Vintern är tillbaka!

När jag vaknade imorse möttes jag av snöstorm utanför fönstret! Det hade kommit såpass mycket snö att det täckte allt som kommit fram när det töat! Vintern greppar sig kvar ett tag till och det är inte mej emot, jag älskar ju snö!
Inte stoppade stormen mej från att rida heller, jag och Garpan gav oss ut på en liten tur! Man såg inte mycket men det gick bra ändå. Vi mötte inga bilar och inga människor, vi såg inga heller för den delen. Det är bara Garpur och jag som är ute i alla väder! Han gick mjukt men hade lite bråttom, han ville säkert hem och äta lunch. Mamma och jag fixade klart i stallet under tiden hästarna åt, sedan pulsade vi hemåt med bilen genom två decimeter snö! Mysigt!
Nu är det bara två veckor kvar och sedan är det påsklov, längtar!

Våren är här.

Nu har det varit varmt med mellan 5-10 plusgrader och soligt hela veckan (utom i går då det regnade för första gången i år!) och det har varit jätteskönt ute! Det har tagit hårt på snön tyvärr, som smälter till stora sjöar (eller vattenpölar iallafall). Kommunen i Sura har ju varit så duktig och plogat all snö över brunnarna, så snön som smälter från vallarna kan inte rinna ner någonstans utan samlas på vägarna... Och det är inga små vallar vi har heller, de är väl ungefär 2,5 meter breda på båda sidorna om vägen så det finns bara plats för en bil att köra, får man möte är det i princip kört... (haha kört med bilarna...). Men våren verkar iallafall vara här nu och det är så skönt att det är ljust ute på morgonen när jag går till skolan och att det är ljust längre om kvällarna. Jag känner mej mycket piggare och allt känns lättare.
I skolan har det inte hänt något speciellt, vi hade tömkörning i tisdags och jag fortsatte med "lilla" Belsebub. Det är roligt att tömköra och det går faktiskt rätt bra trots att jag aldrig har gjort det tidigare! Jag var ledig i onsdags, vi hade egentligen bara en lektion (matte) men vi var några som frågade om vi kunde få hemuppgifter istället för att pendla flera timmar för en timme i skolan... Våran mattelärare är så snäll så det fick vi!
I torsdags hade vi hoppning och jag hade Virpa igen. Det gick bra och banan vi hoppade var riktigt rolig, det var många snäva svängar och kors och tvärs mellan och över alla hinder. Igår hade vi dressyr på förmiddagen och jag fick rida en ny häst (Mackie). Hon var jättestor och helt okej att rida. Efter lunch tittade vi på film (Kalle och Chokladfabriken), jag hade inte sett den förut men den var bra! Efter filmen fick vi sluta!
Pappa hämtade mej från skolan och på eftermiddagen var det dags att åka och hämta mer hö till Garpur. Jag fick övningsköra med släpkärra både dit och hem till stallet och det gick jättebra. När vi svängde upp på Liarsbovägen var det två djupa spår i den eländiga snöslasken, så jag fick ta fart och bara gasa och parera med ratten! Jag tycker det är skitkul när bilen slirar fram och man får svänga ratten snabbt fram och tillbaka för att försöka hålla bilen på rakt spår, jag garvar hela tiden! (Jag flinar nu också när jag bara tänker på det!) Det gick jättebra och jag fick upp både bil och släp till stallet så att vi kunde dra in den lilla höbalen på 130 kg! Sedan fick jag backa tillbaka bilen ner för den smala vägen och vända den för att sedan backa upp igen och koppla på släpet igen. Det gick också bra (lätt som en plätt, jag är ju grym på att köra! :P). Sedan fick jag även köra med forden i slasken och vända den också...! :)
Garpur och de andra stod och tittade på och såg när maten drogs in i stallet, han väntade vid grinden så det var bara att öppna den och han går raka vägen in i stallet! Självklart fick han smaka på det nya höet när jag borstade honom!
Idag var det dags för praktik på Surastallet igen. Jag fick sovmorgon och sov två och en halv timme längre än i fredags (i fredags gick jag upp 5.25 och imorse 7.47!). Det var skönt. Jag var med i samma ridgrupper som förra veckan (handikappgruppen och den galoppvana barngruppen). De red en rolig bana idag med över bommar och små hinder och alla är jätteduktiga. Nästa lördag är det sista gången och då ska de rida dressyr.

När jag kommit hem därifrån åkte jag, mamma och pappa in till Erikslund en sväng. Jag och mamma gick in på Hööks och under tiden gick pappa in på Jula. Jag köpte ett par nya stövlar från Steeds av ett gummimaterial som blir jättebra att ha när det blir lera i hagen (usch var jag bävar inför den leriga tiden...!). Jag köpte även ett par nya sommarhandskar, en tröja och ett set till Garpan innehållande ett fleecetäcke, grimma, grimskaft och fyra fleecebenlindor! Därefter gick vi in på Arken Zoo och köpte mat till Elviz (syrsor) och tittade på den urgulliga lilla kameleonten de har där som jag vill köpa...! Sist gick åkte vi till Ica Maxi som var min huvudanledning till att åka in till stan, jag skulle köpa filmen New Moon som de släpper idag! Det är uppföljaren till Twilight och den är lika bra som första filmen! Jag köpte även sista boken i serien Vargbröder som jag har väntat på jättelänge! (Den har de också nyss släppt).

Därefter begav vi oss hem och ut till stallet. Idag red jag igång Garpan igen efter kortvilan och han var så glad så. Vickan red barbacka en sväng på honom först och sedan tog jag på honom sadeln och red en bit jag också. Vi skrittade bort till en gigantisk vattenpöl som han fick plaska i! Han kör ner hela huvudet och rör runt i vattnet samtidigt som han sparkar med frambenen, han tyckte det var jätteroligt! Sedan red jag honom i lite tölt (hej vad han töltade!) och så tog vi galopp i en liten backe så han fick sträcka ut sig lite. Sedan vandrade vi hemåt igen och provade det nya täcket och grimman. Skitsnyggt på honom!

 

    


Ένα Σαββατοκύριακο με άφθονο άλογο!

(Rubriken är på grekiska och betyder en helg med mycket häst)!
Igår gick jag upp klockan 5.25 och tog 6.21 tåget från stationen, men när jag kom till centralen orkade jag inte ta första bussen till skolan, utan jag missade den med flit och satt kvar tjugo minuter på bänken vid hållplatsen och bara tittade på trafiken. Sedan kom jag iallafall först av alla till skolan, till och med före lärarna... Vad onödigt egentligen, antingen kommer jag nästan en timme för tidigt eller ungefär en halvtimme för sent, och kommer man sent blir alla så tjuriga för att de tror att jag "missar" stalltänsten med avsikt. Så därför tvingar jag mej upp mycket tidigare för att bevisa att det inte alls är så...!
För ovanlighetens skull var vi ganska många på stalltjänsten och vi fick då rida i två grupper. Eftersom jag kom i tid fick jag rida i första gruppen och jag fick rida på Goldie, den första stora hästen jag någonsin red på skolan. Det gick bra och efteråt var jag ganska trött... Efter lunchen hade vi svenska och engelska, pluss intaget av gymnasiehästarna. Eftersom hela klassen hjälpte till med det gick det jättefort och vi fick sluta klockan tio över två!
Pappa skjutsade ut mej till Garpan som jag pysslade om ordentligt! Han är så härlig, när jag gick ut i hagen för att hämta vattenhinken och han fick syn på mej, kom han i full fart från längst bort i hagen och undrade vad jag gjorde, och självklart ville han följa med mej in i stallet! Min gullunge!♥

Idag fick jag inte heller sova länge, tjugo i åtta (jaja, liiite sovmorgon!) gick jag upp och gjorde mej iordning för mitt första praktik-tillfälle som "biträdande ridinstruktör" på ridskola. Det blev i Surastallet, nära och bra! Ridläraren jag gick med hette Sandra och hon var jättetrevlig. Jag var med i två grupper idag, först en handikappgrupp och sedan en barngrupp med galoppvana. Det var roligt eftersom jag inte varit "ridlärare" förut, jag stod mest i mitten och tittade på ryttarna och lyssnade på Sandra, men jag fick även assistera lite som ledare. De två handikappade tjejerna var jätteduktiga och de utstrålade en sådan stark glädje och man kunde inte låta bli att smittas av den! Båda ridgrupperna red en lång bana inne i ridhusen med volter runt koner och över kavalettibommar, sedan över ett litet hinder och sedan fortsatte banan likadant fast bakvänt! Det var en del att hålla koll på men de gjorde det bra. Praktiken fortsätter nästa lördag på samma plats och samma tid.
När jag kommit hem och vi hade ätit brunch åkte vi ner till Hallstahammars ishall och tittade på istölten. Det var många kändisar med och en del andra man känner igen också. Måste bara skriva att vissa människor är bra "roliga"... Vi hälsade på Tess och Jennie och Anna m.fl. Tyvärr missade vi Jennies ritter med Erla och Rumur, men Tess och Tóti var med i A-finalen på eftermiddagen. Det är alltid lika roligt att vara på islandshästtävlingar, det är en sådan gemenskap mellan allt folk, både publik och ryttare! Hästarna är superfina och allt är bara så speciellt!
Efter lunchuppehållet drog alla finaler igång, Tóti vann sin klass med Órion (wow vilken fin häst!) och Tess kom fyra i samma med Efni. Han är också så himla fin!
Elitklassen vanns av Johanna Elgholm och Oddur, men det var väldigt jämnt mellan ekipagen!
Efter tävlingarna åkte jag, mamma och Vickan ut till stallet. Garpan gick fram till grinden och väntade när han såg att vi kom! Idag fick han komma ut och promenera lite och se något annat än hagen. Vickan red barbacka på honom och jag gick med. Han var så pigg och glad och gick med öronen spetsade hela tiden och tittade sig omkring. Det var så härligt väder ute och riktigt skönt att promenera. När vi gick hemåt ville Garpur tävla med mej som gick brevid, han ökade stegen och när jag också gjorde det, ökade han sina ännu mer! När jag försökte komma ikapp började han trippa mot tölt och han saktade inte ner förrän vi gjorde halt ett par gånger! Busungen!
Som jag skrev på facebook; Hästar hela dagen, ridskolan på morgonen, istölten i mitten och såklart älskade Garpur! Vad skulle jag göra om det inte fanns hästar i mitt liv !?!

Torsdag.

Vi hade två lektioner idag, engelska imorse och efter lunch hade vi hoppning. Våran grupp har det lite stressigt, på en timme ska vi hinna äta, byta om, bygga hopp-banan, hämta in gymnsiehästarna från hagen och sist göra iordning våra hästar för ridningen. Den andra gruppen har håltimme... Jag fick rida på Virpa idag och det gick jättebra! Jag har vant mej ganska mycket med storhästarna och hoppningen nu så det känns faktiskt bra! 
Jag fick köra hem från skolan (pappa kom och hämtade mej) och det gick jättebra, jag tänkte på det körläraren sade igår.  
Sedan åkte jag ut till stallet och gav Garpur en till djupgående genomborstning. Det blev minst lika mycket hår idag som i förrgår! Efteråt blev han såå mjuk och jättefin! Världens finaste Garpur♥
Har tittat på Vampire Diaries och nu ska jag gå och lägga mej. Jag måste upp tjugo över fem imorgon för att hinna in till skolan till klockan åtta, vi har stalltjänst och dressyrridning. Men det är ju Fredag imorgon så det gör inget!

En bild från dagens arbete, jag lade fram en stor piggborste och skrapstenen för att ni ska få er en liten bättre uppfattning av fällpälshögens storlek...! Det är inte så lite inte!:


Ledig idag!

Gissa om det var skönt att sova länge imorse? Och gissa om det var skönt att vara ledig idag? Jätte! :D
Veckan känns mycket kortare nu när en skoldag har försvunnit, det borde alltid vara så (fyra arbetsdagar och tre helgdagar)!
Klockan halv ett idag tog jag min första körlektion hos Körkortsexpressen i Hallsta och det gick faktiskt riktigt bra! Jag fick köra runt i Hallsta och göra lite olika övningar och läraren bedömde och kom med tips och synpunkter. Det var kul att få höra vad han tyckte om min körning och jag fick med mig några övningar att träna vidare på som läxa till nästa gång, som vi bokade in om tre veckor. Vi köpte även en teoribok så att jag kan börja plugga! 
På eftermiddagen åkte jag ut till stallet och pysslade med Garpan. Han lyckas alltid pricka in sina vilodagar när det är som finast väder ute! Han ska få stå i två veckor nu och sedan ska jag rida honom i ett par veckor innan han sedan får långledigt i slutet av april och hela maj, när jag ska på avelspraktik (vart vill jag inte avslöja riktigt än! ).
Garpur är så himla gullig, när jag gick ut i hagen för att hämta vattenhinken gick han efter mej både dit och tillbaka grinden, sedan när jag gick ut med hinken igen och hade med mej en vattendunk att fylla på med sträcker han fram huvudet och leker med vattenstrålen med mulen! Det stänkte vatten överallt! När jag var klar i stallet gick jag ut igen och ropade på honom och han kommer direkt! Han är så nyfiken och älskar när det händer saker. Jag blir så glad när jag ser honom komma när jag ropar, han är bäst! ♥


gadsiT&gadnåM

Då var det skoldags igen, men vi fick en mjukstart igår så det var inte alls jobbigt. Vi hade sovmorgon till 12.30 (!) så då kunde jag sova så länge jag brukar. Fast jag vaknade en gång när Vickan gick upp halv sju, sedan en gång klockan åtta och en till gång klockan nio, och till sist ännu en gång tio minuter innan klockan skulle ringa... Det var min sovmorgon.
När jag kom till skolan hade vi två slappa lektioner (matte B och religion). Sedan var det bara att åka hem igen...
Mot kvällen skjutsade pappa ut mej till Garpan och jag gav honom en rejäl genomborstning! Jag var riktigt noga och drog med skrapstenen över varenda centimeter av honom och jag tror att han uppskattade min hjälp att få bort den kliande fällpälsen. När jag till slut var klart (efter en trekvart kanske?) låg det en gigantisk hög av päls på stallgolvet. Garpan fick stanna kvar inne och jag och pappa nattade honom, Anki skulle precis ta in de andra hästarna när vi åkte.
Idag hade jag ingen sovmorgon utan gick upp tjugo över fem för att kunna hinna in till skolan till klockan åtta... Vi hade stalltjänst och sedan fick vi tömköra. Det har jag aldrig gjort förut och jag tyckte att det var riktigt roligt! Jag fick tömköra gymnasiestallets "minsta" (eller största) häst Belsebub (alltså den allra största!). Hon var jättesnäll om än något ovan vid tömkörning. Men det gick bra och vi ska fortsätta nästa vecka!
Efter lunch hade vi naturkunskap, svenska och sist ett prov i word på datakunskapen.
Det borde vara förbjudet att gå i skolan sådana här vackra vinterdagar! Jag vill mycket hellre vara ute i stallet och pyssla med Garpan ju!
Imorgon är jag ledig för att våran enda lektion (matten) är inställd! Då ska jag passa på att ta min första lektion på bilskolan!

Lördag&Söndag!

Igår var vi upp till Lolo och hästarna i Bastmora och red en superhärlig tur! Tessan och Linda var också där och red unghästarna. Vädret var verkligen kanon och hästarna pigga och glada (som alltid)! Jag fick bästa Rökkvi, Vickan Gaukur, mamma Ylur, pappa Blær, Lolo red Audur och de två som red med oss hade Ófeigur och Júpiter. Vi red Gattjärns-och Tägtbyvägen, det var jätteroligt och längesedan vi red där! Sista backen hemåt ger hästarna gärnet, tjohej vilka rivstarter! Och vad fort det går! Jätteroligt! Efter turen fikade vi med prinsesstårta men först äggmacka såklart. 
Det är alltid lika mysigt att komma till Bastmora, det är verkligen en speciell plats! Hästarna låg i solen och vilade när vi kom och jag önskar att Garpur kunde bo där med flocken! Han skulle stortrivas med alla kompisarna.
När vi åkte hem blev jag avsläppt hos Garpan och vi brände iväg på en superritt! Han gick kanonfint och var lika pigg och glad som alltid! Vi red galoppvägen och svängde in på en annan väg som jag inte trodde var så lång och bra att rida på. Tyvärr var den bara plogad en bit men den kommer bli jättebra att rida på när snön har smält (som jag hoppas den inte gör än på ett tag!).
Det var jättevarmt och mysigt ute, önskar att det alltid kunde vara såhär!

Idag ställde jag klockan och gick upp tidigt för att titta på Vasaloppet. Starten är det bästa av allt, när alla >16000 människor ger sig iväg samtidigt i en enda massa! Jag och mamma supportrade åkarna med blåbärssoppa hemma i soffan :)
När de första åkarna gått i mål åkte jag och mamma ut till stallet. Jag red en solig sväng med Garpan och han var på sitt allra bästa humör! Töltade i form nästan hela tiden, flyttade sig lätt undan för vikthjälperna (jag behövde bara ändra sittbenen lite grann!) och galopperade som vinden! Han är BÄST! Såå underbar!♥
Anki hade byggt upp Garpurs mathage igår och ledit ström genom tråden så nu höll sig Floppan äntligen borta därifrån! Garpur kunde stå ute och äta ifred så det blev jättebra! Tack för hjälpen Anki!

Nu är det snart slut på lovet och jag undrar verkligen vart alla dagar har tagit vägen? Det var varit ett underbart lov med bästa familjen och bästa islandshästarna och bästa vädret och jag önskar att det inte tar slut såhär fort!
Men det är bara fyra veckor kvar till påsklovet...!
Jag har sovmorgon imorgon till klockan 12. Usch vad onödigt, det tar ju för f'n längre tid för mej att åka till och från skolan, än att vara de timmarna i skolan! Det är inte speciellt kul när man skulle kunna använda de timmarna till något effektivt istället...

Wonderful day!

Det här vädret är så himla underbart! Snö och sol och lagom kallt! Jag älskar vintern!
Pappa skjutsade ut mej till stallet på förmiddagen och jag red en jättemysig barbackasväng med Garpan på Liarsbovägen. Det var lite snö att pulsa i eftersom vägen inte var plogad sen de två senaste snöfallen, men det var inte så mycket ändå, ungefär upp till strax under knäna på Garpur. Ett träd hade lagt sig halvvägs tvärs över vägen som vi fick gå under, sedan forstatte vi fram i den strålande solen! Det var helt vindstilla och jätteskönt, på vägen syntes bara spåren efter rådjuren och Garpur nosade i dem. Det fanns även gropar i snön efter där rådjuren legat och jag såg ett som låg och solade längre bort på vägen. Det såg så mysigt ut men tyvärr sprang den in i skogen när vi kom närmare. När vi vände blev det lite trav och sedan tog vi galopp i tävlingsbacken! Jag tror Garpan tyckte det var roligt att hoppa fram i snön!
Jag lunchade hästarna när vi kom tillbaka från turen och donade sedan i stallet. Det är så skönt att pyssla runt där utan att ha några måsten, bara driva runt och göra det man känner för.
När jag gick ut för att diska rent Garpurs mathink och vattenhink såg jag att Floppan hade brutit sej in i Garpurs mat-hage och stod och åt av hans hö, och Garpur stod på sidan om och tittade på utan att våga gå fram! Det är så typiskt! Nu måste vi hitta på en snabb lösning att hålla henne utanför, för hon kommer absolut inte ge sig med att bryta sig in nu när hon vet att det finns mer mat där när hon har ätit upp sitt! Jag fick jaga iväg henne flera gånger för att Garpur skulle kunna äta upp men varje gång jag vände ryggen till så var hon där igen och rev staketet! Det är inte alls bra, om hon ska bryta sig in och äta upp hans hö får ju inte Garpur i sig den mat han behöver...

På eftermiddagen åkte jag, pappa och Vickan in till Västerås en sväng. Vi skulle bl.a köpa B-vitamin till Garpur och när vi väl var på Granngården och skulle betala fick vi höra att det var 20% på hela hästsortimentet! Jag köpte även ett nytt schabrak med reflex på (perfekt för mej som brukar rida i mörkret!) och det var ju jättebra med rabatten! Då sparade man ju en massa pengar!
Sedan svängde vi in på godisbutiken på Erikslund (ojoj vad mycket godis det fanns där! :) ) och sedan IcaMaxi innan jag körde hem igen! Vi köpte en helgrillad kyckling som vi åt med bakad potatis och det var jättegott!
Imorgon ska vi till Bastmora! :D

Torsdagen...

... Var lika mysig den! Det blev barbacka även idag, Garpur är så bekväm och mjuk att sitta på! Vi red till Brotorp och tillbaka, det är så härligt att rida ute! Jag fattar inte att folk inte rider ut när det är så underbart? Det här är ju bland de allra bästa tillfällena att göra det!
Garpur töltade superduper och traven var lugn! I galoppen däremot tog han chansen att öka...! Och det var inte så jättelätt att bromsa, för han var så pigg och glad! ♥ Han är verkligen en riktig solstråle, man blir så glad av att vara med honom! Han har så mjuka gångarter att man sitter där man sitter och inte skumpar fram och tillbaka, inte ens i övergångarna mellan gångarterna! Stabil är ordet! Jag har inte känt något från hans ben under de senaste turerna så då var det nog bara något tillfälligt. Skönt!
Jag hade redan gjort klart alla stallsysslor innan jag red (under tiden hästarna åt lunch), så det var bara att släppa ut Garpan direkt. Han behövde inte stå inne och torka utan fick gå ut i det vackra vädret. Nu har solen äntligen börjat hitta över trädtopparna, så hästarna har en liten solfläck i hagen.

Nu ska jag strax åka ut till stallet och jag tror faktiskt att jag ska rida barbacka igen! :D Man måste ju passa på när tillfället ges, som skrivet...!

Beautiful day!

Imorse åkte jag och pappa och köpte mer hö till Garpur, han har ätit upp den förra storbalen så nu var det dags att hämta en ny. Klockan nio var vi tillbaka och baxade in den 130 kg tunga balen i stallet. Jag och pappa har en ganska bra teknik för att få in den lätt. Pappa lämnade kvar mej i stallet efteråt så att jag kunde rida tidigt i det fina vädret. Det blev barbacka idag och jag red bort förbi Jennie in i skogen en bit. Det var en perfekt galoppväg och det gick undan i pudersnön! Hennes hästar stod i hagen och spanade efter oss. Hemåt blev det en lång sträcka i tölt och det var såå mysigt i solen som värmde så skönt!
När vi kom tillbaka ställde jag upp honom snyggt i solen för att ta kort med mobilen och precis när jag skulle knäppa så gick han iväg bort till getterna och hälsade på Ture. Det var roligare än att stå still tyckte Garpur.
Innan han fick gå ut i hagen igen stod jag och borstade honom länge, han fäller alla de längsta hårstråna nu och det är inte så lite det! Man kan dra med borsten hur mycket som helst och det slutar inte lossa hår! Halva boxen var full när jag till slut gav mej för den här gången... Underhullspälsen som kommer fram nu är jättemjuk och len, önskar att han kunde vara så här lurvig och fin jämt! (Men tyvärr kommer ju den förbaskade sommaren...).
När han var ute igen fyllde jag på rent vatten i deras hink och packade hökassarna till ikväll och imorgon bitti.
Det var jätteskönt att vara ute tidigt i stallet, önskar jag bodde ute på landet brevid stallet så att jag kan gå dit precis när jag vill...

Från idag, taget med mobilen:


RSS 2.0