Töltatöltatöltatölta!

Ja, det var vad Garpur och jag gjorde idag. Vi bara töltade och töltade och töltade och han gick så j'vla bra så jag vet inte hur jag ska beskriva det! Klockren takt, stadigt tempo, pigg och glad! Vad mer kan man begära? Garpur är såå duktig, jag älskar min världens bästa häst! Vi följde Elingbovägen längre söderut än vi gjort förut och vek av in i skogen och följde ett par övervuxna hjulspår. Men, som vanligt tog spåren bara slut rätt som det var och vi blev tvugna att vända... Det var så härligt väder ute, soligt+blåsigt+svalt+friskt. Garpurs favoritväder, det märks på honom! Jag älskar det också.

Jag läste ut tredje boken ur Twilight-serien igår (inatt), Ljudet av ditt hjärta, och precis som de första två var även denna jättebra! Jag älskar att läsa och fantasy är min favoritgenre! Monicka kom över med fjärde och sista boken för en liten stund sedan, så nu måste jag bara fortsätta att läsa! Tack snälla Monicka för böckerna!

Imorgon ska jag gå till skolan igen, efter två veckors influensa eller vad det nu var...!?! Jag är fortfarande inte frisk (!), men måste iallafall ta reda på vad jag har missat så att jag kan jobba igen allt. Ujuj, jag har aldrig varit borta från skolan så här länge på grund av sjukdom.

Hölassning i Bastmora.

Idag åkte vi upp till Bastmora och hjälpte till att lassa in (18 ton!) hö på skullen. Det gick ganska fort och lätt, man är ju stark så det var inga problem! En lastbil kom med sex stora kontainrar fulla med höbalar och tillsammans hjälptes vi åt, några av oss (jag) stod uppe på skullen och tog emot balarna från transportbandet, som resten av gänget fyllde på.
I pauserna gosade jag lite med Garpurs halvbror Máni, och lilla Árgeisli, som nyfiket tittade på all mat! De är så fina! Lolos mamma hade gjort mat åt oss, spaghetti och köttfärssås, som smakade jättebra!
När vi var klara med alla 18 ton, åkte vi till nästa stall och donade. Garpur fick komma in en snabbis och käka morötter medan jag borstade honom. 
Vi köpte pizza med oss hem och jag slog på stort och tog något nytt istället för Opera, en Calzone Special. Mmmm, kanske min nya favorit?

Sadel till salu.

Nu är min Bennis Harmony Elegant islandssadel till salu, eftersom Garpur har vuxit ur den. Jag tycker jättemycket om den sadeln och den är så skön att rida i, men eftersom Garpur har en ny sadel finns det ingen anledning att ha den gamla kvar. Annonsen hittar ni här om det skulle vara av intresse, fast hur många islandsryttare som läser min blogg har jag ingen aning om så det kanske bara är onödigt att länka dit. Fast jag gör det iallafall för man kan ju aldrig riktigt veta...

http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=162226

Äntligen börjar min sjukdom att gå över, jag känner mig bättre än vad jag har gjort på två veckor. Skönt!

Garpur har verkligen hittat tölten nu! Han börjar lära sig olika tempon och takten är alltid ren! Jag är så glad över honom :D Han är verkligen duktig!
Igår hittade vi en nytröskad åker som vi red på, underlaget var toppen, lagom mjukt med mycket svikt i! Hoppas att bonden inte har kultiverat den idag för då kan vi inte rida där... Garpur tyckte det var jätteroligt att tölta runt där och varje gång vi vände upp mot vägen ville han dra iväg i full fart. Galopp tog vi i Larsbobacken och det gick undan!


En hemlig resa...!

Jag fortsätter där jag slutade igår...

Det blev en snabbvisit i stallet, mockning och fyllning av mathinken och hökassen. Sedan gick vi ut i hagen och chekkade hovarna och sprayade lite flugspray innan vi åkte hem igen. Det har inte blivit någon ridning på ett par dagar eftersom jag är sjuk, och när vi gick mot bilen stod Garpur och tittade efter oss och såg riktigt ridsugen ut...
På eftermiddagen när mamma kom från jobbet åkte vi till Borlänge tur och retur. Jag fick övningsköra och det gick kanon! Det var riktigt trevligt och roligt i Borlänge, men exakt vad vi gjorde där tänker jag inte avslöja riktigt än...! På vägen hem fick jag mörkerköra för första gången. Det var jätteroligt och spännande! 

Idag var det en föreläsning i skolan som jag åkte in på, trots min eländiga sjukdom som inte vill ge sig. Två forskare från Vidilab berättade om parasiter och hade med sig äkta exemplar av de olika maskarna som vi fick titta riktigt nära på. Det var intressant och väldigt bra att få veta när man har egen häst. Senare visade de hur de går igenom träckprover, genom att koppla ett mikroskop till canonen som visade bilden på en filmduk så vi kunde se exakt vad forskarna ser. Det var vissa av hästarna i gymnasiestallet som hade mask, två av dem riktigt mycket... Lärorikt var det och naturligtvis kommer det att komma ett prov på det här...!

Efter skolan åkte jag, pappa och Vickan ut till stallet. Jag red ut med Garpur och han var verkligen på hugget! Han var jättepigg och gick klockrent i alla gångarterna! Så bra som han gick idag har han nog aldrig gått tidigare! Vi gjorde tempoväxlingar i tölten och han svarade utmärkt både på de drivande och förhållande hjälperna. Det var stora skillnader mellan arbetstempot och ökningarna! Han var så himla duktig idag! Min Piggelin! <3
Höstvädret är verkligen härligt och det märks att Garpur gillar det också, så som han gick idag! Det var svalt ute och blåste lite, inga flygfän, alldeles perfekt! Jag hade ett brett leende på läpparna under hela turen!


Fortfarande sjuk...

Förkylningen/Influensan (dock inte svininfluensan, eller?) håller i sig, som redan skrivet så har det bara blivit värre för varje dag. Nu har jag även blivit hes och när jag vaknade imorse och ringde in till skolan kunde jag knappt prata, det bara knarrade från halsen!
Jag har tagit det relativt lugnt hela veckan men ändå har jag inte blivit bättre. Nu måste det väl ge sig snart!

Igår var vi in till Erikslund en sväng, jag handlade mycket, vilket är väldigt ovanligt när det gäller mej. Jag är en spara men igår spenderade jag mycket pengar på bland annat böcker och en film! Hade även tänkt att köpa ett nytt fleecetäcke till Garpur, men jag är bra på att tänka igenom saker och ting innan jag bestämmer mig för att köpa, och jag kom fram till att han inte kommer att behöva något täcke än på ett tag. Därför väntar jag lite till innan jag köper det!

Nu ska jag laga mat och sedan ska vi åka ut till Garpur. Därefter bestämmer ödet vad som sker...

Sjuk...

Hela veckan har jag varit hemma från skolan. Jag har inte varit jättesjuk, utan tänkte att det kanske skulle gå över snabbt om jag stannade hemma redan från början innan förkylningen blossade upp. Men tänk så fel jag hade, det har bara blivit värre för varje dag och nu är jag jätteförkyld! I början var det bara halsen, men nu har förkylningen satt sig i bihålorna... Hoppas det går över över helgen...

Garpur och jag har varit på upptäckfärd i skogen. Jag blev överlycklig när vi hittade en perfekt skogsstig som går alldeles utmärkt att rida på! Den är verkligen super och är jättebra för hästarna som får lyfta ordentligt på fötterna över stockar och stenar!
Sedan red vi runt i skogen på andra snåriga stigar och vi hoppade över bäcken. Vi har även hittat en brant backe som vi kan klättra i. Garpur är otroligt säker på hovarna, på de ojämna stigarna går han med mulen i backen och nosar och i klätterbacken travar han! 

I onsdags var han på riktigt bushumör, när vi hejade på honom i hagen drog han iväg i full galopp och hoppade och bockade och kastade med huvudet, han fick till och med fart på Skjálgur och båda två galopperade iväg genom träden i skogsdungen! Han hade jätteroligt och travar gärna efter mig när jag springer! Jag hade med mig kameran och fick många bra bilder på buspojken!

Igår blev det en lugn barbackatur. Vi var hundvakt åt Ceasar så pappa gick med med honom. Jag visade min nya ridstig och pappa tyckte också att den var kanon!

Fagri Garpur!

Flott trav!

Galopp, tjohej vad det går!


Clinic med Eyjólfur Isólfsson!

Igår red jag och Garpur Liarsbovägen, och till våran stora förargelse har de avverkat den vackra skogen som kantade vägen. Nu var det bara stora timmerhögar på båda sidorna om vägen... Det är så tråkigt när de hugger ner skogen, man känner inte igen sig! Dessutom är det så otroligt fult, speciellt om de tänker lämna allt ris kvar på marken. Hoppas de städar upp efter sig... Garpur gick iallafall bra och han brydde sig inte det minsta om timmerhögarna som tornade upp sig på båda sidorna om oss. Vi red ända bort till vändplanen innan sjön Fiskkraken innan vi vände. Jag hoppade av och gick med Garpur en stund. Jag släppte honom helt och han bara traskade på efter mig, min coola kille! Sedan skulle vi trava och när jag började springa tittade han bara på mig precis som om han tänkte; "Varför springer du när vi kan gå?". Han är så söt och otroligt duktig!
Ja, såhär fult är det i skogen nu...


Inatt sträckläste jag de sista 70 sidorna ur När jag hör din röst, andra boken ur Twilight-serien! Den var jättebra (precis som första boken Om jag kunde drömma) och blev riktigt spännande mot slutet, så jag kunde inte sluta läsa! Så ikväll börjar jag på tredje boken; Ljudet av ditt hjärta!

Idag åkte jag och mamma till Strömsholm på clinic. Det var en födelsedagspresent som jag hade fått! En av Islands största tränare, mästaren Eyjólfur Isólfsson höll en clinic om Förtroende och Utbildning och det var jätteintressant. Man uppsnappar alltid en hel del tips och ideer och blir inspirerad att själv göra vissa av övningarna. Det är ju det clinicar är till för!
Det var självklart många bra hästar och ryttare med, kändisar som Gummi & Spróti, Tóti & Kraftur, Denni & Disa med flera... De bjöd på roliga shownummer, som till exempel att rida utan träns, studsa med stora bollar, rida med paraplyer och hade en tävling i att rida så lätt på handen som möjligt!
Eyjólfur gick även igenom hur viktigt det är att ryttaren har korrekt sits och balans, markträning med hästarna och mycket mer. Det var jättekul att få ett avbrott i den vardagliga träningen och se storfräsarna glida runt i ridhuset, man blir riktigt peppad! 

 
Ími från Lindeberg under presenningen!

Hinrik Sigurdson töltar utan träns!

Caspar står på unghästen Flugfaxi, sedan studsade de med bollen!

Brukar det regna inne i ridhus?


Första veckan avklarad.

Uj vad sakta den här veckan har gått, men det kanske är bra att man får anpassa sig till det nya schemat i lugn takt... Det var ett ganska bra schema vi fick, det senaste vi slutar är 16.10 och dessutom har vi några sovmorgnar. Tisdagar börjar vi klockan 12.15 och torsdagar börjar vi 9.10, nice!   
I onsdags började vi med en ny kurs; Unghästens utbildning. Lärarna hade hämtat tre treåringar till skolan som vi ska hjälpa till att rida in! Först fick jag lasta ur en av dem från en transport och sedan gjorde vi iordning dem. Därefter gick vi in i ridhuset och longerade dem. Jag börjar få in snitsen på det. Sedan var det dags att hänga på dem och senare sitta upp försiktigt. (De var redan både hanterade och suttna på så det var inga problem). Jag trodde att de skulle vara galna och bocka runt men alla skötte sig bra! Det var roligt, inget jag har gjort förut!
I torsdags hade vi ridning, hoppning... Jag fick rida på Virpa, med fjuttluggen. Jag var jättenervös eftersom jag inte suttit på en storhäst på hela sommaren och verkligen inte hoppat, men när jag väl kommit över första hindret släppte allt och det gick jättebra, jag är så stolt över mig själv som är så hopprädd att jag kunde slappna av! :)
Idag hade vi ridning igen, den här gången dressyr. Jag fick rida på gymnasiehästen Hilda. Hon var seg i början men jag kunde få fart på henne! Efter ridningen hade vi stalltjänst. Det gick smidigt när alla hjälpte till. 

Självklart har jag ridit på Garpur också, det har varit alldeles perfekt med både väder, underlag och inga flygfän! Larsbovägen är ju nyskrapad så det är precis som ridbaneunderlag, Garpur gillar det också. Vi tränade serpentinbågar fram och tillbaka i olika gångarter (skritt, trav och tölt) och mot slutet lossade han och gick jättefint. Vi galopperade förbi hagen och satte fart på Tira och Fleygur!
Fast som uppvärmning på ridpasset red vi på en nytröskad åker och det var härligt! Jättemjukt underlag och mysigt ljussken från solen!

Idag fick jag ridsällskap, Annelie red med på sitt treåriga Pintosto Floppan. Vi tog det lite lugnt med skritt och trav (och jag och Garpur töltade såklart). Det var riktigt roligt och det tyckte hästarna också, de var jättenyfikna på varandra. Vi red längre än någon av oss hade varit förut innan vi vände, och på hemvägen svängde vi in på lilla rundan. Det blev en jättehärlig tur med mycket prat och skoj. Hästarna uppskattade det också!

Just det, måste bara skriva att jag har ont överallt efter ridningen på storhästarna, ojoj vilken skillnad det är att rida islandshäst och storhäst!!!    


Mysig helg.

I lördags åkte vi upp till Bastmora och red en tur hos Lolo i skogarna. Marita följde med och red islandshäst för första gången, då fick hon rida på bästa Gaukur. Hon tyckte det var jätteroligt!
Jag red på min favvo Turbo-Leira, som hade vilat i tre dagar innan och var riktigt pigg! Kuuuul! Vickan red på Audur, mamma red på Rökkvi och pappa red på Figgeplopp. Lolo tog Blaer och de andra två som red med oss hade Ylur och Júpiter. Vädret var toppen och likaså själva turen. Det var jättelängesen vi red den vändan och det var jätteroligt, speciellt när vi delade på oss och vi tog galopp och ökad tölt ikapp de andra. Hej vad det gick med Leira, tjoohoo!
Efter turen hjälpte vi till att fodra några av hästarna och jag släppte ut Leira i hagen. sedan åkte vi hem och iväg till nästa stall.

Igår red jag igång Garpur igen och han var så pigg och glad. Han kom i full galopp när jag ropade på honom i hagen! Mamma följde med på Skjálgur och vi red barbacka båda två. Vi hade tänkt att ta en lugn sväng, men hästarna var på G så det blev både tölt och trav och galopp! Garpur gick med så lätta steg och flög fram! Det var så härligt att rida honom igen och han tyckte det var lika roligt han med! Sjkálgur var också pigg så det blev en skön tur i Larsbo.
Laila har stängslat om i vinterhagen så nu får pojkarna gå där igen. De har haft det så skönt ute under sommaren och bara gått och ätit. Nu får de beta i vinterhagen också innan vintern kommer.

Idag var det skola igen... Blääh, men allt var precis som vanligt. Inget hade förändrats, förutom att det nu är tre klasser på skolan. Fast lite skönt är det att vara tillbaka om jag ska vara helt ärlig.
Jag fick köra både dit och hem, så nu har jag kört på riktig motorväg (E18). Det var lite spännande med alla bilar, det var ju trots allt rusningstrafik både på morgonen och eftermiddagen!
Senare åkte jag och mamma ut till stallet. Till min STORA LYCKA var Larsbovägen äntligen skrapad igen så det är ett alldeles utomordentligt underlag att rida på. Jag och Garpur drog ut på en ritt och det blev mycket galopp. Långa travsträckor blev det också, vägen är super just nu. Mamma var kvar i stallet och donade under tiden.
Imorgon har jag sovmorgon till 12.15. Haha vad skönt. 


Två underbara praktikveckor är över...

Nu har jag alltså varit på praktik hos Lisjö Säteri i två veckor och jag har haft det så roligt och jag har lärt mig massor! Synd bara att tiden ska gå så fort, nu börjar skolan som vanligt igen nästa vecka (usch vad tråkigt...). Jag vill mycket mycket hellre hjälpa till i Lisjö, jag känner mig hemma där och trivs otroligt bra. Alla är schyssta och skojjiga och berättar om allt och inget. Åååh vad jag kommer att sakna dem, men har jag tur kommer jag kanske att få hjälpa till på helger och lov om det fattas personal...! ;-] 

Igår (och i förrgår) var jag med David och Jocke till Svanå. Där fick jag köra en liten lastmaskin och så har jag även fått köra traktor med släp och tippat säd i torken. Sedan har jag fått tankat tröskan och den slukade inte mindre än 500 liter diesel!
Iförrgår kom det en riktig skur, med åska och blixtar och hällregn! Det försvann lika plötsligt som det kom och vi hann knappt reagera!

Idag på förmiddagen fick vi "improvisera". En flock kvigor hade rymt från sin hage tillsammans med en stor tjur och dessa skulle vi fånga in. De hade gått iväg ganska långt och sju av kvigorna stod ute på en inhägnad åker. Det tog lite tid att samla ihop dem och fösa dem in i transportsläpet, men när några steg in kom de andra efter självmant. Sedan fick vi laga stängslet i iskallt regn- och blåsväder och sedan dess har jag frysit, (jag ångrar att jag inte följde med David till Svanå, då hade jag iallafall fått sitta i en varm bil!). Men det var skönt väder iallafall. På eftermiddagen har jag hjälpt till med lite allt möjligt, mjölkat kor och strött åt kalvarna. Fodra kalvarna fick jag göra själv, för Johan "hade bråttom hem". Helt okej för mej, det var bara kul att ha eget ansvar för djuren!
Sedan blev klockan fyra och min praktik var över för den här gången... *snyft*
Jag körde oss (pappa och Vickan) direkt till stallet. 
Garpur tyckte att jag luktade väldigt konstigt, för han tröck mulen mot mig och luktade över hela mej! Undrar om han har träffat kor någon gång? Han fick sin mat och genomborstning och sedan fick de gå ut igen. Vi har börjat stödutfodra dem i hagen nu när näringen gått ur gräset.

RSS 2.0