Praktik på Stenholmen!

Nu har en vecka av praktiken gått och det har varit full fart hela tiden!
När jag anlände förra söndagen blev jag mottagen av Marcus Ljungqvist som hälsade mej välkommen och visade mitt rum i elevhemmet. När mamma, pappa och Vickan åkte hemåt igen packade jag upp mina saker och gick ner och hälsade på Ida och Lydia som bor i huset. Några av de andra eleverna som också bor här var hemma över helgen och hade inte kommit än och resten var ute i stallet men dem träffade jag senare på kvällen. Louise, Nicolina, Hulda, Ronja, Sofia och Evelina :) Alla är väldigt snälla, trevliga och glada och vi lärde känna varandra nästan direkt!
Måndagen var min första praktikdag och den började 7.30 i stallet med morgonfordring och utsläpp. Varje dag följs en morgonrutin med utöver ovan nämnda saker även sopning, städning, krattning, hämta/lämna hästar i hagarna och på löpbandet m.m. Min handledare heter Zara och är väldigt bra! Det är en annan praktikant här samtidigt som mej som heter Malin och vi har blivit jättebra kompisar!
Klockan 10.30 varje dag är det fika och då samlas all personal i elevhemmet, det är en perfekt tid för man hinner lagom bli hungrig igen från frukosten, tyvärr är det lätt att föräta sig på mackorna som är så goda och då är man inte så hungrig på lunchen som är klockan 13.00, men det gör ingenting för det går faktiskt i ändå! Man behöver mycket energi till allt jobb i stallarna!
Jag har bland annat fått vara med på ultraljud av ston och tappning av en hingst, sedan har jag varit med till hingststallet, EU-seminstationen, och fått hantera hingsten Sæfari frá Hákoti som är så himla vacker, musblack med ett fantastiskt lynne och utstrålning! Fuxhingsten Grædir frá Dalbæ är helt fantastiskt vacker också! Det är nästan så att man smälter när man ser dem på såhär nära håll, att se dem på tävling är en sak medans att få se dem i deras hemmiljö och i frihet ute i hagarna är en helt annan sak!
Jag har även fått rida, jag fick skrittjobba en äldre häst som heter Litli-Nasi och så har jag fått rida med på två lektioner för Zara på en jättetrevlig och rolig häst som heter Laukur och det var superkul! :D
Det är helt underbart att vara bland islänningar! Det är bara islandshästar så långt ögat når! Här behöver jag inte alls tänka på samma sätt som i skolan (t.ex att ha ögon i nacken eftersom det inte går att lita på de stora hästarna) utan det är bara att göra det man ska! Det är superskönt och jag verkligen stormtrivs här!
Jag var hemma en sväng i helgen och pysslade med Garpan som har vila, jag tror han blev glad att se mej, jag blev iallafall glad att se honom! ♥
Idag har det varit sommar här nere i Linköping, jag har gått i t-shirt nästan hela dagen och på lunchen satt jag, Ida och Malin ute i solen och åt! Jag har även hunnit med att ta några bilder, har inte hunnit tidigare för att det är fullt upp! Men jag älskar detta hästliv och skulle inte vilja göra något annat!
Stenholmen Islandshästcenter!
Varje morgon möts jag av hungriga pållar!
Morgonutsläpp, hela flocken kommer springande!
Grabbarna fick beta på dagen! Glada hästar!
Bláfeldur och Blámóli hjälper mej att mocka i hagen!

Laddar inför praktiken!

Snart är det dags! Imorgon åker jag på praktik till Stenholmen i Linköping!
Det ska bli så himla roligt att jobba med islandshästar i tre hela veckor, praktiken handlar om avel och jag hoppas få vara med om en fölning! Jag kommer att få se deras fina hingstar och alla små söta fölungar! Att få vara med de fantastiska islandshästarna kommer att vara toppen! Kameran är nerpackad tillsammans med alla ridkläder och körkortsboken är med den också, men jag tvivlar på att jag kommer att ha ork (eller tid) till att plugga så speciellt mycket, haha! Det ska bli så otroligt skönt att slippa skolan ett tag och få komma iväg och se och uppleva någonting nytt! Självklart kommer jag att sakna Garpan och familjen men det känns ändå skönt att åka iväg. Det ska bli spännande, roligt och förhoppningsvis väldigt lärorikt!
Igår firade vi Valborg med grannarna och hade grillpremiär! Det var en rolig kväll med mycket skratt och god mat! Vi satt ute på våran altan och hörde både fyrverkerismällar och regnsmatter på taket. Det var jättemysigt och riktigt skönt utomhus. Det blev ingen egen majbrasa i år men det var ju eld i grillen så det fick duga! Det är alltid lika trevligt att umgås med våra grannar!
Den här veckan har vi haft delad stalljour med Annelie eftersom Anki har varit bortrest och imorse var det våran tur att släppa ut hästarna, ingen sovmorgon med andra ord men det gör inte mej något, tack vare att man gick upp tidigt har man hunnit med massor under dagen! Hästarna stod och väntade när mamma och jag kom ut och vi släppte ut dem direkt, Garpur först som gick lugnt och fint och därefter storhästarna som var heltokiga, snurrade runt i boxarna och sedan kastade sig ut i full sula och höll på att snubbla över varandra utanför stalldörren... Snacka om skillnad på hästar?
Jag mockade och mamma fyllde hökassarna när hästarna var ute, sedan gick vi en sväng i skogen under tiden hästarna åt frukosthöet. Det var lungt och skönt i skogen och solen tittade fram mellan träden. Innan vi åkte hem igen släppte vi ut Garpan från sin "mathage" till de andra som precis hade ätit upp sitt ensilage. Det var jätteskönt att ha stallet klart redan på morgonen, önskar jag bodde ute på landet så att jag alltid kunde göra det vid den tiden!
Innan det var dags för lunchhö åkte vi ut till stallet igen. Jag tömkörde Garpan och det gick bitvis bra, det märks att han är lite trött (säkert mycket beroende på värmen eftersom han har en del vinterpäls kvar). Likadant de senaste dagarna när jag har ridit har jag känt att han inte alls är lika på som han brukar, därför passar det jättebra att han får vila under tiden jag har praktik! Han har ju ändå gått i vinter så han förtjänar en lite längre vila!
På eftermiddagen var vi hembjudna till mormor och Daisy tillsammans med morbror Benny och Marita och Ceasar. Vi fick stek med potatisgratäng som som vanligt var jättegott! Till efterrätt fick vi min favorit, hallonpaj! Fast halva var med blåbär men den var mumsig!
När vi kom hem igen packade jag mina väskor och nu sitter jag här och laddar inför imorgon med en kopp te och pringles (vilken kombination!).
Jag hoppas det finns internet i elevhemmet jag ska bo i under praktiken, så att jag kan skriva och berätta om vad som händer och lägga upp lite bilder! Annars får ni som läser vänta till nästa helg då jag kommer hem en sväng, innan jag åker tillbaka igen.
Tills vi hörs, ha det så bra, för det ska jag ha!

RSS 2.0