Hagel!

Vintern har inte gett upp riktigt än, det har haglat en del och idag har det varit snöstorm på förmiddagen. Fast snön smälte direkt när den nuddade marken så det var ju lite tråkigt. Vid det här laget har man nästan glömt hur mycket snö det var en gång i tiden...
Men det som förvånar mej mest är att det inte är någon lera alls i hagarna, det är lite mjukt och upptrampat men ingen lera! Det är super!
Jag var ledig från skolan idag för att vi bara hade två korta lektioner på eftermiddagen, lärarna är så snälla som låter mig vara hemma (och jobba... typ) istället för att pendla fram och tillbaka i flera timmar.
Gårdagen var lång (tisdagar är mördardagar, usch!), jag går upp fem, har stalltjänst klockan åtta, sedan ridning i en timme, därefter lunch och sedan det tråkigaste ämnet naturkunskap, där min dator laggade efter en kvart och stod och uppdaterade i över en halvtimme! Under tiden försökte jag logga in på en annan dator som tog ytterligare ca 10 minuter, men där visade det sig att hela mitt arbete var borta, så det var bara att vänta på den andra datorn och försöka göra klart arbetet på se sista minuterna av lektionen (jag hann inte klart utan fick göra det sista på kvällen när jag kom hem från stallet...). Nästa lektion var svenska där vi läste två texter, sedan hade vi den segaste lektionen i skolan, datorkunskap. Vi satt i ett annat klassrum då, där de stationära datorerna är långsammare än långsammast... Vi fick träna inför provet vi har i excell nästa vecka och det är ju såå svårt... eller inte...
Jag fick hämt av morbror Benny och mormor och Vickan så det var verkligen skönt att slippa vänta på tåget i över en timme, tack så mycket! Jag fick åka i hans "lilla" Dodge Durango, jag gillar den!
Det är inte stalltjänsten och ridningen som är jobbig på tisdagar utan det är just att gå upp fem på morgonen och gå till fyra på eftermiddagen, pluss att man ska ta sig hem också. Stalltjänsten är lätt som en plätt eftersom min grupp är grymt snabba! Ridningen var jättekul, vi fick rida ute på ridbanan och det var superskönt! Jag hade samma häst som förra gången, Karen, och idag gick hon verkligen jättebra! Fattas bara tölten...haha.
Väl hemma fick jag slappna av en stund i soffan framför mitt favoritprogram Scrubs innan det var dags att åka till Garpur när mamma kom hem från jobbet. Han har ledigt på tisdagar så det var bara mockning och borstning på schemat. Han är så glad min lilla häst, han kommer fram till grinden när han ser att vi grejar med vattnet eller diskar ur vattenhinken och sedan står han där och väntar tills vi hämtar honom, eller så står han och tittar in genom sitt fönster när vi mockar! Han älskar att bli ompysslad och vi älskar att pyssla om honom! ♥

I helgen tömkörde jag honom igen och han är så duktig, töltar i form och gör öppna utan problem! Han testade mej lite mer den här gången genom att stanna och vända helt om, men annars sköter han sig utmärkt! På vägen hemåt blev han riktigt pigg, när jag smackade på honom i tölten för att han skulle jobba mer blev det galopp istället! Haha, han är så rolig! En väldigt arbetssam och lyhörd kille som är full i bus!
I måndags skulle jag bara ta en liten galopp hemåt i första backen, men Garpur drog järnet och galopperade i full fart upp för alla tre backarna istället, tjoho! Han är riktigt snabb! Och han lär sig att tölta snabbare och snabbare också, han är en riktig pärla! ♥ Alltid pigg och glad, ALLTID!

Idag fick Garpur ledigt för att han gick i måndags (han brukar ha två lediga dagar i veckan). Han var på riktigt bushumör när jag och pappa kom ut till stallet, han stod och retades med gamla Helge och travade iväg när Helge vände sig om och sedan hoppade han på Floppan genom att stegra sig och tackla henne med frambenen! Det är helt rätt, visa storhästarna att du är en tuffing Garpur, hihi!
Jag gick ut och hämtade honom för en liten genomborstning och hovkratsning. Nästa gång hovslagaren kommer tycker jag det är dags att ta ur sulorna, nu fastnar det bara lera under dem och snön är ju borta.

Nu tycker jag att det är dags för en ny design på bloggen, måste bara fixa en snyggare header men den som är nu får duga tills solen skiner och jag tar med mig kameran till stallet och tar några fina vårbilder som passar!


Jag vill bo på landet!

Jag vill verkligen bo på landet där det är lugnt och skönt! Jag blev väckt imorse av en av våra grannar som startade en motorsåg och började kapa ner en stor ek... Det är inte speciellt kul och man kan ju inte göra något åt det... Nu väntar man bara på att resten av gatan ska ta fram sina gräsklippare och gå ut och köra med dem i svinottan... Fast det gör inget att jag vaknar tidigt, det är just bara att bli väckt av oljudet!
Nej tänk att vakna upp i ett hus ute på landet och bara höra fåglarna sjunga, vindens sus i träden, hästarnas frustande och kanske en bäck som porlar... Ja det vore underbart. På sommaren kan man gå ut och äta frukosten ute i trädgården och samtidigt titta på hästarna i hagen, eller sitta inne och titta på dem genom fönstret om det regnar. Härligt, det är drömmen jag har.

Frühling.

Solen och värmen kom tillbaka, lagom till skolan började igen... Det är så typiskt! Varför kan det inte vara fint väder när man är ledig och dåligt väder när man är i skolan?
När jag var ute och red i söndags såg jag äntligen några små fina tussilagon som stod i dikeskanten och solade! De är verkligen jättesöta tycker jag! Jag har väntat länge på att de ska komma fram. Garpur gick jättefint och vi dundrade hemåt i full galopp förbi ett hus där det satt flera människor på altanen. De blev så förvånade när de hörde smattret från Garpurs hovar att allihopa vände sig om och tittade efter oss när vi försvann upp för backen!
Förutom tussilagona och alla svanar och kanadagåsar (jag vet att det heter gäss) har det landat några tranor ute på åkern, och i måndags såg jag en humla som surrade förbi i luften. Våren är här på riktigt nu, allt börjar vakna till liv. Småfåglarna sjunger överallt och det är mysigt att vakna på morgonen och höra deras ljud.
Visst saknar jag vintern, man kan verkligen inte klaga över den så länge som den var här med all härlig snö och kyla, men det är även skönt att det är vår. Man blir piggare och gladare och det känns som att man orkar mer (skolan är väl kanske ett undantag), det är jätteskönt att det är ljust så länge om dagarna för då kan man rida sent på eftermiddagen/kvällen med omgivningen fullt synlig, pannlampan behövs inte längre! Och det är till och med ljust tidigt på morgonen när jag går till tåget och det är positivt... Man blir lite mera motiverad.
Snön har smält undan jättefort, det trodde jag inte så mycket som det var! Och det är inte så speciellt lerigt heller, med tanke på allt smältvatten som har varit (är). Då syftar jag mest på Garpurs hage som jag trodde skulle vara ett hav av lera (som det var i höstas). Men det har inte varit någon tjäle i marken trots kylan, snön isolerade marken väldigt bra, så då har allt vatten runnit ner i backen direkt istället för att ha samlats ovanpå. Därför har marken inte heller blivit så söndertrampad. Bara dygnsmedeltemperaturen stiger lite till så kommer Garpur, Floppan och Helge att få vara ute hela dygnet! Så skönt för dem att slippa stå inne i boxarna och inte ha något att göra, det är ju bättre för dem ju mer de får vara ute! Men tyvärr finns det folk som inte förstår det... Kolla bara alla frigående "vildhästar" på Island, de går ute dygnet runt året om och får vara sig själva helt och hållet, de får vara hästar! Jag har svårt att förstå människor som inte strävar efter att sina hästar får ha det så naturligt som möjligt...?

Jag har nog iallafall samlat ihop fällpäls som räcker till fyra par vantar eller liknande (om jag nu hade sparat allt hår), men fortfarande finns det lika mycket kvar. Det känns som ett oändligt fällande, men Garpur tycker det är skönt att stå och bli borstad och jag tycker det är mysigt att borsta. Pälsen är verkligen kanon när det gäller att hålla värmen och skydda och det är bara såå skönt att slippa alla dessa täcken! Istället för att byta täcke tre gånger om dagen beroende på väder och temperatur är det bara att släppa ut honom i hagen och pälsen skyddar mot allt!

Garpur var ledig både i måndags och tisdags så då passade jag på att borsta igenom honom noga. Vi stod ute i det härliga vädret. Man kan dra hur många gånger som helst med borsten utan att mängden hår som lossnar minskar, men någon gång tar vinterpälsen slut...


Nu är det bara tre veckor kvar i skolan innan jag ska åka på avelspraktik. Jag ska åka ner till Linköping och praktisera i tre veckor på Stenholmen! Det ska bli så himla roligt och jättespännande! Jag hoppas få vara med om en fölning, men att bara vara bland en massa islandshästar kommer att vara härligt!


Tömkört !

Idag sov jag alldeles för länge, usch vad jag hatar det! Hela dagen försvinner ju...
Efter frukosten, eller snarare brunchen, åkte jag och mamma ut till stallet. Vi gav hästarna lunchhö och mockade och fixade hökassar och Garpurs mathinkar. Sedan hämtade vi varsin vattendunk och när vi stod och pratade med Göran fick vi besök av en räv! Den kom från hagen och skuttade över vägen, sedan stannade den i skogsbrynet och tittade tillbaka på oss innan den sprang vidare in i skogen. Den var jättefin!
När allt var klart i stallet och hästarna hade ätit upp tog jag in Garpur och gjorde iordning honom inför dagens träningspass; tömkörning! De nya grejorna jag köpte igår passade bra.
Jag visste inte innan om Garpur hade blivit tömkörd (annat än ev. vid inridningen) så därför gick mamma med brevid honom i början. Men väldigt snart insåg vi att han visste precis vad det var frågan om, så då fortsatte vi själva fram och tillbaka på vägen. Han var ju hur duktig som helst! Han tyckte det var jätteroligt och gjorde allt jag bad honom om, öppna, skänkelvikning, slalom och vi provade även tölt och trav som gick helt utan problem! Han skrittade i form och var väldigt avslappnad! Garpur kan verkligen allt! Jag är såå stolt över honom, han är bäst! Antingen har han blivit tömkörd förut eller så är han en naturbegåvning, jag och mamma kom fram till att han är båda! Åh vad glad jag är att det gick så bra, nu kan vi variera träningen mycket mer! Det är jätteroligt att tömköra!
Efter stallet åkte vi hem till mormor en sväng med blomjord. Vi fick bullar innan vi åkte hem. Hon har fått det jättemysigt i lägenheten!
I morgon måste det bli fint väder, det är ju sista lovdagen!

En bild mamma tog på oss idag:


Rain.

Med våren kommer regnet och med regnet kommer myggen... Ja, jag och mamma har sett årets första mygga (en stor jävel). Nu börjas det, alla dessa elaka och irriterande småkryp vaknar till liv efter vintern och börjar surra kring allt levande de hittar bara för att vara dryga. Usch...

Igår red jag på Larsbovägen som är väldigt mjuk efter all smält snö och Garpan skrittade på med stora steg! Töltar som en klocka och travar ganska lugnt faktiskt, han börjar slappna av mer i traven nu och jag kan böja och ställa honom mer och mer  för varje gång. I tölten är han hur mjuk som helst men i traven har han varit (ÄR) väldigt stark och vill helst rusa på rakt framåt så fort han kan. Men som skrivet så börjar han slappna av mer. Han har mycket lättare åt vänster än åt höger men det går om man är lite envis! Sista backen hemåt tar vi alltid galopp, han gör hur fina galoppfattningar som helst (båda galopperna) och sedan går det undan, det är såå roligt när det går fort! Garpur är snabb som vinden!
När jag kom hem från stallet satte jag mej vid datorn och gjorde några quiz på bilskolans hemsida om trafikregler. Det gick ganska bra även fast jag inte direkt har pluggat i teoriboken (jag ska börja plugga nu så jag blir klar till juli!). Det är mycket man ska kunna...
Idag skjutsade pappa ut mej till stallet tidigt (8.30). Jag red bort förbi Jennie på vägen som går över fälten och sedan töltade jag inne i skogen på en stig, det var lite geggigt men mysigt! Garpur var riktigt pigg idag, han låg på hela tiden och bara ville fram! Med den energin fick han med sig baken riktigt ordentligt och vi töltade så fort som vi aldrig har gjort förut! Ååh vad Garpur är duktig! ♥

När vi kom tillbaka hade pappa kommit igen så vi hjälptes åt med det sista i stallet och sedan åkte vi hem och bytte kläder och därefter åkte vi två pluss Vickan och en kompis till henne in till Västerås. Jag körde och idag var det ännu mer trafik än i onsdags! Jag och pappa åt på donken (Vickan och kompisen gick åt ett annat håll) och sedan vandrade vi runt lite i stan. Vi gick bland annat till Magic Lines och pratade lite med Bosse och sedan uträttade vi några andra ärenden. Vi åkte en snabbis till Erikslund och gick in på Hööks. Jag köpte en tömkörningsgjord och tömmar som jag ska prova på Garpur imorgon och se hur det går, jag kan iallafall lite grunder från skolan och Garpur borde kunna lite också från inridningen, sedan får vi väl se hur vi kan utveckla oss... Spännande!
Vi körde tillbaka in till stan och hämtade Vickan och kompisen och sedan åkte vi hem. Det spöregnade under hela tiden vi var i Västerås men när vi kom till Sura slutade det och solen tittade fram. Hoppas det blir fint väder de här två sista lovdagarna...

Bild på Garpan idag, jag älskar honom och min Canon ♥:

 


Körlektion 3.

Nu är det vår på riktigt när det är såhär varmt och soligt ute!
Dagen började hos frisören, där blev det det vanliga med toppning och sedan färgade jag gröna slingor i håret. Den som jag hade först var nästan helt försvunnen, så nu färgade jag om den pluss att jag färgade en slinga på andra sidan huvudet också! Färgen blev skitsnygg, mörkt smaragdgrön!
Efter det var det dags för en till körlektion på bilskolan. Idag körde vi in till Västerås och snirklade oss runt på cityringen, det var mycket mer trafik idag än i söndags... Men det gick bra (även fast det finns galna människor... och då syftar jag på kärringen med barnvagnen, fy fan!) och det är roligt att köra med en lärare. Magnus som jag kör med är jättebra, han förklarar och ger tips på ett mycket lättförståeligt sätt!
På eftermiddagen åkte jag och mamma ut till stallet. Jag stod ute och borstade Garpan och fick bort en hel del päls, men det är helt otroligt hur mycket de fäller, det spelar ingen som helst roll hur mycket man borstar för det är fortfarande lika mycket kvar ändå! Men samtidigt så förstår man att de inte har några problem att klara av kylan med all den pälsen som värmer!
Garpan gick SUPER idag! Vi tränade fram och tillbaka på en raka av Liarsbovägen, först skänkelvikning och öppna i skritt och han var jättelugn och fin. Sedan tror jag även att vi fick till några skrittsteg i sluta också! Därefter fortsatte vi med öppna i tölt och sedan även i trav och han gick hur fint och avslappnat som helst och bara flöt fram! (Just då kände jag att ridbanor kan slänga sig i väggen för det funkar lika bra ute i skogen!)
Vi avslutade med att sträcka ut galopp och sedan trava i låg form. Garpur var bara hur duktig som helst!


Besök på Göranstorps Gård!

Idag har vi varit på utflykt till Göranstorps Gård utanför Lindesberg och hälsat på Tess och alla hästarna!
Vi åkte hemifrån efter att vi hade gett lunchhö till Garpur och hans kompisar (jag red barbacka på honom på förmiddagen i solskenet). Resan dit var spännande, jag körde och jag tycker det är jättemysigt att åka på nya vägar i nya områden! Det är så roligt att se alla fina gårdar man åker förbi och då kan man drömma lite extra om en egen...
När vi kom fram visade Tess oss runt på gården och i stallet. (Vi pratade även en stund med gårdens ägare Eva och tittade på hennes hästar).
Det var jättefint där, stora hagar och ett väldigt rymligt stall med stora boxar. Det finns både en ridbana och en ovalbana på gården. Inne i stallet stod det två fina unghingstar som vi hälsade på och sedan gick vi vidare och tittade på alla hennes andra hästar som var ute. Hon hade många träningshästar och såklart sina två egna Efni och Tinna, jättefina allihopa! Hela gården var jättemysig! Efter rundvandringen gick vi in till Tess och fikade och pratade och det var jättetrevligt! 
Åh vad jag älskar att hälsa på och titta runt på hästgårdar! Det är så spännande tycker jag! Man blir så inspirerad på något vis... 
Det var jätteroligt att träffa Tess igen, hon är verkligen supersnäll :D
Resan hem gick lite snabbare, vi tog en annan väg som var aningen kortare med en lååång lutande backe. Efter den vägen låg det också många fina små gårdar...!
När vi kom hem köpte vi pizza (jag tog en kebab), mums! Det var längesedan. Vi riggade upp canonen och tittade på film på våran filmduk, det blir faktiskt lite biokänsla pluss lukten av popcorn!

En mysig bild på två av Tess' träningshästar jag tog idag!

  

Måndag.

Måndagen är veckans värsta dag, men det stämmer inte alltid, speciellt inte när man är ledig! Fast i och för sig så var det väl ganska tråkigt att vakna upp till blaskväder när det har varit så fint i helgen.
I lördags var vi bjudna på påskbuffé hemma hos Benny och Marita. Maten var jättegod men jag tror faktiskt att efterrätten var aningen godare, en tårta med vit choklad och godis-påskägg! Mums mums!
Igår var jag och pappa ute och övningskörde, vi åkte in till Västerås och körde några varv på Cityringen. Det var inte mycket trafik alls och jag hade bra flyt genom rödlysena! Det är så roligt att köra! Sedan åkte vi direkt till stallet. Pappa släppte av mig där och jag red i det fina vädret. Garpur var jättemjuk och piggelin, han har blivit jätteduktig på att ta galoppskänklarna! I sista galoppbacken hemåt (på Larsbovägen) startade vi i vänster galopp, sedan efter en tredjedel av backen saktade vi ner till tölt och bytte till höger galopp, och efter det saktade vi ner till tölt igen och bytte tillbaka till vänster galopp! Han är hur duktig som helst min bestur-hestur♥! Töltar som en klocka gör han också så man behöver bara sitta där och njuta :D
På kvällen hade jag, Vickan och mamma filmkväll när pappa var borta. vi tittade först på Twilight och sedan på New Moon! Bästa filmerna som finns!
Idag fick Garpan ledigt, jag och mamma åkte ut och fixade stallet och gav hästarna lunch. Det slutade att snöa och solen sken upp ett tag, men nu är det mulet igen... Hoppas det blir bättre väder imorgon när vi ska åka och hälsa på Tess!

Weei, påsklov!

Äntligen är det lov igen, usch vad skönt!
Igår gick jag på stan med Lina efter skolan och det var jättekul, vi gick runt i alla möjliga affärer och så åt vi på donken. Jag är egentligen inte mycket för att shoppa, men jag köpte faktiskt ett linne och en huvtröja!
Det bästa med lov är att man inte måste göra en massa saker, utan man kan bara ta det lugnt och göra saker man vill göra... Just det, det var första april också, men jag blev inte lurad en enda gång!
I onsdags tog jag min andra körlektion på bilskolan, det gick bra och jag fick bland annat träna på tvärbromsning. Hihi vad roligt! Efteråt åt jag och pappa på Lustigkullagrillen och därefter skjutsade han ut mej till stallet (fast det var ju jag som körde). Jag lånade bommarna och hinderstöden och byggde upp ett hinder (40 cm kanske) på vägen utanför stallet och hoppade med Garpur, först travade vi över bommarna på marken och sedan tog vi några skutt. Garpur tyckte det var jätteroligt och han var jätteduktig, han är faktiskt bra på att bedöma avståndet till hindret och stampa av vid rätt tillfälle! Det är bra att isen har smält från vägen, då kan vi använda bommarna oftare och variera träningen lite mer!
Idag har varit en supermysig dag. Vi åkte upp till Bastmora och red, Anki och Annelie följde med och det var jätteroligt. Tessan var där och följde också med på turen! Jag red på Turbo Leira (åh vad jag tycker om henne!), Vickan red Ylur, mamma Rökkvi, pappa Blaer, Anki Gaukur, Annelie Júpiter, Tessan Figge och Lolo Audur. Det blev en fartfylld ritt med mycket tölt och galopp. Med Leira går det fort, mycket fort...! Men vad roligt det är! Jag önskar att vi bodde i Bastmora så man kunde vara där i stallet jämt, det är verkligen ett toppenställe! ♥
Efter turen blev det en fikastund och sedan bar det av hemåt till nästa stall. Jag och Annelie red en till sväng i det härliga vädret på Garpan och Floppan. Det blev en mysig promenad!
Nu är det fredagsmys och sedan ska jag sova och sova länge imorgon, det behövs!
Islandshäst är bäst!

RSS 2.0