En hel del har hänt sedan sist...

... Ja, det kan man lugnt säga...

Jag har inte haft ork att blogga på ett tag, Facebook tar upp all datortid! Hihi...
Det har blivit mycket ridning under höstlovet. I förrgår red jag och Jennie ut på en långtur (2,5 h) på våra pigga små valacker Garpur och Rumur. Det var jätteroligt och Garpur gick superbra, han tyckte verkligen det var kul med sällskap! Jag red bort till Jennie och därifrån visade hon mej en skogsstig och grusväg hon brukar rida på. Som vanligt ville Garpur gå först, även fast han inte känner till stigen så går han bara, möljer fram som en skogsmaskin över stenar och stubbar. När vi kom ut på grusvägen hade världens största gren fastnat i hans svans så jag fick hoppa av och lirka loss den. Vi red ända bort till sjön (Fiskkraken tror jag, fast från ett annat håll än den väg vi red i somras) innan vi vände hemåt igen.
Det blev alla gångarter på vägarna (fyra stycken, eftersom båda hästarna är fyrgångare!). Garpur gick mjukt och avslappnat och Rumur gick fint han också! Det är alltid lika roligt att utforska nya vägar (tycker både jag och Garpur) och det var jättekul att rida med Jennie och Rumur! Det blir fler gånger!

Idag har vi varit i Bastmora och ridit hos Lolo igen. Hon hade lite ärenden att uträtta så vi fick själva välja hästar, ta in dem från hagen och göra iordning dem tills hon kom! Jag red på Rökkvi med Leira som handhäst! Vickan hade Gaukur, mamma Ylur, pappa Audur, Marita Júpiter och Lolo tog Tibrá. Eftersom Titti är så ung red Lolo henne halva ridturen, sedan bytte hon till Leira som jag hade med mej och tog Titti som handhäst. Det är jätteroligt att ha handhäst! Galoppen började lugnt, men sedan började Rökkan och Leira tävla och det gick bara fortare och fortare och fortare! Weeeii!!! Rökkan gick super idag, den lilla pärlan! När vi galopperade i sandbacken var jag sist (då hade Lolo tagit Leira) och jag tyckte att det gick lite sakta, så då gick jag ut på sidan och drog förbi allihopa! De andra hästarna taggade också till då men Rökkan var snabbare! Hahahaha vad roligt det var! Sista töltsträckan hem var underbar, han bara pinnar på och kan tölta precis hur fort som helst! Åååh Rökkvi...!

I tisdags åkte vi till Sågmyra utanför Borlänge, till våra kära vänner Robban och Frida och Rosa och lilla Malva! Det var, som alltid, lika kul att träffa dem! Vi fick god mat och åkte till Lager 157 och shoppade lite. Jag körde hela vägen både dit och hem och när det blir mörkt ute är det jättekul och spännande att köra! Det gick jättebra och nu är det bara nio månader kvar tills jag får ta körkort... Längtar!

Imorgon är det redan söndag, vart har den här veckan egentligen tagit vägen?


Hästar och vatten.

Efter en lektion i skolan, där Marita gick igenom vattnet till hästar, har jag fått en ny synvinkel på hur man ska vattna hästar. Jag har även gjort två egna arbeten om det, ett muntligt och ett skriftligt och tänkte nu dela med mig av mina kunskaper.

I Djurskyddslagen står det att; Hästar ska kunna dricka sig otörstiga minst två gånger om dagen, men att fri tillgång på vatten är det ultimata.
Vattnet måste vara av lika hög kvalité som vårat eget dricksvatten, med andra ord ska vi människor utan minsta invändning VILJA dricka av hästarnas vatten. För om vi inte vill det, varför ska då hästarna göra det?
Vattenkaret ute i hagen ska vara placerat så att hästarna kan dricka lugnt och naturligt. Ställ det på en plats med god uppsikt över omgivningen så att hästarna kan hålla koll om det skulle hända något.

Vintertid ska vattnet skyddas mot kyla. Det är lätt att vattenytan bildar en tjock isskorpa vid minusgrader. Ett smart knep man kan ta till om man inte har tempererade vattenkar är att lägga i tennisbollar i vattnet. På så sätt hålls vattenytan i rörelse och fryser inte lika lätt!   Om man fyller på varmt vatten under vintern är det viktigt att göra rent karen ofta, bakterier trivs bättre i varmt vatten och då bildas alger lättare. Detta gäller även om vattnet är smutsigt och innehåller skräp från exempelvis foderrester och lera, dvs. att det blir lättare för bakterierna att leva.

En häst vill dricka stora mängder vatten åt gången. Beroende på hästens storlek kan den dricka upp till 50 liter vatten om dagen. (Det beror även på hur hårt den rids, en häst som arbetar behöver självklart dricka mer än en som står i vila). Oftast är en vattenkopp för liten, om hästen får välja mellan att dricka ur en vattenkopp eller en vattenhink kommer den att välja hinken!
En häst består av cirka 70% vatten. Om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande. Hästen förlorar västka varje dag genom träck, urin, svett och i utandningsluften. Denna vätskeförlust måste kompenseras!

Dåligt vatten försämrar hästarnas prestationsförmåga och kan göra dem sjuka.
Fräscht vatten smakar bra och håller dem friska!
Varför ens välja?


Detta har jag lärt mej i skolan, och blir förvånad och förbannad när hästarna i skolan har dåligt vatten (typ lervälling). Hur kan det komma sig? För mej och många andra är rent vatten till hästarna en självklarhet. Fick för övrigt mycket högt betyg på uppgiften...


Jace Everett - Bad Things

En av mina favoritlåtar just nu! Så sjukt bra...
~Introlåten till True blood~


Skritt med bommar.

Imorse vaknade jag av mej själv kvart i nio och då gick jag upp. Det var mycket bättre än att ligga kvar i sängen och bli seg... vilket inte är roligt. Gissa vad det första jag gjorde var när jag kom upp då? Jo, loggade in på Facen såklart! Jag har inte blivit beroende av det (än). Tror inte jag blir det heller, känns som om det kvittar, fast jag kommer såklart logga in där ofta den första tiden innan jag tröttnar... 
Till frukosten blev det världscupstart i storslalom för damer. Åååh vad härligt det var att se skidbackar igen! Det var jättelänge sedan nu som jag åkte snowboard och gissa om jag saknar det! JAG VILL HA SNÖ NUUUUU!

Jag och pappa körde ut till stallet tidigt. Idag släpade jag ut "bommarna" och byggde en liten bana utanför stallet. Garpur har börjat stressa ute på grusvägarna (vilket jag tror beror lite på att han inte har sällskap av någon annan häst, och dessutom är han ju så otroligt framåtbjudande och vill helst av allt springa fort, så det är inte så konstigt), så därför bestämde jag mej för att träna skritt idag (som är bland det värsta Garpur vet!). Jag värmde upp lite på grusvägen innan vi började snirkla runt på banan. Garpur gick hur lugnt och fint som helst över och mellan bommarna, på volterna, i serpentinbågar och till och med i tempoväxlingarna i skritten! Han var så avslappnad och mjuk att man inte kan tro att det är samma häst som racear runt ute i skogen! Han var jätteduktig idag, vanligtvis brukar han bli lite spänd när vi gör skrittövningar men idag gick han superbra! 
Han fick stå inne och äta hö och torka lite efteråt, under tiden gjorde jag rent vattenbaljan ute i hagen och pappa hjälpte mej att fylla på nytt fräscht vatten. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om vatten till hästar och det kanske jag ska göra också, bara för att få ut hur jävla viktigt det är! Usch vad förbannad jag kan bli när hästarna har dåligt/inget vatten...! Ja, det inlägget kommer imorgon och därmed basta! Då ska ni få läsa...

Facebook!!!

Idag har jag tagit ett stort steg inom it och vänskapskretsar, jag har nämligen gått med i Facebook! Waow, det var på tiden, men bättre sent än aldrig! Hahaha, får väl se hur länge jag orkar med det, verkar aningens rörigt...!
Jag har skapat en gård på Farmville och hittat många av mina vänner!

Ännu en vecka har gått.

Det var ju sagt att det skulle komma snö inatt, och imorse när jag gick upp hörde jag ljudet från en motor. PLOGBILEN! tänkte jag och rusade upp för att titta ut genom fönstret, bara för att, till min stora besvikelse, mötas av grått och blött regn... Visst, det skulle nog inte komma så mycket snö att plogbilen var tvungen att åka ut men varför ge falska förhoppningar till vinterälskare som jag? Jag längtar så oerhört mycket efter snön nu och blev så ledsen imorse att jag lika gärna kunde ha gått och lagt mej igen istället för att masa mej ut i regnet till tågstationen...

I tisdags hade vi dressyrridning på förmiddagen och jag fick rida på gymnasiehästen Hilda. Ibörjan var vi inte alls överens och hon var riktigt dryg. Men efter en stund insåg hon att jag inte tänkte ge mig och efter den diskussionen gick det jättebra.
I onsdags och torsdags har vi haft Temadagar om el och stängsel. Vi har fått renovera gymnasiehagarna (undrar om det bara var jag som kunde använda en skruvdragare?), vi fick byta ut trasiga isolatorer och sätta i nya stolpar och ny tråd. Vi hade även hoppning i onsdags och jag fick rida på Virpa. Hon är en bland de få hästarna jag har börjat lita på. Det gick jättebra även fast hon stannade framför en del av hindrena. Jag känner mig mycket säkrare i hoppningen nu och det känns jättebra!
I torsdags hade vi även stalltjänst i ridskolestallen. När vi skulle flytta spånbalar fick jag köra traktorn! Jag gillar traktorer och måste ha en egen när jag flyttar ut på landet!

Garpur är så pigg pigg pigg och vill bara springa fort! Han töltar och töltar och töltar och galoppen flyger fram! Han är så härlig! Det var mysigt att rida i regnet idag (fast hade det varit snö hade det varit underbart!). De bilar som körde förbi tänkte nog vem sjutton som ger sig ut och rider i sådant här höstväder. JAG! Vädret spelar ingen som helst roll och stoppar inte mej! I skolan kallar de mej för islandsmänniska och viking och det passar ju utmärkt! Haha.
Trevlig helg!

Hausti.

Det blev inte så mycket fotografering idag som jag hade tänkt mej, men det blev i allafall några fina kort tagna! Jag red barbacka på Garpur och visade mamma och Vickan Kavelsbrostigen och det är såå mysigt i skogen! På vägen hem stannade vi och pratade lite med Annelie som också skulle ut och rida en sväng.
Det gäller att passa på nu och rida i skogen innan den jävla älgjakten börjar (på måndag, 12 Oktober). Usch, fast om man tar på sig rejält med reflexer och gör lite ljud ifrån sig så ska det nog gå bra.
Liarsboskogen är sig verkligen inte lik längre, jag red en bit på den vägen igår och kan meddela att i princip HELA skogen är borta nu! Det är så himla tråkigt för det blir så kalt och öppet, inte alls samma mysiga skogskänsla som förut. Fult är det och tyvärr kan man inte göra ett skit åt det heller...
Nog om det, nu är det helg och nu ska man vara glad! Garpur var lika pigg idag som vanligt, han vill bara tölta så fort jag kortar tyglarna! Han tänker verkligen framåt och det är så det ska vara! Jag borstade igenom hans man, pannlugg och svans riktigt noga idag! Jag brukar inte göra det så ofta men idag gjorde jag det. Svansen hade några dreads och var full i spån så det tog en stund att få ut det. Resultatet efteråt blev jättebra, manen och luggen blev riktigt fluffiga och mjuka och svansen också! Hela Garpur var skinande ren när vi släppte ut honom i hagen, hans vackra mörkbruna päls skimmrade och glänste i solskenet! Han är så underbart fin.


Snygg och ståtlig! (Kolla in hans silkesmjuka man och svans!)
Så vacker och underbar <3

Han kan buga också, han är så duktig :)


Helg igen!

Såå himla skönt att vara ledig i några dagar igen! De här senaste två dagarna har varit ganska tröttsamma men det kan nog bero på all denna bussåkning... Haha, igår blev det ett riktigt äventyr när jag och Lina skulle ta oss till Idrotten på Kampsportcentret. Vi skulle byta buss på centralen och efter en stund inser vi att bussen går åt helt fel håll! Där satt vi och hade ingen aning om vart vi var, men busschauffören var sjysst och lät oss åka med tillbaka så att vi till slut kom rätt! 40 minuter försenade letade vi efter en ingång och när vi till slut kommer in sitter hela klassen och väntar på läraren, som kommer strax efter oss! Vi kom alltså inte försent alls, trots våran lilla bussresa! Därefter väntade ett styrketräningspass med många olika övningar. Mot slutet kändes det rejält i låren... Men åh vad roligt det är med sådan träning, jag måste följa med Benny och Marita till gymmet!

Vilket härligt kyligt väder det har varit, jag älskar den här årstiden! Alla går runt och klagar på att de fryser, men det gör inte jag! Jag tycker det är hur skönt som helst!
Garpur har taggat till ordentligt, han är riktigt framåt och vill helst av allt tölta! Han har kommit på att det är en bekväm gångart att springa i. 
Imorgon ska jag nog ta en liten fotostund med Garpan, det var ett tag sedan nu! 

Garpur i Bastmora!

Söndagen blev en lång, men fantastiskt underbar dag! Garpur var såå duktig hela dagen, han gick in i den nya transporten utan att bråka (med ny menar jag att han aldrig sett den förut eller ännu mindre varit i den tidigare). Sedan styrde vi färden mot Bastmora. Väl framme släppte jag ut honom i en av småhagarna utanför stallet. Nyfiken kikade han runt och i en av de andra hagarna kom unghästarna Titti och Árgeisli rusande i full fart för att spana in nykomligen! De stod tryckta mot stängslet och glodde på Garpur!
Lolo kom tillbaka från en tur strax efter att vi kommit dit och det passade bra att både Garpur och hennes hästar fick vila lite innan det var dags för våran tur.
Jag tog in Garpur i stallgången och gjorde iordning honom, sedan gick vi ut igen och jag hoppade upp. När vi väntade på de andra kunde Garpur inte stå still. Han var jättetaggad och trampade runt, sedan ställde han sig och sparkade med frambenen och kastade med huvudet!
Vickan fick rida på Blaer, mamma på Rökkvi, pappa på Ylur, pappas kompis Leif och hans fru Ulrika fick Júpiter och Gaukur. Lolo tog Leira. Sedan bar det av ut i skogen och Garpur var jättepigg och på riktigt bra humör! Han hängde på de andra utan problem, han töltade lika fort som dem och skulle prompt vara först! Det är otroligt bra gjort av en ung häst i en ny miljö, att utan det minsta tvekan, helt orädd gå först och leda en grupp okända hästar! När vi skulle galoppera i sandbacken kom Blaer ikapp oss och skulle gå om, men det gick inte Garpur med på, utan han ökade farten och släppte till varje pris inte förbi honom! De två (Garpur och Blaer) blev riktiga tävlingskompisar! Det blev en rolig och fartfylld tur, Garpur tyckte det var jätteroligt att vara ute med flera och han är så tävlingsinriktad att han, om han kommer längre bak i ledet, går ut på sidan och ökar takten för att komma om alla! Min duktiga Garpur har utvecklats såå mycket under våra första 1,5 år tillsammans, jag är så himla stolt över honom! Jag tror att de blev lite imponerade av honom :)När vi kom tillbaka fick Garpur stå i en av boxarna och äta hö och torka under fleecetäcket. Vi fikade i fikarummet och sedan fick jag gå ut och hämta Figge, för Lolo skulle läsa mej att slå i en tappsko! Det var jättesnällt av henne att "spara" en häst åt mej att träna på! Det var inte alls så svårt som jag trodde att det skulle vara, så nu kan jag slå tillbaka lösa skor på Garpur också! Det är en väldigt värdefull kunskap tycker jag! Självklart fick Garpur träffa sin storebror Máni också! De har ju samma pappa; Gustur frá Stykkishólmi! Det var roligt och de fick nosa på varandra, gammal och ung!


 


Nääe, nu glömde jag att nämna en viktig dag igen!

Den 2 oktober för fem år sedan kom jag i kontakt med islandshästar för första gången! Då red jag och mamma en tvåtimmars tur hos Lolo i Bastmora! Sedan dess har jag inte varit utan dessa underbara hästar!

I morgon ska vi upp dit igen och då ska jag äntligen ta med mig Garpur! Det ska bli sååå roligt att rida med honom med hela Bastmoragänget i de härliga skogarna! Yaay!

Andra skolveckan...

Ja, för mej var det här min andra vecka i skolan efter praktiken, haha. Jag gick ju vecka 37, sedan var jag hemma och var sjuk vecka 38 och 39 och nu gick jag vecka 40. Men jag är fortfarande inte frisk, jag hostar och snorar och igår mådde jag jättedåligt... När ska det ta slut? Börjar bli riktigt irriterad...
Men till min stora glädje visade det sig att jag i princip inte hade missat något alls! Det var något arbete jag låg efter med och lite missade anteckningar, så det var jätteskönt att inte ha tonvis med uppgifter liggandes på bänken! Två prov har jag gjort idag också, ett om unghästens utbildning och ett i litteraturhistoria. Litteraturhistorian gick jättedåligt, jag har aldrig gjort sämre ifrån mig på ett prov förut men min hjärna fick total blackout... 13 av 22 poäng fick jag, usch vad dåligt :( Unghästens utbildning gick bättre men jag fick inte reda på resultatet idag.
I tisdags hade vi sitsträning. Vi var fyra stycken i min ridgrupp och då fick två av oss longera hästarna och de andra två sitta i sadeln utan tyglar och stigläder. Vi fick göra olika övningar som gjorde att vi kom ner ordentligt i sadeln och hålla balansen. Vi fick rida i alla (tre...) gångarterna. Jag fick longera och rida Goldie, den första storhästen jag red på på skolan!
I onsdags åkte hela klassen till Örebro Travet. Där fick vi den här gången köra storhäst! Det var jätteroligt och väldig skillnad mot ponnyerna. Vi fick köra på ovalbanan på ett led, jag fick köra först. Vi satt två och två i rockarderna och jag fick köra med en av Kvinnerstaskolans lärare (tror jag han är, han jobbar iallafall där!). Hästarna var pigga och travade fort, och när en proffstränare körde om snabbt på innespåret blev våra hästar ännu piggare och ville dra efter och då gick det ännu fortare! Wiiihi! Man var tvungen att hålla stadigt på tömmarna, för om man lättade det minsta i handen ökade hästarna direkt! Man skulle köra tre varv var, men eftersom jag fick köra med "handledaren" fick jag köra mer! Jag orkade hålla hästen (som hette Axel Bäck) i fem av sex varv innan jag blev för trött i armarna. Men roligt var det! :) En riktig upplevelse!
Onsdagen blev en lång dag för mej, jag gick upp 5.20 och gick och lade mig strax efter 23... Men jag var inte alls trött på kvällen, det kom dagen efter...
Idag var vi i stallet hela förmiddagen och tränade på att linda hästarnas ben och knoppa manarna. Jag har aldrig knoppat en man förut så det tog en väldig tid! Vi ska klara det på mindre än tjugo minuter och när jag hade lindat några ben och knoppat ett par knoppar hade det tagit över en timme!

Äntligen har det blivit frost ute! Som jag har väntat! Det är så himla skönt ute nu, kallt och friskt! Garpur går jättebra, han trivs i det här vädret! Vi red på galoppvägen idag och han var jättepigg! Han ångade på hela vägen och går riktigt fint!
Igår började vi transportträna igen efter hela sommaren, Garpur var lite skeptisk till en början men efter en liten stund gick han in. När det finns havre där inne går det bra! Idag gick han raka vägen in på direkten! Han är så duktig min Piggelinpojke!

RSS 2.0