Vinter OS!

Såg några roliga klipp på aftonbladets webb tv, där en av deras reportrar testar olika vintersportgrenar! Jätteroligt, speciellt i puckelpisten! Hahahaha! :)


Sportlov!

Äntligen sportlov! Men vilket hemskt väder det har varit idag! Plusgrader med tö, usch och fy...
Det droppar från taken, snön rasar från trädgrenarna i skogen och det är allmänt grått. I måndags var det -30 grader och idag är det +3, snacka om skillnad! Det är alltså trettiotre grader varmare idag än i början av veckan, helsjukt! Jag höll på att svettas ihjäl i stallet idag när jag mockade och när jag red... Det är inte roligt! Dessutom tror jag att Garpur är lite halt men jag är inte helt säker, han får vila ett par dagar nu och så får vi se senare hur han är. Han ville inte trava idag (inte så mycket igår heller) utan rollade mot galopp och sprang i någon halvdan form av tölt... Men jag kunde inte se något när jag sprang med honom så jag hoppas att det inte är något... Vi mötte en stor timmerlastbil två gånger när vi var ute men Garpur brydde sig knappt om den, han är så modig min lille pojk!
Igår var han på riktigt myshumör, när jag stod och pratade med honom lade han huvudet över boxkanten och tryckte kinden mot mitt ansikte! Vi stod där länge och jag smekte med fingrarna över hans nosrygg och i pannan och pussade honom. Jag fick några pussar tillbaka också, ååh vad mysigt det var och ååh vad jag älskar honom!♥

Igår och idag har vi hjälpt mormor att flytta alla sina saker från huset till nya lägenheten. Det blir nog jättebra för henne och Daisy där, det är en stor, ljus och mysig lägenhet! Jag fick köra den stora flyttbilen och det var jätteroligt! Och bra gick det också ;) Fickparkerade på Willys-parkeringen och sedan hemma på våran garageuppfart mellan volvon och grannarnas bil, det var lite smalt med en så stor och lång bil men det gick bra ändå! Jag känner mej redo för körkort nu! :P
När jag hade varit i stallet åkte jag och pappa och köpte pizza till "inflyttningsfesten" hos mormor! Det var mysigt och gott!

Onsdagen (24/2) var en jävla dag rentutsagt, där LAJ - Lagen om Allts Jävlighet rådde. När en sak sket sig skulle självklart ALLT gå åt helvete...! Det började såklart med försenat tåg på morgonen och första lektionen hade vi en timme matte som inte var så speciellt lärorikt. Ridhusen var stängda på grund av risken för snöras och därför hade vi ingen hoppning. Då åkte väl omkring 75% av klassen hem. Jag stannade kvar för att vi skulle göra något annat med hoppläraren. Hon var lite försenad men efter inte långt ifrån två och en halv timmars håltimme kom hon och då hade hon med sig två stora bollar som vi gjorde lite styrkeövningar med. Visst var det väl bra, men lite onödigt kändes det som eftersom det drog ut så på tiden. Klockan två ska vi sluta vanligtvis, men vi var inte klara förrän långt över. Då skulle vi ta in hästarna (och jag måste hinna med klockan halv-bussen från skolan för att säkert hinna med tåget hem). Det var bara dröm och glöm, några av hästarna ville inte komma in, utan sprang runt i hagen och larvade sig. När man sedan ska gå med hästarna till stallet ligger hagarna mil därifrån (jaja, lååångt bort iallafall). Där ska man springa fram och tillbaka hundra gånger eftersom vi bara var sju tappra elever kvar... När vi sedan kommer fram till stallet var ena ingången blockerad av hovslagaren, och för att komma in genom den andra var vi tvugna att tränga oss förbi en gigantisk bullrande lastbil (och det kan ni ju tänka er hur det går med storhästar...inte så bra alltså). När väl alla hästarna äntligen var inne skulle vi hämta vatten till de som inte dricker så mycket ut vattenkoppen, några hästar skulle ha lindade ben och så var det något annat också som jag inte kommer ihåg. Klockan tre kunde jag åka bussen från skolan och det tar minst en kvart att komma till centralen. Tåget går en gång i timmen, alltid kvart över, så naturligtvis missade jag det. Bussen gick klockan tre och nästa skulle inte gå förrän tjugo över fyra... Då är man inte glad... Som tur var kunde pappa komma in och hämta mej och det var väl en av de få positiva händelserna den här dagen...
Sedan skulle jag ut till Garpur och trodde väl att djävulsdagen var över. Men inte då... Jag tog fram allt jag behövde för att göra iordning Garpur och skulle gå ut och hämta honom när jag upptäckte att dörren var stängd utifrån (den brukar oftast vara stängd innifrån), så jag fick gå runt hela stallet för att kunna öppna dörren och släppa in Garpur. Det var några som höll på att lasta ur en snöskoter ur en släpvagn alldeles utanför hästarnas hage och det lät ju läskigt tyckte Garpurs storhästkompisar. De hade hiat upp Garpur så att han var alldeles stissig och då skulle han inte komma in... När jag gått fram och tillbaka igen och hämtat grimman för att få tag i honom skulle självklart Floppan leka med Garpur, så hon jagade bort honom när jag skulle sätta på honom grimman... Aaaarghh. När jag sedan fått tag i honom och fått in honom i boxen kunde han inte stå still utan snurrade runt, runt för att han hörde de andra hästarna springa utanför när de blev rädda för skotern eller något... Iallafall så kom vi iväg på en ridtur. Det stod en stor timmervagn på vägen som vi skulle gå förbi och det hade inte Garpur en sådan stor lust med. Det hade börjat skymma så han såg väl inte ordentligt vad det var. Men han gick ganska duktigt förbi ändå. När vi red såg Garpur en massa läskiga snöklädda träd och stenar och han var som skrivet ganska stissig. Det är inte alls likt Garpur, usch om han ska börja lära sig en massa dumheter av storhästarna... Timmervagnen stod kvar när vi red hemåt men Garpur gick förbi den när han kom på att vi inte skulle komma hem om han vände och gick bort från den istället för förbi...
När vi kom tillbaka till stallet gick resten av dagen någorlunda bra... Aaarrgghhh vilken jävla omständig dag! Jag somnade direkt när jag lade huvudet på kudden...

I lördags (den 20/2-10) var det ridhustävling i Hedkärra, Fagersta. Jag hade anmält mej och Garpan till den lätta fyrgången så jag, pappa och Garpur begav oss iväg i snöstormen! Sist Garpur åkte transport var hem från kursen i Baståsen och vi har inte tränat någonting sedan dess, jag trodde inte att han skulle gå in direkt men det var precis vad han gjorde! Resan upp gick utan problem, blåsten märktes inte alls. Vi var framme i god tid, vi kom faktiskt bland de första. Det blev ingen veterinärbesiktning för att det hade blivit något krångel med jordbruksverket.
När vi lastade ur Garpan kunde han inte stå stilla och äta hö, utan han tyckte det var såå roligt att se så många andra islandshästar och människor att han skulle gå runt och titta på allt och alla! Vi träffade några vi kände, Jennie, Frida och så Tess som det var jättelänge sedan vi pratade med! Det var jättekul att träffa henne igen och det verkar gå super på Görantorps Gård! Vi måste åka och hälsa på henne och se hur hon har det!
Det blev en del ändringar i tävlingsklasserna eftersom det var många strukna och det var ganska oorganiserat. När jag och Garpur värmde upp hörde vi någon som sade att det inte var så långt kvar till våran klass skulle starta, men sedan var det plötsligt längre tid än det först var, så vi värmde upp i onödan. Därför hann Garpan bli trött innan det var dags för oss och han orkade inte (eller ville inte!) hålla traven riktigt då. Vi kom inte till någon final, men Garpur var SUPERDUKTIG hela dagen! Jag är så stolt över honom! Han gick kanonfint på uppvärmningen så det var synd att vi fick vänta så länge på våran tur. Hur mjuk och lugn och fin som helst! Jag är glad att vi åkte upp trots omständigheterna, nu är Garpan och jag en erfarenhet rikare! Jag hade inga som helst krav på tävlingen och därför var jag så nöjd efteråt!
När vi skulle åka hem hade Garpur inte lika stor lust att gå in i transporten, men det var inte så konstigt med tanke på att han var trött, det stormade, massor av andra hästar runtomkring baknade i deras transporter och det åkte bilar och gick människor förbi hela tiden! Han var lite okoncentrerad med andra ord, men Jennie var så snäll och hjälpte oss och då gick han in utan protest! Tack!
När vi kom tillbaka till stallet fick han stå inne och äta lunchhöet medan jag och pappa åkte hem och åt och lämnade tillbaka transporten. Sedan åkte vi tillbaka och släppte ut honom, han blev direkt omringad av Helge och Floppan som undrade vart han hade varit hela dagen!

Fredag.

Om en vecka är det sportlov!
Idag har det varit arktisk vinter igen, det har snöat och blåst ganska rejält! 
Inte oväntat var tåget försenat imorse, jag stod ute i snålblåsten och väntade i 40 minuter! Det var nära att vände och gick hem igen, men vi hade prov idag om hästens exteriör och hälso/sjukvård så det var bäst att åka in för att inte missa det. Jag kom sent såklart, men de andra höll på att skriva provet när jag kom så jag missade inget. Efter provet tittade vi på en film om tömkörning och det verkar jätteroligt! Synd bara att man inte har någon ridbana så att man kan prova på det med Garpan...
Efter lunch hade vi svenska och engelska och vi slog ihop de lektionerna och tittade på film igen. Sliding Doors, som vi faktiskt har sett i skolan förut, men den var bra för det, bra att friska upp minnet, för jag hade delvis glömt bort den.
Efter skolan skjutsade pappa ut mej till stallet. Jag och Garpur tog en sista träningsrunda inför tävlingen imorgon. Han gick jättebra idag trots busvädret, vi red en liten bit på de olika vägarna runtomkring stallet och han var pigg och mjuk! Det är bara Garpan och jag som ger oss ut i alla dessa väder! 
När vi kom hem igen från stallet åt vi taco-pizza, den var riktigt god!
Nu ska jag leta fram lite ridkläder och ladda inför morgondagens tävling i Hedkärra, Fagersta. Hoppas plogbilarna kör undan snön tills vi ska åka imorgon. 

Torsdag.

Jag var inte trött igår, men IDAG... När klockan ringde övervägde jag nästan att ligga kvar i sängen, men jag var duktig gick upp ändå för faktiskt så är det snart Sportlov.
Den här skoldagen var hyfsat lugn med engelska, religon och idrott. På idrotten fick vi träna på Bellevues Gym och det var roligt, jag körde mest armar och axlar men även lite mage och rygg. Det var kul att testa alla olika maskiner och det kändes skönt i kroppen efteråt så jag ska nog ta och följa med morbror och hans fru till gymmet någon gång när jag har tid...
Janne var ut och skodde om Garpur på förmiddagen idag, så efter skolan kunde jag äntligen rida! Jag provade det nya bettet och jag tror att Garpur gillade det, för han tuggade mer på det än på det gamla. 
Torsdag innebär det nya braiga tv-programmet Vampire Diaries! 
Imorgon är det äntligen Fredag igen, woohoo! 

Lång dag!

I morse gick jag upp tjugo över fem för att kunna komma i tid till skolan som börjar åtta. Det är sjukt att man måste gå upp tre timmar innan skolan börjar för att komma i tid! Jag kunde inte somna förrän tjugo över tolv, så inatt har jag sovit ca fem timmar... Men tro det eller ej så är jag faktiskt inte alls speciellt trött, jag trodde att jag skulle vara halvt avsvimmad när jag kom hem från skolan, vi har haft en lång och ganska hård dag med stalltjänst både på morgonen och eftermiddagen, där vi bland annat mockar gymnasieboxarna och leder alla hästarna till och från hagarna som ligger en bra bit bort... Sedan har vi haft ridning två gånger idag. På förmiddagen hade vi dressyr och jag fick fortsätta på Svante. Det gick bra och jag kände i axlarna efteråt, så jag har ridit ordentligt! Efter lunchen hade vi matte en timme och sedan hade vi hoppning. Jag red bästa Günther och det gick kanon! På honom känner jag mig väldigt trygg.
Pappa hämtade mej efter skolan och skjutsade sedan ut mej till Garpur. Jag tog in honom i boxen och pysslade om honom länge innan jag mockade, fyllde hökassarna och mathinkarna och hämtade två dunkar med vatten. Stallkatten tittade förbi men försvann lika snabbt som den dök upp.
Det har varit en heldag i stallen med hästarna, men även om det kan kännas lite tungt ibland så är det iallafall roligt och verkligen vad jag tycker om och vill göra om dagarna!

Jag var bara tvungen att läsa ut min bok igår kväll (det kan vara därför jag inte somnade i tid!), och jag måste bara skriva att jag aldrig någonsin har grinat så mycket när jag har läst, men boken var bara såå himla bra! Vanligtvis är jag inte en person som brukar grina åt sådana saker, men igår kväll kunde jag bara inte hålla tårarna borta! Det var Stephanie Meyers Genom dina ögon och den rekommenderar jag verkligen! En annorlunda romantisk science-fiction berättelse som passar läsare som egentligen inte gillar science-fiction! (Men det gör jag!). Och som vanligt är det jättetråkigt när en sådan bra bok tar slut, jag vill ju fortsätta läsa! Jag tror att Genom dina ögon skulle bli skitbra som film!


Årets vackraste dag!

Vilken underbart härlig vinterdag det har varit idag! Helt perfekt med solsken och lagom temperatur! Det var varmt och skönt ute, friskt och bara så himla mysigt! Såhär önskar jag att det vore jämt, året runt! Det skulle inte göra mej det minsta, idag var verkligen årets vackraste dag! 

Det började med att jag inte alls sov för länge som jag brukar, utan jag vaknade halv tio (helt lagom) utan att vara det minsta seg i huvudet, pigg från start! Förmiddagen ägnade jag åt min vanliga helgsyssla, sedan ut till stallet. Garpur var på riktigt toppenhumör idag och vi red iväg långt bort! Så långt har vi inte varit förut, och vilken perfekt töltväg vi hittade! Plan och rak och det var bara att tölta tölta tölta på, tölta som vinden! Såå härligt och Garpur var helt underbar! Det märks att han också njuter av det fina vädret, Garpan var superduperglad och tyckte det var jätteroligt att springa på en ny väg i nya omgivningar! Helt taktren och mjuk och böljande i kroppen. Han behöver, precis som alla andra hästar, omväxling från hagen och de gamla vanliga ridsvängarna och idag var helt perfekt. HELT PERFEKT! Önskar att dagen aldrig skulle ta slut! Men det är synd att ingen annan kan följa med för då skulle det bli ännu roligare, speciellt för Garpur som gärna vill ha lite sällskap att tävla med. Jag har faktiskt mailat på en hästannons men inte fått något svar än... Måtte vi hitta en till häst snart...! 
På vägen hem gick det inte alls så fort som det brukar, utan vi tog det lugnt och bara njöt av tillvaron. Åååh vad mysigt det var att rida idag, jag är såååå glad åt Garpur! Världens Bästaste Bästa! ♥

Väl tillbaka i stallet donade jag och pappa det sista medans Garpur åt lunch. Sedan var jag hovslagare och bytte ut en trasig söm i Garpurs ena framsko. Den hade gått av på mitten, så jag drog ut den och spikade i en ny. No problems. Nöjd och glad fick Garpan gå ut i hagen igen. Det var länge sedan jag såg honom rulla efter en ridtur, men idag fick jag äntligen se det igen! Han rullade så skönt i snön så att täcket hamnade på sniskan. Jag fick gå ut och rätta till det igen och han såg så nöjd ut när han gick iväg! Det värmde vekligen inombords att se honom så glad och nöjd idag!♥

Idag var absolut Årets vackraste dag!


Om en vecka...

... Ska jag och Garpur tävla fyrgång i Hedkärra! Det ska bli roligt att komma iväg på en tävling igen och se hur det går! Garpan kommer att bli glad över att se så många hästar och troligtvis tagga till ordentligt! :)
Ska försöka få tag i en transport och träna lite i veckan också så att han inte får för sig att vägra gå in på lördag morgon... :P Men det ska inte vara några problem, det brukar gå bra!
Idag har det varit väldigt skönt ute, men nästan på gränsen till för varmt! Det känns när man är ute och rider att man har lite för mycket kläder på sig, men samtidigt blåser det så jag vill inte ta av mej något för att riskera att bli förkyld igen.
Jag och Garpur red på Larsbovägen idag, han var piggelin och töltar så mjukt och fint. Han hittar formen bättre och bättre för varje dag känns det som! Han har även börjat trava långa sträckor i form också och rusar inte bara så fort han kan längre. Det känns jättekul att det går framåt för oss :)


Sun-day!

Vilket underbart härligt väder det har varit idag! Strålande sol och knastrande snö! Det här är det absolut bästa vädret jag vet!
Garpan var på hugget idag, jag tror han tyckte om att vara i värmen och ljuset från solskenet, för i hagen når solen tyvärr inte över trädtopparna... Han ville bara springa, springa, springa, och fort, fort, fort dessutom! Vi red på Elingbovägen och svängde av mot stora Brotorp. Den vägen var mjuk och det blev nästan på gränsen till lite pulsigt, men det är så fint i skogen och Garpan tuffar på som den lille töltaren han är så det märktes knappt! På hemvägen slappnade han av och travade på tygeln jättelänge med spänst i stegen! Och eftersom det var så härligt ute och Garpan var så pigg tog vi galopp sista biten hem och det uppskattade han!
Det är väldigt bra underlag på Elingbovägen nu, snön är hårt packad och ger bra svikt! Men tyvärr slår asfalten igenom på vissa fläckar så man får försöka undvika dem så gott det går...
När vi kom tillbaka fick gulle-G äta sitt lunchhö inne och stå och torka med fleecefilten på. Han hann inte riktigt bli helt torr så jag satte på honom Smedby-vintertäcket innan jag släppte ut honom. Det är ett riktigt bra täcke!
Förresten har Garpur börjat fälla lite nu, det lossar lite av de allra längsta hårstråna på baken och på insidan av bakbenen. Det ska börjas i tid om allt ska hinna lossna innan sommaren...!
På vägen hem från stallet blev det tjock dimma, man såg knappt åkrarna! Men så fort vi kom ut på 252:an försvann den igen!
Nej nu ska jag njuta av den sista lediga tiden innan det är dags att gå och lägga sig och invänta skolan igen...

Härliga Lördag! Men vart tog den vägen?

Den här dagen gick fort, jättefort, men varför? Säkerligen för att jag har haft roligt idag!
Det började med en härlig sovmorgon, det är alltid lika skönt när man vaknar till vid den tiden man är van att gå upp vid, och sedan upptäcka att det är lördag och bara kunna vända sig om och somna om igen!
Efter frukosten tog jag och mamma en skön promenad ner till biblioteket, jag behövde låna en bok som är skriven före 1900-talet eftersom jag missade när vi var iväg och lånade böcker med skolan förra veckan. Jag hade först tänkt låna Don Quijote, men den var på över 800 sidor och jag har bara cirka tre veckor på mej att läsa ut den och skriva en bokanalys, så det blev Oliver Twist i stället, srkiven av Charles Dickens.
Sedan åkte vi och tittade i mormors nya lägenhet, pappa är där och tapetserar i rummen innan hon ska flytta dit. Det var en stor och ljus lägenhet, läget var jättefint så hon kommer säkert att trivas där. Daisan var också där och åt tapetbitar hon hittade på golvet, hihi.
Efter det åkte jag och mamma ut till stallet. Hästarna hade fått lunchhö när vi kom så under tiden vi väntade på att Garpur skulle äta upp mockade jag och mamma gjorde rent Garpurs mathinkar.
Jag red Stugbysvängen idag, har bara ridit den en gång tidigare och det var i höstas med Jennie. Det var skottat mellan stugorna och lätt att ta sig fram där, men sedan fick vi pulsa lite genom skogen. En älg hade gått där före oss (alldeles nyligen!) så det var inte svårt att hålla sig på stigen. Jättemysig sväng! När vi kom ut ur skogen mötte vi Erla, men inte med Jennie på ryggen! Jennie stod längre bort och tog kort och hennes kompis red fram och tillbaka på vägen. Där kom jag mitt i allt och alla blev lika förvånade, för ingen brukar rida där sade Jennie! Hihi, det var roligt med en liten överraskning.
Sedan tog jag en jättelång galopp hemåt, det är så underbart! Garpur gick super idag och jag är såå stolt över honom, vilken kille! Töltade som en dröm och travade mjukt! Han är bäst!


                                                       Jag och stallkatten!

Nu har jag blivit pinad framför melodifestivalen, är det inte idol eller let's dance så är det det. Buuuhuu... Hoppas det finns något bra att titta på nu efteråt, annars går jag och läser istället...

Förresten:
Man kan visst äta gul snö!

:P Hahahaha! :P


Full rulle hela veckan.

Nu är jag skapligt trött efter en lång vecka...
Vi går egentligen inte så jättelänge om dagarna i skolan, men det tar ju sån jävla tid att åka fram och tillbaka med pendeln varenda eviga dag och man blir så trött på att vänta på alla dessa förseningar hela tiden! Både bussen och tåget är sena så det spelar ingen roll viken man tar. Idag var till exempel tåget över tjugo minuter försenat, först var det tio minuter sent till stationen och när det sedan kom och jag klev på stod det kvar i mer än en kvart! AAAARRRGGGGHHH!!!
I tisdags hade vi ridning och för att jag ska komma i tid till klockan åtta och stalltjänsten före måste jag gå upp tjugo över fem... Men det går faktiskt bra bara man kommer utanför dörren och börjar gå mot tåget. Det är mycket skönare att åka tåg vid den tiden för då är det inte alls lika trångt och man blir garanterad en sittplats.
Jag fick rida en ny häst (för mej alltså), Svante. Han var helt okej men herregud vilken tunn häst! Smal som en planka. Hög var han också men ganska rolig att rida när man väl hittade knapparna. På eftermiddagen hade vi datorkunskap och vad fick vi göra för avancerat då? Jo, vi fick lära oss grunderna i word och skriva ett dokument, wooow... Vad onödigt, vem kan inte det?
I onsdags hade vi matte och hoppning. Vi var tre stycken på matten och sedan kom det en till på hoppningen... Två från den andra hoppgruppen böt till våran för att det skulle bli jämnare. Jag fick hoppa Günther! Han gick jättefint på uppvärmningen, sedan gick det inte så bra första hopprundan, men andra varvet på banan gick det kanon och det var första gången jag verkligen tyckte att det var jättekul att hoppa! Günther är en toppenhäst och i rätt storlek för mej, han är jättesäker att hoppa, framåt och glad så det är bara att hålla i sig och följa med över hindren! Jag hoppas jag får honom nästa vecka också.
Idag och hela helgen är det hoppävlingar på Hamre och på förmiddagen var min klass funktionärer. Det var tre stationer vi skulle vara på. Först var min grupp på framridningen och det var jättetråkigt (kratta framför uppvärmningshindren). Men nästa station var mycket roligare, vi satt uppe i sekretariatet och tog emot anmälningsavgifter och kollade vaccinationsintyg i hästpassen. Jag fick sitta vid datorn och föra in olika uppgifter om deltagarna och ta emot betalningar och skriva ut kvitton och startlistor. Det var jätteroligt!
Efter lunchen hade vi engelska och svenska. Vi fick sluta tidigare och det var jätteskönt att komma ut hyfsat tidigt till Garpur. Min kelpojke som är så mysig! Tyvärr hann det ändå bli mörkt innan vi kom iväg på ritten, men med pannlampan och reflexer är det inga som helst problem! Han jobbade på riktigt bra idag i alla gångarterna, weeei vad han tar i i galoppen! Man tycker det går fort men sedan lägger han i en växel till, och en till och ytterligare en, och DÅ går det fort! Hahahah vad härligt det är! När vi travade hemåt blev det plötsligt kolsvart. Blev det strömavbrott i gatubelysningen? Men det finns väl ingen gatubelysning här? Nej, det var min pannlampa som tog slut på batterier, det tog väl två sekunder innan jag kom på det! :P 
Gud vad underbart det är att komma ut till stallet efter en tung skoldag, pyssla med Garpan och dona i stallet med lite allt möjligt. Det är vad jag kallar livskvalitet! När man kommer ut till stallet försvinner alla oroliga tankar och måsten i skolan, det bara kopplas bort och man slappnar av tillsammans med hästarna! Islandshäst är världsunderbartoppenmiljontriljonbiljon-bäst! ♥ 

RSS 2.0