Vargen.

Jag tycker att vargen är det vackraste vilda rovdjuret som finns. För mej symboliserar den frihet, lojalitet, styrka och uthållighet. De bärnstensgyllene ögonen och den yviga pälsen utstrålar en vild skönhet som man samtidigt har stor respekt för.
Vargarna lever i familjegrupper som består av en alfahona och en alfahane (föräldraparet) samt deras årsvaplar och tidigare ungar. Alla medlemmarna i vargflocken hjälper till vid jakten och de äldre ungdjuren medverkar också vid uppfostran av de nya valparna. Ibland kan man se ensamma vargar stryka omkring men det är vanligast att de lever i flock.
Vargens främsta bytesdjur är älg, ren och rådjur men ibland kan de även ge sig på tamboskap som till exempel får. Den största anledningen till att de ger sig på tamboskapen är för att människan dödar deras vilda bytesdjur, då får vargen det svårare att jaga dem själv och tar i stället tamboskap för att de är lättare att få tag i! Om vargen kan välja väljer den att undvika människan!
Och historierna om att vargar dödar människor stämmer inte riktigt, det senaste århundradets ytterst få dödsfall där varg varit inblandad har visat sig vara att vargen har hållits i fångenskap och sedan släppts ut i friheten (eller möjligtvis rymt). Den vargen har då inte samma respekt för människan som vilda vargar har och inte heller samma kunskaper om jakt, och därför gett sig på människan för att det är ett lätt byte! Vilda vargar dödar inte människor, vargar i fångenskap är därför mycket farligare än de som har levt hela sina liv i vilt tillstånd!   
På 1970-talet ansågs vargen vara helt utrotad i Sverige, trots att den några år tidigare blivit fridlyst. Den har sedan dess sakta kommit tillbaka och idag uppskattas det finnas omkring 200 vargar i Sverige och Norge.

Det som gör mej så förbannad, frustrerad och ledsen är att våran #!X#!!@! svenska regering nu i Januari 2010 återigen har tillåtit jakt på vargar. De 27 vargarna som tilldelats länen sköts inom loppet av bara några få dagar och den största delen av vargarna var skadeskjutna! Alltså har jägarana varit helt tokiga och bara skjutit, just för att få skjuta varg! För att det har varit förbjudet och nu "äntligen" tillåtet igen. De har inte tagit någon hänsyn åt att sikta ordentligt utan bara avlossat skotten. De skadeskjutna vargarna har sedan fått lida ända tills jägarna hittat dem igen och avlivat dem! Det är ju fullkomligt vansinnigt! Jägarna har sedan helt säkert inte rapporterat in alla vargar de skjutit och därför tror jag att många många fler än 27 vargar är skjutna!
Hur fan kan man tillåta jakt på ett djur som är FRIDLYST och UTROTNINGSHOTAT? Och varför är det bara vargen som får ut för rovdjurens natur att jaga och döda andra djur? Det finns ju massor av andra rovdjur som också tar tamboskap, inte bara vargen! Vargen har rätt att leva precis som alla andra rovdjur, eller djur över huvud taget!
Detta är ett otroligt svårt ämne att diskutera, men det här är mina åsikter! Jag kan förstå andras åsikter också men så här tycker jag!
Läs gärna mer om vargen på http://www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/ 

Här ser ni några otroligt fina bilder på den vackra vargen!


Kommentarer
Postat av: Linda B

Det finns vargar så det räcker:) Förra veckan såg min morfar en flock på 8 st så du behöver inte "oroa" dig för att dem kommer försvinna;)Det finns gott om dem trotts att dom skjutit av några:)

2010-01-25 @ 16:31:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0