Hästar och vatten.

Efter en lektion i skolan, där Marita gick igenom vattnet till hästar, har jag fått en ny synvinkel på hur man ska vattna hästar. Jag har även gjort två egna arbeten om det, ett muntligt och ett skriftligt och tänkte nu dela med mig av mina kunskaper.

I Djurskyddslagen står det att; Hästar ska kunna dricka sig otörstiga minst två gånger om dagen, men att fri tillgång på vatten är det ultimata.
Vattnet måste vara av lika hög kvalité som vårat eget dricksvatten, med andra ord ska vi människor utan minsta invändning VILJA dricka av hästarnas vatten. För om vi inte vill det, varför ska då hästarna göra det?
Vattenkaret ute i hagen ska vara placerat så att hästarna kan dricka lugnt och naturligt. Ställ det på en plats med god uppsikt över omgivningen så att hästarna kan hålla koll om det skulle hända något.

Vintertid ska vattnet skyddas mot kyla. Det är lätt att vattenytan bildar en tjock isskorpa vid minusgrader. Ett smart knep man kan ta till om man inte har tempererade vattenkar är att lägga i tennisbollar i vattnet. På så sätt hålls vattenytan i rörelse och fryser inte lika lätt!   Om man fyller på varmt vatten under vintern är det viktigt att göra rent karen ofta, bakterier trivs bättre i varmt vatten och då bildas alger lättare. Detta gäller även om vattnet är smutsigt och innehåller skräp från exempelvis foderrester och lera, dvs. att det blir lättare för bakterierna att leva.

En häst vill dricka stora mängder vatten åt gången. Beroende på hästens storlek kan den dricka upp till 50 liter vatten om dagen. (Det beror även på hur hårt den rids, en häst som arbetar behöver självklart dricka mer än en som står i vila). Oftast är en vattenkopp för liten, om hästen får välja mellan att dricka ur en vattenkopp eller en vattenhink kommer den att välja hinken!
En häst består av cirka 70% vatten. Om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande. Hästen förlorar västka varje dag genom träck, urin, svett och i utandningsluften. Denna vätskeförlust måste kompenseras!

Dåligt vatten försämrar hästarnas prestationsförmåga och kan göra dem sjuka.
Fräscht vatten smakar bra och håller dem friska!
Varför ens välja?


Detta har jag lärt mej i skolan, och blir förvånad och förbannad när hästarna i skolan har dåligt vatten (typ lervälling). Hur kan det komma sig? För mej och många andra är rent vatten till hästarna en självklarhet. Fick för övrigt mycket högt betyg på uppgiften...


Kommentarer
Postat av: Linda

Vad duktig du är. Mycket intressant fakta.

2009-10-28 @ 21:53:44
URL: http://sannythecat.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag tror inte att han är bättre än. Har har svårt att kissa.

2009-10-29 @ 11:22:09
URL: http://sannythecat.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej Elle! Jag måste bara säga det igen DU ÄR JÄTTEDUKTIG PÅ ATT SKRIVA OCH BERÄTTA OM ALLT! Jag håller med dig att alla ska ha rätt att få bra vatten även djuren. Cassandra får nytt vatten 3 gånger om dan minst. Hoppas att du har ett bra höstlov och kan njuta av att vara ledig. God natt många kramar från Annika

2009-10-29 @ 23:21:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0