Valborg.

Idag bestämde jag mej för att "ta ledigt" från skolan, det kändes lite onödigt att åka in för att ha en kort lektion på förmiddagen och sedan vänta i x antal timmar för att ha en timmers idrott...
Nej jag tog sovmorgon till klockan nio istället!
Efter frukosten gick jag ut och hjälpte mamma med att klippa rosorna, sedan hämtade jag kameran och fotade alla möjliga olika växter med super makro-inställningen, det blev jättebra bilder!
Strax före klockan ett kom vi ut till stallet, jag red på Garpur och tränade utanför stallet över bommar, Garpur tycker det är jätteroligt med bommar, till och med när vi skrittar på långa tyglar väljer han själv att gå över dem!
Fast idag hetsade han mest på kändes det som, han var ganska dålig på att lyssna... Men han blev på bättre humör när vi galopperade i sommarhagen, det var jättehärligt!
Svettig blev han, eftersom han fortfarande har en del vinterpäls kvar och solen värmde på ordentligt. Innan han fick gå ut i hagen fick både han och Skjálgur beta lite av gräset utanför stallet. Sedan rullade båda två i hagen och skrittade bort till andra änden av hagen och åt gräs där med. 

Valborg firade vi tillsammans med våra kära grannar Sivén-Johansson, vi grillade och hade det jättetrevligt.


Garpur rullar så skönt i hagen!

Ogräs kan också vara vackert!

Tis/Ons.

Igår morse var tåget försenat, vilken överraskning... Det är så drygt att stå och vänta när man i förväg har tajmat in tiden när man går hemifrån för att komma till perrongen i lagom tid tills tåget kommer, för att sedan få höra att tåget är sent och därför får stå och vänta ännu längre... Aaarghh... Vad irriterande det är när man är trött och frusen tidigt på morgonen... När jag sedan kommer till centralen ser jag långt därborta bussen jag ska ta för att komma vidare till skolan, jag småspringer för att hinna fram och dörrarna stängs precis när jag kommer dit, men som tur var öppnade chauffören dem igen så att jag precis hann med! Väl inne i bussen ser jag inga av mina klasskompisar, så därför tror jag att jag är jättesen och tittar på klockan, som visar 07.58. Det visar sig alltså vara den tidigare bussen än den jag brukar ta, min vanliga buss går 08.05 så då var jag helt plötsligt inte sen längre, utan väldigt tidig! I skolan fick jag sedan vänta ett bra tag på att lektionen skulle börja... Hihihi, så det kan bli!
Skolan rullade på som vanligt, med biologi och matte på förmiddagen och efter lunch hade vi Marita. Vi har börjat på ett nytt kapitel om hästen, nämligen det viktiga avsnittet om foder! Det är väldigt intressant och viktigt att kunna när man håller på med hästar, tur att jag kan räkna foderstater, då blir det lite lättare i ämnet! Fast självklart är det bra om Marita går igenom det igen för att friska upp mitt minne, jag har inte räknat på ett tag nu eftersom Garpur har en rätt anpassad foderstat.
Efter skolan skjutsade pappa ut mig till stallet, jag och Jennie red ut en sväng och jag visade henne Liarsbovägen. Vi stannade och pratade med Annelie och Anki på vägen, de frågade mig om jag saknade Lisjö.
-JA, DET GÖR JAG!
Laila och Jennie hade åkt med Fleygur till Strömsholm, för att operera bort den stora knölen han har på halsen. Operationen gjordes idag (onsdag) och hade gått bra, de får hämta hem honom till helgen sade de.

Idag började vi inte förrän klockan 09.00, fast jag fick ingen sovmorgon för det, nej jag var tvungen att gå upp samma tid som vanligt och åka med samma tåg jag brukar, för annars fanns det ingen kollektivtrafik som hade kunnat ta mig till skolan i tid. Varför går inte tågen oftare? En gång per timme är lite sällan tycker jag...
Vi hade nationellt prov i engelska och det gick bra för mig, eller det kändes bra iallafall, sedan får vi väl se resultatet...
På eftermiddagen hade vi rid- och instruktörslära. De flesta i klassen red, det var bara jag och tre till som fick vara ridlärare. Galoppfattningar var dagens lektion, med hästar som bockar och rusar och........ja......... Storhästar var det ju.......


APU - Dag 9 och Tävling på Forsen!

Nionde och sista dagen på APU'n, det känns faktiskt väldigt tråkigt för jag har haft så himla kul! Det har varit en av de bästa perioderna hittils i mitt liv. Jag har utvecklats mycket som person och har blivit otroligt mycket mer utåt och pratglad! =D
Jag fick inte åka traktor idag... Dag tyckte att jag skulle hjälpa till med lite allt möjligt på gården istället som omväxling, jag har ju trots allt spenderat 90% av den här veckan i traktorn ändå ! Jag gick med Annelie och skötte om korna och åkte med Jocke i lastaren och städade undan några plankor bakom en lada. Jag fick sluta klockan tolv idag, det kom vi överens om i måndags när jag jobbade över. 
Det jag kommer att sakna mest är alla trevliga människor (med helskön dialekt!), traktorn och kossobossorna! But I'll be back, i höst =-] Jag lääängtar redan dit!
På eftermiddagen åkte jag, Vickan och pappa ut till stallet. Jag och Vickan red Liarsbovägen, den är bara för härlig! Vi töltade mycket och tog ett par sträckor i galopp. Självklart gav hästarna järnet i Tävlingsbacken, det går så fort och det är så kul! Jag borstade igenom Garpur rätt så noga innan han fick gå ut i hagen och rulla sig smutsig igen! Vi plockade ihop de grejer vi skulle ha med oss till tävlingen och sedan åkte vi hem och laddade.Tävlingsdags!

Halv sex imorse gick vi upp (det var inget tungt alls eftersom jag har gått upp klockan sex till APU'n) och gjorde oss iordning. Vi fick låna morbror Bennys Dodge till att dra släpet med.
Hästarna hade nog precis vaknat när vi kom till stallet för de stod och hängde med huvudena över boxkanten och gäspade. Garpur var full av spån över hela kroppen men det borstade jag snabbt av innan vi lastade honom. Han var lite kinkig men det tog inte mer än ca 15min. Resan till Fors Gård gick snabbt och lätt. Vi hade hyrt en box så att Garpur kunde vila mellan klasserna vi skulle tävla i, V5 och T8. 
Garpur gick igenom veterinärbesiktningen ua, vilket alltid känns bra, sedan fick han gå in i boxen och äta frukosthö. Han fick en gullig granne som han genast bekantade sig med och mittemot honom stod AnnaKarin Collins unghingst Myrkur och smågnabbade med sin boxgranne. Direkt när Tóti gick fram ställde sig de två och såg helt oskyldiga ut!
Själva gick vi och åt frukost och tittade på klassen innan lätta fyrgången började och jag gick och gjorde iordning Garpur.

Familjen, mormor, Ing-Britt, Laila och Jennie hejade alla på mig, kul med en sådan hejarklack och sådant stöd!

Garpur blev riktigt taggad när vi stod och väntade i collecting-ring, han trampade runt och ville genast efter de andra ekipagen (vi fick rida in sist). Tölten gick kanon, i traven kändes han lite spänd men i skritten gick han mycket bättre än jag trodde! Sedan kom då galoppen, han fattade rätt på en gång och sedan kände jag hur han började dra sig mot innerspåret, rakt mot räcket och sedan kastade han sig ut i mitten! Min lilla bus blev så ivrig och ville på snabbast möjliga sätt hinna ikapp de andra hästarna på andra sidan banan, så han tänkte ta en liten genväg tvärs över banan... Hahaha, vilken liten rackare, tävlingsinriktad är han iallafall, min lille pöjk! ;-]
Det är sådant som händer, inget alls att bry sig om. Jag hade inga som helst krav eller förväntningar på våran första tävling och då gjorde det absolut ingenting att detta hände. Det är bara att träna vidare, man får inget gratis! Jag förstår att Garpur måste ha fått så mycket intryck av alla hästar, allt folk och musiken. Och att han ville vinna galoppen, såklart!
Efter vårat heat fick han gå in i det svala stallet och vila upp sig lite inför nästa gren vi skulle vara med i.
Vi åt pizza som pappa hade bakat igår och pratade med gänget från Nybron. Det är roligt att vara på tävling och det kändes extra speciellt när man var med själv.
Som uppvärmning inför T8:an red jag bortåt sommarhagarna, över bron som går över Forsen. Det märktes att Garpur kände igen sig för han tittade sig nyfiket omkring. Vi travade och tog en härlig galopp längs vägen, vi var helt själva förrutom ettåringarna som sprang efter oss i hagen. På tillbakavägen hade vi fin utsikt övet ovalbanan. Det var inte min tur riktigt än, så vi fortsatte bort på vägen mot parkeringarna och gjorde sällskap med Linn och Hildingur, Lolos fd. turhäst (som var min favorit då, det är kul att han har blivit en sådan bra femgångshäst, han var trots allt en enmanshäst och Linn har fått honom i fin form!).
Garpur blev lika taggad den här gången alldeles innan vi skulle in, och det gick jättebra i den här klassen. Han töltade jämnt och mjukt (som alltid) och vi höll oss kvar på banan. Han gick bättre i vänster varv än i höger, men kändes lika mjuk och fin för det.
Jag är jättenöjd med våran första tävling och har såklart fått blodad tand, jag ska nog anmäla mig till Sleipnirs Lätta Vår också, bara för att träna att vara på bana och få in lite mer rutin och tävlingsvana. (Ett litet rim mitt i allt).
Garpur fick stå och vila i boxen under tiden vi tittade på Linn och Hilding i femgången. Det gick jättebra för dem och de tog sig till A-final! Grattis!
Innan vi åkte hem träffade vi på Jennie som hade åkt upp med sina hästar Erla och Rumur, hon skulle vara med på söndagens tävlingar. (Har fått ett meddelande från henne där det stod att det hade gått jättebra för henne också!)
Garpur var superduktig och gick raka vägen in i transporten, hemresan gick liksom ditresan snabbt och lätt. 
Vilken härlig dag det blev! Trallallallala...!


Söndagen blev en slappardag. Laila och Jennie sade att Garpur hade legat ner och sovit två gånger i hagen under förmiddagen-middagen, gulleponken var trött efter tävlingen! Jag tog in och smorde och sprayade in honom med flugmedel och tjärsalva, för nu har de där irriterande, blodsugande flugdjävlarna och myggen vaknat till liv... Men efter omsorgen fick Gappe vara ifred och njöt riktigt av eftermiddagssolen!

Och så var det då den där onödigt jobbiga måndagen igen, med skola och allt därtill... Ingen mjukstart fick vi heller, instuderingsfrågor och elva sidor svårförståeliga ord i Biologiboken att jobba med... Men det gjorde vi bara i en timme, för internet fungerade inte och då var det inte så mycket att göra åt den saken. Eftermiddagen gick lättare och pappa hämtade mig när vi slutade, så då tog hemresan lite kortare tid.
Vi åkte ut till stallet och smorde in Garpur och borstade och skrapade bort fällpäls. Garpur har blivit riktigt blank och fin sedan sommarpälsen kommit fram, dock är det en del kvar av den gamla skruden. Men med regelbunden putsning ska vi få bort det med så att han kan njuta av värmen!
Myndir:

  På tävlingsbanan!
 Min drömtraktor! (Som jag har kört!) Dubbelmontage ska det vara! Det är såå tufft! =-D

APU - Dag 6,7,8

Tisdag:
Idag har vi harvat på förmiddagen på en åker brevid gården. Det var väldigt skumpigt eftersom vi körde över plöjningen från förra året, och den var hård! När David hade kört rundtegarna fick jag köra resten! Det var jättekul och inte alls svårt, måste säga att jag är helt såld på traktorer nu! Jag älskar att åka traktor!
Det skulle komma en tankbil och fylla på deras dieseltank klockan tolv, men det var rejält försenad och hela eftermiddagen stod maskinerna stilla. Det fanns inte så mycket för oss att göra, så vi passade på att fylla i papperena som Marita gav oss förra veckan. Vi gick in i herrgården och där var det fint! Stora, ljusa rum med utsikt över Sörsjön, där skulle man bo och använda markerna till beteshagar för islänningarna...!

Onsdag:
Idag blev det också harvning. Alla åkrar runt om Uppsala Gård skulle harvas. Under tiden vi körde (jag fick köra idag med, yaay!) åkte en annan kille fram och tillbaka med gödselspridaren. Det tog en timme för honom varje gång att köra från åkrarna, till Lisjö och fylla tanken, och åka tillbaka igen för att sprida.
Tiden går mycket fortare än man kan tro, vi pratar och skojar och diskuterar inne i traktorn, och så lyssnar vi på Tidernas Bästa Rockklassiker, världens bästa radiokanal! Rätt som det var närmade klockan sig fyra, jag fick åka tillbaka till Lisjö med Anton i den andra traktorn, medan David fortsatte att harva, hela kvällen sade han. Vilken jobb det är att driva ett lantbruk!
Pappa skjutsade ut mej till stallet och jag red och tränade med Garpur. Vi tog först lilla rundan och det var fortfarande ganska surt på vissa ställen, så vi red tillbaka till stallet och tränade på volten istället. Garpur hittar överlinjen mer och mer nu, han går superfint när han börjar slappna av och arbetar bra med bakbenen!
Skelett har förföljt mej den här dagen. Det började med att jag och David pratade om hur det skulle vara att hitta ett lik ute på åkern, sedan, när vi hade åkt ett par hundra meter, upptäcker vi ett enormt ben alldeles framför traktorn! När vi sedan har åkt en bit till ser vi fler delar... Vi åkte snabbt därifrån!
Sedan visade Laila mej en del av ett skallben från något djur i hagen som vi sparkade åt sidan, och när vi sedan vänder oss om sitter det ett stort älgkranium i ett träd! Då frös man till ett par sekunder innan Laila sade att hon hade satt upp det för någon dag sedan...

Torsdag:
Idag har vi sått. Imorse fick jag tvätta av traktorns fönsterrutor för det dammar en hel del ute på åkrarna. Jag fick sällskap av den svarta stallkatten som kommer jamandes och vill kela.
Sedan åkte vi ut till Uppsala Gård igen, för där vi hade harvat igår skulle vi nu så korn. Vi gjorde en hel del kollar och inställningar innan vi kunde börja köra på riktigt. Allt måste stämma in i minsta detalj eftersom det är dyra grejer man handskas med. När vi hade åkt en bit stannade vi och hoppade ner från traktorn och började gräva i jorden för att stämma av frönas och gödningens djup. Efter ett antal justeringar kunde vi till slut åka vidare, och lyssna på rock 'n roll!
Idag kunde vi köra fortare än när vi harvade, hela 15 km/h! Det ni...!
Tiden går fort när man har roligt, imorgon är det sista dagen jag får vara med och vårbruka. Tråkigt, för det har varit jätteroligt de här två veckorna! 

APU - Dag 5

Hela dagen idag har jag spenderat i traktorn.
Klockan sju imorse satte jag mig i den och klockan sex på kvällen klev jag ur den. Fast vi hade förstås lunch och några micropauser också.
Sammanlagt idag har vi gödslat över 100 hektar åkrar, de första var i Lisjö och sedan gödslade vi även i Ståltorp och i Ramnäs, längs med 66an. Det var jätteroligt att åka med i traktorn, trots att det skumpade och hoppade. Vi har pratat och skojjat hela tiden och då går tiden fortare, tänk att åka själv fram och tillbaka över åkrarna i 12 km/h...
Vi var tvugna att åka och fylla på handelsgödslet några gånger och då åkte vi från Ramnäs genom Sura och bort till Västsura där de hade ett lager. Det blev mycket åkande men det är roligt att åka traktor, speciellt när det är en sådan stor och snygg och tuff traktor med dubbla bak- och framhjul! Den inger respekt i mötande trafik (små pluttbilar i jämförelse)! Jag vill ha en sådan traktor!
David släppte av mig vid Surastallet och däifrån hämtade pappa mig, för jag var rejält trött i benen och ryggen efter en heldag i den skumpiga traktorn, för den hade ingen fjädring alls... 
Lantbrukare är underskattade säger jag bara, allt deras jobb är inget man riktigt kan föreställa sig om man inte varit med om det!  

Helgen.

Igår sov jag länge, jag var trött efter den roliga arbetsveckan på lantbruket.
Vi åkte ut till stallet runt middagstid. Vi borstade hästarna ute i solskenet, Garpur har blivit så blank och fin, sommarpälsen har kommit smått men fortfarande fäller han en hel del. Det måste vara skönt för dem att pälsen har blivit tunnare nu när det är varmt om dagarna.
Vickan ville rida Larsbovägen. Efter galoppbacken svängde vi in på en annan väg och undersökte hur långt den gick, vi kom fram till en stor vattenpöl full med grenar innan vi vände tillbaka. Hästarna var pigga och glada, i sista backen hemåt tog vi en härlig galopp. Hästarna rullade sig i hagen när vi var klara för dagen. Det ser så skönt ut!
Vi grillade på kvällen och sedan blev det Robinson, det finns inte så mycket annat att titta på.

Idag åkte jag, Vickan, mamma och mormor in till Erikslund efter frukosten. Vi gick in på Intersport och där köpte jag en fleecetröja som jag ska ha i stallet.  Jag provade även en bikini men den satt inget bra. Synd, för den hade fina färger, men jag har ju två andra hemma och de duger bra, jag brukar inte bada så speciellt mycket...
Vi gick in på Hööks och där köpte jag en ny undírdyna till Garpur. (För er som inte kan isländska betyder det schabrak). Jag köpte även en jätteskön och fint blå softshelljacka. På Hundman köpte jag mat till Elviz, levande syrsor och zophobaslarver, mmmm! Speciellt när man doppar dem i choklad.
På eftermiddagen åkte vi ut till stallet, vi lånade släpkärran igen för att lastträna Garpur. Det gick bra, han gick rakt in på första försöket! Sedan gick vi in och ut några gånger och det gick utan problem. Men när vi skulle stänga mellanväggen och bommen blev han lite kinkig och backade ur, sedan ville han inte gå in igen, men efter ytterligare några försök fick jag in honom och då slutade vi när det gick bra. Han är så duktig!
Vickan och jag red Liarsbovägen, den vägen är härlig! Mycket tölt och galopp och i Tävlingsbacken galopperade vi, ja, tävling såklart! Det tycker hästarna är jätteroligt!

Imorgon är det APU igen. 

APU - Dag 4

Då var det redan fredag. En hel vecka har gått och det har varit jätteroligt med APU'n, tur att det är en vecka till för jag vill inte gå i skolan...!
Idag fick jag ge strö åt alla småkalvarna, de fick riktigt mycket halm av mig för det ser inte så skönt ut att ligga i de små båsen. De blev jätteglada och nästan allihopa började skutta och hoppa och sparka bakut, trots att de knappt kan röra sig därinne. Åååh vad söta de är! Och såklart får de snutta lite på mina fingrar.
Sedan skulle vi mocka ur de största kalvarnas box, under tiden fick de vara inne hos de mindre kalvarna. De små försvann alldeles bakom de större! Det var jättetungt att mocka ur all skit, det var minst 40 cm, hårdpackat under halmen och allt skulle bort! Det tog sin lilla tid men vi fick ut allt i traktorskopan och kalvarna blev jätteglada åt den nya halmen. De skuttade runt de med och sparkade i väggarna!
Efter frukosten fick jag i uppdrag att måla den nya lastmaskinens stänkskärmar (och de var inte små). Jag hann klart med fem av sju innan det var lunch. Efter lunchen fortsatte jag med målandet, det var dags att vända på skärmarna och måla andra sidan också. Det tog ett bra tag att få gul färg på alla rostfläckar, men resultatet blev överraskande bra! Sedan fick jag ett till uppdrag, att måla alla fälgar på lastmaskinen. Detta gjorde jag alltså fram tills pappa hämtade mig och jag hann klart med allt!
Det var jättemysigt att sitta i solen och måla och lyssna på alla ljud från gården, allt från kor som råmar till traktorer som brummar.

Mot kvällen åkte jag och pappa ut till stallet. Vi tog oss en kvällstur på Garpur och Skjálgur och red på Liarsbovägen. Den vägen har blivit super att rida på nu när isen har smält, den är rätt så mjuk och sviktande. Det blev mycket tölt och trav och galopp förstås, i sista backen hemåt tävlade vi och då gick det undan! Weeeiii vad fort Garpur sprang, vilka kliv och vilket sväv han hade, vi flög fram! Det var jättemysigt att rida den här tiden, när solen sakta börjar gå ner.
När vi skrittade hemåt mötte vi mina "ladugårds-vänner" Anki och Annelie och pratade lite med dem. De tyckte Garpur var jättefin och är nog lite sugna på att skaffa islänningar de med. Hoppas de gör det.

En bild jag tog i kalvladan:
 

APU - Dag 3

Denna dag har nästan bara spenderats med kossorna.
Imorse motade vi ut de stackars slaktkorna på lastkajen, där de skulle stå och vänta på transportbilen. När slaktbilen sedan kom och korna lastades kändes det inte speciellt roligt inombords, de skulle slaktas redan samma eftermiddag...
Men snart fick vi annat att tänka på, en liten kalv hade fötts ute i kalla lösdriften, så den fick jag och Annelie bära ut därifrån och leda in i ett släp, som drogs av traktorn bort till ladan. Vi två fick åka med den lille frysande stackarn och sedan lyfta in den i sitt nya bås inne i värmen. Oj så liten den var, och såå söt!
Sedan var det dags för två tjurar och ännu en ko att åka med slaktbilen...
Efter lunch kom min lärare Marita på besök för att kolla hur jag hade det. Jag visade henne runt och berättade vad jag får göra om dagarna. Jag tror hon fick ett bra intryck.
Sedan fick jag som omväxling en guidad tur i häststallarna, där hjälpte jag även till med att fixa hökassar. Dag hade frågat mig om jag ville motionsrida några av hästarna, men... Nej det ville jag inte, det är ju storhästar, de kan ju få för sig precis vad som helst och dessutom har jag blivit rädd för dem... Nej tack. Men om det hade varit "andra" hästar hade jag inte tvekat en sekund! (Islänningar alltså).
På eftermiddagen fick jag mata alla kalvarna med mjölk ur hinkar, de flesta säger bara *slurp*, så är hinken tom, medans några tar väldigt lång tid på sig. En ville inte alls äta ur hink, den lille plutten fick jag istället mata med flaska. Ååh vad gulliga de är, de vill alltid slicka på fingrarna! 

APU - Dag 2

Imorse var jag pigg och snabbt uppe ur sängen, på med ladukläderna och packa dagens matsäck.
Jag och Jocke var först idag med, efter personalsamlingen gick vi till korna. På förmiddagen hjälpte jag Anki med att borsta slaktkorna, som ska åka imorgon... Det kändes väl inte så speciellt muntert direkt, att göra dem rena och fina inför deras sista resa, men man tänker inte så när man håller på med dem. (Självklart borstade jag flera andra kossor också, för de är riktigt smutsiga!). Det som inte gick bort med ryktskrapan rakade Anki bort med klippmaskinen. De flesta av korna tycker att det är jätteskönt att bli borstade, de står och hänger med huvudena mot golvet och sluter nästan ögonen, medan en del inte alls tycker om det, de flyttar sig åt sidorna och sparkar mot magen, precis som storhästar. Vissa försöker även sparka bakåt så man får passa sig.
Efter frukostpausen klockan nio gick Anki och jag och Jocke ner till kalvarna som står på "varma lösdriften" (jag tror det heter så), de skulle få nytt och fint strö. Vi vek undan några skiljeväggar och sedan körde Jocke in med hela stora lastmaskinen med skopan överfylld av halm och hällde in i varje fålla. Kalvarna blev jätteglada och hoppade omkring i halmen, sedan kom Jocke med skopan igen (det skulle vara två skopor i varje fålla) och hällde över halmlass två, rakt över alla klavarna! De försvann under halmen men dök snart upp ur högen igen, utan att skaka av sig. Det såg jätteroligt ut, de är såå söta! När de ska få mat och man kommer in på gången, råmar allihopa samtidigt! Det dånar i hela byggnaden.
Innan lunchen hjälpte jag Jocke att mata tjurarna med någon mix av bl.a. ensilage, havrekross och mycket annat. Trots att de är så stora är de jättesnälla, när man sträcker fram handen slickar de på den, om de inte backar undan.
Efter lunchen fick jag i uppdrag att tvätta lastmaskinen. Jag fick en varmvattenshögtryckstvätt och sedan var det bara och köra. Jocke och Dag gick iväg grejade med några traktorer och där stod jag ensam och tvättade lastaren i över en och en halv timme! Oooj vad skitig den var, vilken skillnad det blev när jag var klar! När jag stod där och tvättade som mest kom mormor och Ingbritt förbi och hälsade på. Det var överraskande för jag hade säkert stått där i en timme.
Jag åkte med dem hem, jag fick sluta 15 min tidigare!
Det är riktigt roligt att vara på APU, det är superskönt att slippa skolan! Jag lär mig något nytt hela tiden, både av det jag gör och av det jag hör, för Jocke, han pratar hela tiden!

Jag och pappa åkte ut till stallet när jag hade kommit hem, jag red på Garpur och kollade om han kom ihåg det vi gjorde på lektionen. Det gjorde han och nu ska vi träna vidare på det, men självklart ska vi rida ut i skogen också, för om hästarna bara får gå på bana tröttnar de snabbt och det sliter mer på dem.
GulleGarpur och jag ska rejsa på vägarna och i galoppbackarna, imorgon kanske. Hoppas vi får sällskap då, det blir lite roligare då tycker Garpur.

APU - Dag 1

Imorse var jag jättenervös. Jag har inte varit hos kor förut så jag var spänd på hur det skulle vara.
Klockan 7.00 var det samling i personalrummet, det var jag och en till som var där i tid, Jocke hette han och honom gick jag med hela dagen.
Det första vi gjorde var att åka iväg i hjullastaren och hämta två ensilagebalar, sedan höll vi på med fodret till korna ett tag. Jocke pratade hela tiden och berättade om allt möjligt. Sedan gick vi in i ladan och hjälpte till att skilja tolv slaktkor från de andra, jag fick även gå ner i mjölkgropen och se hur det går till att mjölka. Efter lunch höll vi mest på med maskiner, vi lastade flera 600 kilos havresäckar in på en loge och kopplade till och från vagnar från traktorn.

Korna är jättefina, de ser så snälla ut och kalvarna är jättegulliga och slickar försiktigt på fingrarna, ett gäng sådana skulle man ha!
Synd att de har det så skitigt bara, och fullt av flugor. Lukten var inte så farlig som jag trodde, det ska nog kunna uthärdas!Snart släpps djuren på bete och jag tror att jag får vara med då. Det blir två intensiva och intressanta veckor.

När min arbetsdag var slut åkte jag hem och duschade av mig kolukten, sedan åkte jag och mamma ut till stallet. Garpur var glad och utvilad från igår, hela han var full av spån så han har nog legat riktigt skönt inatt! Morötterna slukade han i ett nafs, vilket han inte gjorde igår när han var arg... Nu har myggen vaknat så jag sprayade Garpur med myggspray. Den luktar så gott!

APU - MUU

Bastmora och Stora Fors Gård.

Igår åkte vi upp och red en härlig tur hos Lolo i Bastmora. Vädret var på topp, hästarna likaså.
Lolo och gänget var där när vi kom, vi skulle rida med våra vänner Ann-Louise och Staffan och två andra. Stallkatten Blixt kom och hälsade oss välkomna när vi steg ur bilen. Hästarna stod längst ner i hagen och njöt av vårvärmen, Ylur till och med låg ner och hade det skönt.
Jag fick ha underbara Leira idag, om jag inte hade min gulle-Garpur och hon var till salu skulle jag köpa henne! Vickan fick Gaukur, Mamma hade Rökkvi, Pappa hade Ófeigur, Staffan och Ann-Louise hade Máni och Ylur och Lolo tog Audur. De andra två vi red med hade Júpiter och Blaer.
Vi red på de härliga vägarna i Bastmoraskogarna, kors och tvärs i tölt och galopp. Med Leiras galopp känns det som om man flyger fram. Hon var riktigt lugn och fin idag.
Innan vi åkte hem fikade vi i solen utanför stallet. Staffan och Ann-Louise bestämde sig för att hänga på turen efter också!
Vi åt hos mormor och fick hennes goda stek. Benny och Marita var också där.

Idag hade vi lite sovmorgon. Vi tog en lång lugn frukost, tills grannungarna kom iallafall =P De spelade tv- och datorspel med Vickan tills vi skulle till stallet.
På vägen dit hämtade vi släpet vi hade hyrt, det var sprillans nytt så vi fick premiärköra det. Garpur och grabbarna var nyfikna när vi kom, de trodde nog att vi hade med oss en ny kompis. Fleygur gnäggade och de andra två stod och glodde.
Garpur var jätteduktig och gick ganska snällt in i transporten direkt. Sedan bar färden av till Fors Gård i Riddarhyttan.
Vi var där i god tid så vi hade lång tid på oss att göra iordning Garpur, och titta lite när Frida och Toti red.
Sedan var det min tur att rida, vi höll till på banan innanför ovalbanan och sedan fick jag även rida ett fyrgångsprogram på ovalen. Garpur gick jättefint och var jätteduktig hela tiden. Vi fick lite nya övningar att träna på och det känns bra att vi två är på rätt väg! Tack Frida för en rolig och lärorik lektion!
När vi skulle åka hem var Garpur inte på sitt bästa humör och larvade sig lite när vi skulle lasta, men som tur är finns det snälla personer som hjälper till, Tack Toti (och Frida)! Nu är det bara att fortsätta träna på allt!

Imorgon börjar min APU på Lisjö Gård, nu får jag se hur det är med kor och allt annat som hör lantbruk till.

Påsk.

Påskhelgen har bjudit på kanonväder! Riktigt varmt och soligt.
I torsdags tog jag och Garpur en liten utforskningstur igen, vi red in på en grusväg som ledde upp för en kulle in mot skogen. Tyvärr kom man inte så långt så vi vände och red istället mot Glåpen. Där tog vi av på en smal stig rakt in i skogen, vi följde den och några andra stigar innan vi kom tillbaka ut på Glåpenvägen. Vi töltade på tillbakavägen och han går så mjukt!
På eftermiddagen grillade vi korv, det var inte dumt!
Igår blev det Larsbovägen, vägen är nyharvad så den har blivit mjukare att rida på men tyvärr har Garpurs plaskpöl harvats bort, när vi kom fram gick han direkt dit där pölen varit och körde ner nosen i backen men hittade inget vatten, stackarn! Vi fortsatte och Garpur vet precis på vilka delar av vägen vi brukar byta gångarter i, han är med på en gång! Speciellt när vi kommer i närheten av galoppbackarna, då ökas tempot mer och mer tills jag ger galoppskänkeln (om jag inte håller igen honom) och då drar han järnet, han älskar att galoppera! När vi hade kommit tillbaka till stallet gick det förbi två fulingar från Liarsbo, eller gick, snarare trippade/hoppade/blåste upp sig och fick panik och allt annat som storhästar fjantar sig med =P Det var knappt de vågade ta sig förbi mig och Garpur och co där vi stod i solen. Hahaha, usch var jag ogillar storhästar, de är till och med livrädda för sina egen art! Ja, jag säger då det... Garpur brydde sig inte alls om fjollorna som trippade förbi.
På kvällen grillade vi med våra kära grannar, vi var uppe hos dem och hade jättetrevligt och roligt! Maten var jättegod och nu känns det ännu mer som sommar, när grillarna har kommit igång!
Idag tog vi det lugnt på förmiddagen eftersom det blev rätt så sent igår. Mamma och mormor åkte in till Blomsterlandet, Vickan var med Julia och Emmy och jag och pappa cyklade ut till stallet! Det var härligt och gick mycket lättare än jag trodde. Det tog lite mindre än en halvtimme ut och när vi kom fram mötte vi Laila, Arto och Aila i full färd med att trädgårdsarbeta. Det vill jag också göra men jag har inte riktigt ork och tid med det, hihi. Det är roligare att hoppa studsmatta och göra andra saker.
Jag och pappa mockade och donade i stallet, sedan gick jag ut i hagen och möttes av en smutsig liten häst. Honom tog jag ut på stallbacken och borstade ren och fin innan jag gav lunchhöet.
Sedan åkte vi hemmåt igen, det var lite tyngre med motvind och fler uppförsbackar, men jätteskönt att cykla! Det ska vi göra mycket i sommar.

Glad Påsk !

Västerås.

Idag åkte jag, pappa och Vickan till Västerås och shoppade. Det är ovanligt, men jag handlade jättemycket! Ibland får man spendera lite extra pengar, jag brukar annars vara en riktig spara!
På Glada Hästen I Spiltan köpte jag en anti-statisk borste åt Garpur och äntligen köpte jag en fleecejacka från 66° North, den blir min nya favorit! Jag har velat ha något från 66° North jättelänge nu. Yippie! Vi träffade Sandra och pratade lite med henne innan vi åkte vidare. På Odals inhandlade jag en overall som jag ska ha på APU'n och ett par handskar. Därefter åkte vi till Max och käkade, som vanligt beställde jag Chicken Nuggets. Det var en liten unge som satt och storglodde på Vickan, hihi.
Nästa butik var Hööks, vi köpte träningskoner till stallet, jag köpte ett nytt schabrak och transportskydd till Garpur.
Till sist gick vi in på Blomsterlandet, och påskhandlade på Ica Maxi. Jag trodde det skulle vara mer folk än det var, för alla brukar ju storhandla några dagar innan påsken, men det var inte så farligt.
När vi kom hem åkte vi med mamma ut till stallet. Jag red på Garpur på banan och tränade runt de nya konerna. Det gick riktigt bra, Garpur gillade dem. Under tiden vi red började det att spöregna, men det gjorde inget för för det finns inget dåligt väder. När jag släppte ut en ganska blöt Garpur i hagen lade han sig och rullade i leran, i regnet. Han är så gullig! 

Måndag och Tisdag.

Det är så skönt att vara ledig, speciellt när det är så underbart väder, soligt och varmt!
Vi har hoppat på studsmattan varje dag hittils, det är bra träning för benen och konditionen det! Jag kommer fortfarande ihåg hur man gör volter, det var ändå många år sedan jag gick på gymnastik...
Igår var vi länge i stallet, vi åkte ut runt klockan två och åkte inte hem förrän efter klockan sex.
När vi kom ut gav jag hästarna lunchhö, sedan gick jag en runda i hagen och såg mig omkring, den är verkligen jättefin. Och stor!
Vi satt utanför stallet och fikade i solen, sedan mockade vi och grejade i stallet. Sedan gick vi ut i hagen och klappade hästarna, de fick ett riktigt busryck och galopperade runt i hagen, fram och tillbaka, upp och ner och busade med varandra. De är så söta och oj vad de tar i när de springer och bockar!
Janne kom och slog i en ny sko där Garpur hade tappat sin och sedan bytte han ut den andra framskon med. Bakhovarna ska han ta nästa vecka.
Självklart var jag tvungen att prova de nya skorna så jag och Garpur tog oss en liten sväng ut i skogen. Vi utforskade en bit av en ny skogsväg, den blir nog super att rida på när det torkar upp i marken. Det var tyst och mysigt i skogen. På tillbakavägen mötte vi en man som var ute med sin hund, han tyckte att Garpur hade jättefin lugg =)

Idag var det jättevarmt på dagen, vi åkte ut till stallet samma tid som igår. Mormor och Annika kom ut och fikade med oss och tittade när vi höll på med hästarna.
Vi borstar dem utomhus nu när det är så fint väder, de står och äter gräs medan vi grejar med dem. Det är så det ska vara. Jag red en tur med Garpur, han går jättefint i traven nu och galoppen går väldigt fort! Han älskar att galoppera på vägarna i skogen! Vi töltade också, där har Garpur bråttom. Han vill tölta fort men då slarvar han lite grann, så vi får ta det lagom. Han töltar fortare och fortare varje gång! =) Självklart stannade vi och plaskade vattenpölen, Garpur slår med hovarna så hårt han kan! När jag släppte ut honom i hagen efter träningspasset letade han upp en torr fläck mellan två kullar och rullade sig så att dammet yrde. Nu känns det nästan som sommar!
När vi kom hem från stallet grillade i korv, det var som pricken övet i:et på dagen. Imorgon bär det av till västerås.

Så här mysigt har vi det utanför stallet:

Finaste blomman på finaste hästen!


Jag och Garpur tog oss en lugn tur i skogen idag, solen sken och vid sidan av vägen växte det små gyllengula tussilullisar. De är så fina och jag plockade några åt min vackra Garpur.


Clinic!

Imorse gick jag och mamma upp tidigt. Vi åkte till Strömsholm och väntade vid Markan på bussen som skulle ta oss till Ia och Dennis gård Lindnäs utanför Malmköping.
Strax före klockan tio parkerade Viby-bussen på stallplanen och vi välkomnades av Ia utanför stallet. Hon presenterade sig själv och Denni innan clinicen började, vi skulle få se flera hästar i olika åldrar som kommit olika långt i sin utbildning. Det första vi fick se var ett fyraårigt sto som hette Lyra, som Denni markarbetade utomhus i rundpaddocken, samtidigt berättade Ia vad som hände och varför. Det var intressant att höra hur de arbetar med sina hästar från början för att sedan visa nästa steg på de andra hästarna.
Efter Lyra fick vi gå in i deras nybyggda ridhus, det var jättefint och ljust och rymligt, underlaget var speciellt med sand och filtbitar och gummimatta underst. Nu visade de en femåring, som de hade töltsatt för någon vecka sedan. Han var söt, men lite spänd eftersom det var så många som satt och tittade på honom.
De visade även en sexåring innan vi fick en liten fikapaus. Vi Sleipnirmedlemmar satte oss intill stallväggen i värmen från solskenet.
Därefter visade de tre hästar till, bland dem deras Venus och Disa. Det var riktigt roligt att se sådana topphästar utanför tävlingsbanan, att se hur de tränas dagligen. 
Jag tyckte att Ia och Denni hade en riktigt bra grundprincip, att det får ta den tid det tar med träningen av hästarna, alla hästar måste få olika lång tid på sig att utvecklas, att det inte är någon mening med att stressa på. Nöjda med en trevlig dag och en mängd tankar och tips och ideer i bagaget åkte vi från gården med ett leende på läpparna.


På eftermiddagen åkte vi ut och hejade på Garpur, han och kompisarna såg ut att njuta av det fina vädret i hagen.

Pappa och Vickan hade tagit fram studsmattan i förmiddags, det var kul att äntligen få studsa runt, nu känns det som att sommaren snart är påväg!


En vy över Lindnäs:


Påsklov!

Nu har vi äntligen fått lov igen, det är så skönt att slippa gå upp 6.30, nu kan jag sova hur länge jag vill!
Men hela dagarna ska jag inte sova, nej jag ska ju ut till Garpur! Om det är så fint väder någon dag i veckan som det har varit nu ska jag nog prova mej på att cykla ut till stallet!

I skolan har jag inte missat något speciellt när jag har varit sjuk, det som skulle göras har jag snabbt gjort igen. Vi har haft ridning (jag fick en jättefjollig häst som var rädd för allt, ååh vad jag hatar stor-ridskole-hästar!). Samma dag hade vi även basmaskinkörning, vi fick köra den stora röda traktorn och lasta på och av ensilagebalar från en stor vagn. Vi satt två och två i traktorn och turades om att köra. Sedan fick vi även köra en 900 kubiks fyrhjuling och det var SUPERKUL! Vi fick köra runt omkring på anläggningen som vi ville, läraren tyckte att "det går säkert bra" och sedan gick han iväg och fikade... Jag som bara har kört fyrhjuling en gång tidigare (i Kläppen när jag var tio) skulle helt plötsligt köra en monstermaskin helt utan handledning...? Men det gick jättebra, var jättelätt och superduperroligt! Där det gick gasade jag på ordentligt och vinden ven förbi huvudet och kepsen vi hade fått flög nästan av! Sedan skjutsade vi varandra fram och tillbaka (fast det fick man bara göra när läraren inte såg, därför att det är förbjudet... =P ). 
Idag var det slappt i skolan, vi tittade på en film och gjorde klart ett grupparbete. Vi fick sluta tidigare och det har vi fått göra varje dag den här veckan!

Igår red jag och Garpur i det härliga vädret, det var varmt och skönt i skogen. Garpur gick jättefint och lossade bra i nacken och sidorna!
Idag hade Garpur tappat en sko, så jag och Vickan skulle bara ta en lugn barbacka-skritt-tur, men det är svårt när det är så härligt väder och hästarna är pigga. Det blev både tölt, trav och galopp ändå! Både Garpur och Skjálgur stannade och plaskade i en vattenpöl, de är så gulliga!

Idag har jag äntligen sett tussilagon ! =)

Imorgon ska jag och mamma på clinic hos Ia och Denni, det är Sleipnir som ordnar en resa dit och hem. Det ska bli roligt!Gulle-Garpur myser i den varma vårsolen!

RSS 2.0