Istölt i Västerfärnebo.

Idag åkte vi på en liten utflykt. Först svängde vi förbi Ridsportbutiken i Hedkärra och köpte Linfrökaka till Garpan, sedan körde jag oss vidare till Kloberga i Västerfärnebo. Vägen dit var roligt att köra, kurvig och snöig så man fick koncentrera sig en hel del ;) När vi kom fram var det bara en klass kvar i tävlingen och tur var väl det för där nere mellan åkrarna var det iskallt! Det hade inte varit så skönt att stå där hela morgonen... Brrrrrr! Det var inte direkt någon istölt (för isen på ån hade inte lagt sig ordentligt) utan de red på vägen, men det var lika kul det. Många fina hästar och så var det folk vi kände där också! Jennie och Erla kom trea i hjortronklassen, de var jätteduktiga! Vann gjorde inte helt oväntat Jökull och Feykir!
Efter tävlingen skyndade vi oss till värmen i bilen, vi åkte hem och värmde oss ytterligare innan jag och pappa åkte ut till stallet. Garpur fick komma in och äta en liten extra tuss hö under tiden jag pysslade med honom. 
Nu har jag laddat ur en massa bilder ur kameran och det tog sin lilla tid. Det var bilder ända från i somras kvar på minnet. Tyvärr var det på en annan dator så jag kan inte lägga upp några nu, det får bli en annan gång!

Granngården.

Idag var vi lediga från skolan för att ena läraren var hemma med sjukt barn och den andra läraren gav oss några uppgifter vi kunde göra hemma... Tur att de talade om det för mej igår, annars hade jag åkt in till skolan idag bara för att få vända hem igen helt i onödan.
När pappa kom från jobbet åkte vi in till Västerås, jag fick köra såklart och det gick bra! Först åkte vi till innerstan och jag körde i parkeringshuset (jag har gjort det en gång tidigare men jag är fortfarande livrädd för bommen vid biljettautomaten vid in- och utfarten!). Sedan körde jag vidare till Granngården där vi köpte mat till Garpan, en ny mathink och en ny stor vattenbalja till hagen. (Floppan sparkade ju sönder den förra vi köpte...).
På vägen hem stannade vi på Ica och sedan en drive-through på donken.
Därefter åkte vi ut till stallet. Garpan gick super idag, han kan om han vill! Munter och Yster som vanligt! Min Töltpålle ♥
När vi kom hem igen fixade jag och pappa vattenbaljan till hagen, vi tog nämligen den trasiga och stoppade den nya i den och så isolerade vi mellan dem med fogskum, så förhoppningsvis stoppar det lite mot kylan så att vattnet inte fryser lika lätt. Vattnet till hästarna är ju så otroligt viktigt...
Jag har även skottat bort snön från studsmattan nu (!), undrar hur mycket det vägde egentligen för mattan var rejält nersviktad under snön. Det tog ett tag att få bort allt och det kändes i armarna (bra styrketräning!). Som avslutning hoppade jag och gjorde en volt ner i snön. Skitkul!

Snöstorm II.

Snön bara vräker ner, det har säkert kommit närmare 3 decimeter! Nu finns det hur mycket snö som helst och jag älskar det! Hur mysigt som helst!
Garpan var superpigg idag, han har ju vilat i tre dagar när jag har varit sjuk. Det gick undan i backarna, full galopp! När vi kom tillbaka var vi två helt täckta av stjärnkristallformade snöflingor!
Jag älskar att vara i stallet och pyssla, det inger sådan lugn och ro.

Sedan hörde jag på nyheterna att den svenska vargstammen är så svag att vi måste införa tjugo nya vargar från Finland och Ryssland. Varför i hela helvetet skulle man då skjuta av tjugo stycken av de vi hade? Det hade väl varit bättre om vi hade kvar dem och infört tjugo nya ändå för att stärka det svenska vargbeståndet! Man blir inte klok på det här! Vad är det frågan om egentligen? Vargen är utrotningshotad och det finns inte många kvar i Sverige, ändå skjuter de nära 30 stycken och nu ska de införa 20 nya för att stammen är svag... Konstigt!

Snöstorm.

Som vanligt när skolan börjar igen efter ett lov, har jag blivit förkyld. Jag blir alltid förkyld efter loven och det är så irriterande! Nu har jag varit sjuk i en vecka men jag känner mej bättre nu, så jag ska försöka gå till skolan imorgon...
Fast jag tycker faktiskt att det är skönt att vara sjuk ibland, för då kan man ta det lungt i soffan framför teven och slippa alla måsten i skolan.

I helgen har det blivit mycket rida, i Lördags tog jag och Garpur en lång skrittpromenad med Annelie och Helge. Vi utforskade en ny skogsväg som var jättemysig! Skogen var så tät och med all snö dövades alla ljud ner, bara hästarnas frustanden och knarrande steg hördes. Garpur uppskattade verkligen sällskapet (jag med!), han var jättelugn och avslappnad och det satt i även på Söndagen! Då gick han jättefint, travade lungt och töltade i form! Och då red vi till och med på Liarsbovägen som Garpur av någon anledning inte tycker om längre!
På förmiddagen (på Söndagen) åkte vi upp och red hos Lolo. Innan hon kom gosade vi med hästarna ute i hagen. Lilla Ljósi är så gullig! Jag red på Blaer, Vickan på Audur, Mamma Gaukur, Pappa Figge och Lolo red på Titti. Det var som vanligt jätteroligt och härligt i skogen på de underbara islänningarna, det var jättelängesedan jag red på Blaer och jag kan säga att det var ganska stor skillnad på honom då och nu! Han är jättemysig och riktigt trevlig att rida, med mjuka gångarter! (Fast alla Lolos hästar är ju precis som honom, trevliga och mjuka!) :)

Igår började det att snöa lite lätt, men idag kan man säga att det har stormat ner snö! Det har kommit över en decimeter så det var slirigt att köra ut till stallet. Ingen hade kört på vägen före mej så jag hade inga spår att följa! Spännande och skitkul, jag flinade hela tiden och trampade lite extra på gasen i kurvorna! Det är så roligt att köra bil och nu är det bara sex månader tills jag får ta körkort!
När pappa och jag kom ut till stallet såg vi en översnöad Garpur stå och äta hö ute i hagen! GulleGarpan!
Det är tur att han tål väder så att han slipper ha en massa täcken på sig! Snön lägger sig utanpå pälsen och bildar ett tjockt isolenade lager! Hela manen och luggen var uppfluffade med snö!Vargen.

Jag tycker att vargen är det vackraste vilda rovdjuret som finns. För mej symboliserar den frihet, lojalitet, styrka och uthållighet. De bärnstensgyllene ögonen och den yviga pälsen utstrålar en vild skönhet som man samtidigt har stor respekt för.
Vargarna lever i familjegrupper som består av en alfahona och en alfahane (föräldraparet) samt deras årsvaplar och tidigare ungar. Alla medlemmarna i vargflocken hjälper till vid jakten och de äldre ungdjuren medverkar också vid uppfostran av de nya valparna. Ibland kan man se ensamma vargar stryka omkring men det är vanligast att de lever i flock.
Vargens främsta bytesdjur är älg, ren och rådjur men ibland kan de även ge sig på tamboskap som till exempel får. Den största anledningen till att de ger sig på tamboskapen är för att människan dödar deras vilda bytesdjur, då får vargen det svårare att jaga dem själv och tar i stället tamboskap för att de är lättare att få tag i! Om vargen kan välja väljer den att undvika människan!
Och historierna om att vargar dödar människor stämmer inte riktigt, det senaste århundradets ytterst få dödsfall där varg varit inblandad har visat sig vara att vargen har hållits i fångenskap och sedan släppts ut i friheten (eller möjligtvis rymt). Den vargen har då inte samma respekt för människan som vilda vargar har och inte heller samma kunskaper om jakt, och därför gett sig på människan för att det är ett lätt byte! Vilda vargar dödar inte människor, vargar i fångenskap är därför mycket farligare än de som har levt hela sina liv i vilt tillstånd!   
På 1970-talet ansågs vargen vara helt utrotad i Sverige, trots att den några år tidigare blivit fridlyst. Den har sedan dess sakta kommit tillbaka och idag uppskattas det finnas omkring 200 vargar i Sverige och Norge.

Det som gör mej så förbannad, frustrerad och ledsen är att våran #!X#!!@! svenska regering nu i Januari 2010 återigen har tillåtit jakt på vargar. De 27 vargarna som tilldelats länen sköts inom loppet av bara några få dagar och den största delen av vargarna var skadeskjutna! Alltså har jägarana varit helt tokiga och bara skjutit, just för att få skjuta varg! För att det har varit förbjudet och nu "äntligen" tillåtet igen. De har inte tagit någon hänsyn åt att sikta ordentligt utan bara avlossat skotten. De skadeskjutna vargarna har sedan fått lida ända tills jägarna hittat dem igen och avlivat dem! Det är ju fullkomligt vansinnigt! Jägarna har sedan helt säkert inte rapporterat in alla vargar de skjutit och därför tror jag att många många fler än 27 vargar är skjutna!
Hur fan kan man tillåta jakt på ett djur som är FRIDLYST och UTROTNINGSHOTAT? Och varför är det bara vargen som får ut för rovdjurens natur att jaga och döda andra djur? Det finns ju massor av andra rovdjur som också tar tamboskap, inte bara vargen! Vargen har rätt att leva precis som alla andra rovdjur, eller djur över huvud taget!
Detta är ett otroligt svårt ämne att diskutera, men det här är mina åsikter! Jag kan förstå andras åsikter också men så här tycker jag!
Läs gärna mer om vargen på http://www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/ 

Här ser ni några otroligt fina bilder på den vackra vargen!


Riktig vinter!

Nu är det vinter som heter duga. -26° och snö som knastrar så härligt under skorna! Höga snödrivor och djup pudersnö! Super! =D
Igår kväll blev det en liten barbacka-tur i mörkret. Pannlampan är trasig men man såg rätt så bra ändå tack vare snön. Stjärnorna glimmade på himlen och det var så mysigt så.
Idag red jag en bit på Larsbovägen och Garpan var så pigg och gick med stora steg. Det är så härligt att rida fram i tölt på en häst som älskar att tölta och det märks på Garpan att han gör det! 

Jag och mamma har snart byggt klart vårat tredje 1000-bitars pussel. Det är jättekul och bra stimulans för hjärnan, som har haft ledigt i ett par veckor. Skolan börjar imorgon igen, men jag har kompledigt både torsdag och fredag för vallskörden i somras så jag börjar inte förrän på måndag! Nice!

Det finns inget härligare än att rida i snön!

Allt omkring är tyst, det enda ljud som hörs är knarrandet i snön under Garpurs hovar. Vi flyger fram i tölt, trav och galopp på vägar som annars bara går att skritta på. Vi pulsar i den djupa pudersnön som ligger över ängarna. Ibland ser vi rådjuren mellan trädstammarna och någon fågel som lyfter från en gren. Annars är det bara vi två, Garpur och jag, ensamma i den vackra vinterskogen.

~o~

Det märks att Garpur älskar snö, precis som jag!
När vi pulsar fram i den djupa snön vill han ha långa tyglar så att han kan doppa ner hela huvudet, sedan går han så och buffar undan snön framför sig! Han är så gullig!
Garpur och Floppan busar runt i hagen och sedan ställer de sig under träden och biter i grenarna de kommer åt så att all snö faller ner över dem.

Igår red jag på Glåpenvägen och Garpan gick jättefint, tölten sitter som en smäck och han blir starkare i överlinjen hela tiden vilket är jätteroligt! På vägen hem galopperade vi över ängen i den djupa snön, verkligen jättebra styrketräning för Garpur pluss att det är underbart!

Idag följde ramnäsarna och mormor & Daisy med mamma, Vickan och mej till stallet på en promenad. Fast de blev lite försenade för Dodgen kanade ner i diket när de fick möte på vägen! Ingen gjorde illa sig och som tur var fick de tag i en traktor som drog upp bilen nästan på en gång. De har ju ingen liten bil direkt...
Vickan red lite på Garpur och det gick bra, sedan fortsatte jag med honom och alla andra gick efter.
När vi kom tillbaka till stallet igen drack vi lite glögg.

Nu ska vi snart äta pappas hemgjorda pizza och sedan blir det TV hela kvällen! Just nu kikar vi på Harry Potter och den flammande bägaren (fjärde filmen, igår såg vi tredje!), den är jättebra precis som alla de andra pluss att Robert Pattinson är med och spelar Cedric Diggory! Bland annat därför jag vill se den... Hihi.

Imorgon ska vi in till Västerås och shoppa lite, nu ska vi förhoppningsvis in i affärer som jag gillar (Glada Hästen och Hööks kanske!). Jag ska köpa ett nytt träns till Garpan, det han har nu gillar jag inte för att lädret är så hårt.

Här bjuder jag på några snöiga vinterbilder:


Min vackra pojke!


Garpan och Floppan busar!ÅR 2010 BÖRJAR NU!

Då har ännu ett år passerat. 2009 har varit ett händelserikt år men jag har en känsla av att det kommer att hända ännu mer 2010. Jag fyller 18 och siktar på att ta körkort så fort som möjligt, vilket bara är två stora händelser det!
Vi firade det nya året med våra grannar, som vanligt jättetrevligt. Maten var god med både förrätt, varmrätt och efterrätt. Sedan fyrade vi av några raketer tillsammans och tittade på alla andras smällare. Det var mycket lugnare än det brukar men det är ju bra med tanke på miljön och alla skotträdda varelser i närheten. Vi gick över till ett par andra grannar en stund och kom just hem därifrån. Jag är inte alls trött men borde väl gå och lägga mej iallafall eftersom man ska upp imorgon igen och inte sova bort hela dagen!

*******************************
***~*~*~* GOTT NYTT ÅR ! *~*~*~***
*******************************


RSS 2.0