Jag är så lycklig! <3

Nu kan man lugnt säga att det har hänt mycket den senaste tiden! Jag vet inte i vilken ände jag ska börja men jag tar nog det bästa sist i alla fall!
De senaste tre veckorna har jag varit på praktik i ett travstall på Sundbyholm. Det hade jag verkligen inte lust med eftersom jag inte alls tycker om travet och travhästar, men som tur var fick jag vara på samma ställe som min kompis Lina och det gjorde praktiken uthärdlig. Om jag inte hade fått vara med henne hade jag nog struntat helt i travpraktiken. Men nu gjorde jag den i alla fall och Lina och jag har haft det bra!
Travtränaren vi gjorde praktiken hos heter Rikard S Jansson och är en av proffstränarna på Sundbyholms travbana. Han är väldigt trevlig och schysst och är duktig med sina hästar. Hos honom jobbar även två killar från Rumänien, Johnny som pratar riktigt bra svenska och hans bror som inte pratar svenska alls... De var roliga båda två på sina sätt!
Varje morgon har Lina och jag träffats i Kolbäck och därifrån samåkt med varandra till Eskilstuna och Sundbyholm. Det är det som jag har varit mest sur över, inte själva bilresorna för de har vi haft jätteroligt på, utan jag är sur över att vi inte får någon reseersättning från skolan. De skickar iväg oss på praktik hur långt som helst (den här gången fick vi inte ens välja praktikplats själva) och sedan står de inte för bensinkostnaderna. Det tycker jag är helt fel när vi inte ens själva har valt att praktisera så långt bort men ändå själva måste stå för kostnaderna för att ta oss dit där vi kanske inte ens vill vara!
Vi har jobbat 7.00-16.00 fast oftast längre... vilket också har gjort mig sur men vad ska man göra? Vad fick vi göra under de här tre veckorna då? Vi har fått hantera många olika typer av hästar, allt från små ettåringar till nerviga hingstar. Det är en punkt jag känner att jag har utvecklats enormt mycket på, att jag nu vågar hantera stora stissiga hästar. Det hade jag inte vågat göra på samma sätt för ett år sedan!
Sedan har vi fått hjälpa till att sela på och av träningshästarna, hjälp till med inkörningen av ettåringarna, masserat och stretchat hästar och de vanliga praktikantsysslorna såklart, mocka och putsa utrustning och borsta hästarna. Vi har fått köra en häst några dagar i veckan, en häst som är skadad och bara ska skrittas i en speciell tryckvagn för att bygga upp musklerna igen. Den var snäll att köra. Jag tycker det är lite otäckt att köra storhäst, det känns så okontrollerat att ha hästen så långt framför sig och att man bara har tömmarna att inverka med. Om hästen beslutar sig för att dra eller hittar på något annat dumt har man inte mycket att säga till om... Då föredrar jag faktiskt ponnytravare, de är mycket roligare! Men det gick som skrivet bra och hästen vi fick köra var väldigt lugn och snäll.
Jag och Lina har fått träna hästarna i den så kallade Gropen, den kan liknas vid en inhägnad longervolt där hästarna får springa själva utan linor. Själva står vi i mitten och driver fram hästarna så att de hela tiden travar eller galopperar och tänker framåt. Gropen tycker jag är rolig och den är bra att träna hästarnas kondition i. De två ettåringarna fick springa tillsammans och de andra hästarna en i taget.
Det som jag tycker har varit mest spännande (och liiiiite läskigt faktiskt) var när jag fick rida in en av travhästarna! En dag när jag och Lina kom in i stallet tyckte vi att vi såg fel när det stod en häst på gången med en sadel på ryggen, men när vi gick fram och tittade såg vi att vi hade rätt, den hade en sadel! Jag skämtade till Rikard och frågade om han skulle rida;
- Nej nej, jag ska inte rida, du ska! svarade han.
- Va? Ska jag rida? Jag trodde att han skämtade men det gjorde han inte. När han hade tränsat sade han åt mig att hoppa upp på hästen inne i stallet.
- Det är bra om du gör det här inne så jag ser hur hon reagerar.
Jag tittade skeptiskt på honom.
- Vadå, är det ingen som han suttit på henne förut?
- Nej.
- Okeeej...
Jag satte foten i stigbygeln och svingade mig upp. Hästen stod stilla på gången och undrade vad vi gjorde.
- Nu är hon inriden! utropade Rikard när jag kommit tillrätta i sadeln. Det är min värdefullaste häst du sitter på!
Ja det var ju bra att jag fick veta det i alla fall.
Därefter ledde Rikard ut mig på stallplanen och vi gick runt på en liten volt. Då märkte hästen att det satt någon på ryggen och hon började spänna sig och hoppa runt. Men det gick bra och Rikard sade att travhästarna inte brukar reagera så här starkt som hon nu gjorde när hon började studsa. När jag senare skulle hoppa av fick hästen smått panik när jag nuddade marken och kastade sig åt sidan. Tur att jag redan var nere! Veckan efter var det dags för fortsättningen av inridningen. Vi började likadant som första gången med att jag hoppade upp inne i stallet. Sedan ledde Rikard iväg mig en bra bit bort till defileringsvolten utanför travbanan, vi tog ett varv på den och sedan vände vi hemåt igen. Hästen var duktigare idag men stannade till och började studsa ett par gånger på hemvägen. När jag senare hoppade av utanför stallet fick den panik igen och kastade sig av och an ännu värre än första gången. Jag hade i alla fall landat på marken och hann precis hoppa undan när den sparkade ut med frambenen mot mig...!
Tredje inridningsgången och våran sista praktikdag fick Lina följa med och leda mig. Rikard skulle iväg, fast det kändes bra att han litar på oss och vågade släppa iväg oss själva på hans värdefullaste häst...! Hästen skötte sig hyfsat bra och vi gick samma sväng som förra gången, bort till defileringsvolten. När vi kom fram dit tvärstannade hästen plötsligt. När vi skulle försöka få henne att gå framåt igen reste hon sig rakt upp och jag hängde mig fast! På väg ner igen snubblar hästen och går ner på knä och jag tappar ena stigbygeln och blir hängande snett över halsen på hästen! Som tur är har jag väldigt bra balans och lyckades räta upp mig och stoppa in foten i stigbygeln igen! Sedan fortsatte vi ett varv på volten och gick hemåt utan större problem. Oj vad jag känner mig modig som vågade rida på en oinriden häst!

Självklart har det varit skönt att ha varit ute på praktik och slippa skolan, att få jobba ute med kroppen med hästar och inte sitta stilla inomhus vid en skolbänk. Travpraktiken har gett mig många nya erfarenheter och upplevelser och det har varit roligt på sitt sätt att få uppleva travet ändå, FAST jag håller mig hårt kvar vid mina kära islandshästar, inget kommer att få mig att ändra mig om det! Islandshäst = Bäst Utan Protest!

Garpur har gått och haft det bra i nya vinterhagen med grabbarna under tiden jag har haft praktik, han har haft ledigt i tre veckor och bara gottat sig åt allt gräs i hagen. Nu har han lagt på sig lite extra kilon och blivit rund och go. Jag ser det som bra för då har han att ta av i vinter när det blir kallt!
Idag red jag ut på honom för första gången efter hans vila och han var PIGG! Väldigt väldigt pigg! Självklart red jag i min sprillans nya sadel och den är underbar! Just ja, för er som inte vet det så har jag fått köpa en ny sadel åt Garpur, en Top Reiter JR Special! Jag köpte den hos Frötuna Gård på deras Öppet Hus för några veckor sedan. Jag är såå glad åt den! Den ligger jättebra på Garpur och jag sitter som en smäck i den! Den ger Garpur mycket rörelsefrihet och jag kommer åt honom väldigt bra med sätet, den är super helt enkelt!
När vi töltade hemåt idag kände jag att jag verkligen fick rida tölt! Inte bara åka med som jag brukar göra ibland utan verkligen rida! Kontrollera varje steg med sätet, min mage och rygg fick jobba som attan för att orka hålla emot hans steg! Jag kände hur han hela tiden samlade energi som pumpades ut i tölten, vilken power han har när han verkligen tar i! Det var otroligt roligt att rida idag, Garpur Piggelin är världens bästa häst och jag älskar honom!

Det har snöat också och det är jag jätteglad åt! Det var i torsdags förra veckan när jag och Lina åkte till Etuna på morgonen som jag märkte att det började bli frostigt på vägen ungefär vid Stora Ekeby. När vi lite senare passerade Kvicksundsbron blev det bara vitare och vitare längs vägen och mitt leende blev hela tiden större och gladare! Det var omkring 5 cm snö i Etuna hela dagen och jag var överlycklig! Jag älskar snö! Vi hade snöbollskrig på Sundbyholm! På eftermiddagen hade det redan börja smälta bort och vid Kvicksund vad det grönt igen. Men jag var glad för det för det hade ju varit snö!

Okej, nu är det nog dags att skriva om det bästa...!

Det har hänt något underbart som jag inte någonsin trodde skulle hända mig, och absolut inte på det här sättet som det gjorde! Något som lyser upp min vardag och fortsätter att lysa allt starkare, som gör mig otroligt lycklig och hela tiden finns i mina tankar.
Jag har träffat en person, en underbart fantastiskt fin kille, som är snäll, snygg, rolig och positiv, med ett otroligt fint leende och djupa blåa ögon. Han utstrålar en sådan värme och vänlighet och jag kan inte förstå hur det verkligen är sant att det blev vi! Att en sådan underbar kille som honom kunde finnas så nära, att han lade märke till mig som är så blyg. Det började med en fika och sedan har det bara gått utför, vi har träffats nästan varje dag de senaste tre veckorna och haft flera riktigt härliga myskvällar tillsammans! Jag är såå lycklig att jag har fått en så fin kille som honom! Det är helt ofattbart, det här kunde jag aldrig tro för tre veckor sedan! Jag tänker på dig hela tiden, är lycklig när vi är tillsammans och saknar dig när vi är åtskilda, min underbara älskade Andreas! ♥

Heldagskurs på Frötuna Gård!

Idag följde jag med stallgänget till Frötuna Gård på en heldagskurs för Anna!
Tidigt i morse (7.00) skjutsade pappa ut mig till Garpur (som sovit inne i boxen för första gången på ett par månader!) så att jag kunde göra i ordning honom inför resan. Han fick åka själv i en transport som Martina körde och Miramis och Erro åkte i den andra som Jane körde. Garpur var jätteduktig och gick in direkt även idag! Resan gick bra och när vi kom fram till Frötuna ca en timme senare ställde vi in hästarna i uteboxarna och gick sedan ner till ridbanan för att titta på ridgrupperna som red innan oss. Man ser ridningen från en helt annan vinkel från marken och man lär sig mycket av att bara titta. Jag tänker mig in i övningarna som om jag skulle rida på Garpur, fast jag sitter på bänken!
I mitten av förmiddagens ridgrupper tog vi en liten fika i det uppvärmda fikarummet och tittade på några filmsnuttar av Eyjolfur Isolfssons film "Á Hestbaki". Jag vill se hela någon dag!
Jag red i sista gruppen innan lunch och fick prova Annas sadel på Garpur, den låg jättebra och var väldigt skön att sitta i! Garpur gick otroligt bra och vad superduktig, som bara han kan! Han kändes annorlunda, mycket bättre och friare i rörelserna i Annas sadel än i min! Det kändes såå bra!
Mamma och pappa kom en stund och tittade när jag red och filmade och tog kort, så att vi kan analysera ridningen bättre efteråt!
På lunchen fick vi världens godaste Gulaschsoppa! Den godaste jag har ätit någon gång! Sedan pratade Anna lite teori med oss om bland annat klippning/täckning av hästarna och särskild träning vintertid. Det var intressant att diskutera med de andra i gruppen.
Sedan var det dags för eftermiddagspassen. Jag lånade Annas sadel igen och Garpur gick som en dröm. Han var mycket piggare nu på andra lektionen och Anna undrade om han verkligen gått en lektion tidigare, han hade ju hur mycket energi som helst! Jag är helnöjd med dagens kurs, det var verkligen en underbar dag! Nu ska Garpur få vila i tre veckor, det har han verkligen förtjänat! Då kan vi tänka över och smälta in all träning vi fått de senaste veckorna och ta nya tag på höstlovet igen vecka 44!
När vi packat in alla våra saker var det dags att återigen lasta hästarna. Den här gången fick Garpur åka tillsammans med Miramis, för Jane hade med sig Thruma i den andra transporten tillsammans med Erro. Garpur fick stå i den sidan av transporten som vi inte brukar ta, och det tyckte han var konstigt så han ville inte gå in för att det var annorlunda. Men efter några minuters övertalning gick han med på att gå in iallafall, han insåg nog att det inte skulle tjäna någonting till att bråka ändå. Busungen! Hemresan gick bra den också och när vi kom hem till stallet fick Garpur äta mat medan jag packade iordning alla grejer igen. Sedan släppte jag ut honom i hagen vilket han uppskattade mycket! Jag är så stolt över min fina Garpur!
Tack alla inblandade för en underbart rolig, härlig och hästig dag! Den var mycket givande och Anna är en super intruktör!

6 år med Islandshästar!

Den 2 Oktober 2004 kom vi i kontakt med islandshästar för första gången! Då red jag och mamma en tvåtimmarstur med två av mammas vänner hos Lolo (pappa och Vickan följde med och lämnade oss och tittade på och klappade hästarna). Jag fick rida på en fux med bläs som hette Dani, han var stor och lugn.
Ett par månader senare åkte vi upp och red igen, och gången efter det "vågade" pappa och Vickan också följa med på en ridtur. Tur var väl det, annars kanske vi inte hade fastnat så hårt för islänningarna allihopa!
I lördags, precis på dagen, sex år senare, firade vi med en två och en halv timmars-ritt hos Lolo! Och Garpan följde också med! :D
Han gick snällt in i transporten och trettio minuter senare lastade vi av honom på stallbacken i Bastmora. Han fick stå i en hage intill Lolo's vinterhage där de andra hästarna gick och där fanns det gott gräs och lite havrerester att knapra på. Vi tog en fika med Lolo innan turen medan vi väntade på de tre andra som också skulle rida med oss. Mamma red på Audur, pappa på Ylur, Vickan på Gaukur, Lolo på Leira och de andra tre red på Rökkvi, Blær och Júpiter. Jag red ju på Garpur!
Det blev en underbar eftermiddagsritt med mycket tölt och galopp. Garpur hängde på jättebra och han skulle promt gå först och leda vägen för de andra hästarna hela tiden! Pigg och glad och nyfiken som alltid! Han (liksom jag) älskar att utforska nya vägar!. Jag tror att Garpur är född till ledare eftersom han alltid vill gå först och visa vägen, han ger bara inte sken av det i hagen till de andra hästarna! När vi efter ungefär halva vägen hade töltat längs kanten på en jättehärlig äng tog vi en liten paus och lät hästarna pusta och äta lite gräs. Sedan fortsatte vi genom skog och hyggen hemåt. Garpur började bli trött men han gav sig inte, han skulle vara först i allafall! En riktig kämpe!
Sista biten hem bytte jag med Lolo så att hon fick prova Garpur och jag tog Leira. Han skötte sig bra och jag tror att Lolo tyckte om honom! (Vem gör inte det?). När vi kom tillbaka till stallet fick Garpur stå inne i stallet med de andra hästarna och äta hö och torka under fleecetäcket. Vi fikade igen och pratade tills det blev mörkt ute. Sedan var det dags att lasta Garpur igen och han gick in på en gång, så duktig som han har blivit när det gäller transporten!
Väl hemma igen fick han kraftfoder och sedan släppte jag ut honom i hagen till grabbarna. Jag tyckte det var bättre att han fick gå ut och röra på sig efter den stora ansträngningen hellre än att stå inne i boxen under natten och bli stel i musklerna. Den här dagen var så perfekt det kunde bli!
På söndagen tog vi sovmorgon och jag och mamma åkte senare ut till stallet och gick en promenad med Garpur i skogen. Det var så fint väder och vi utforskade nya vinterhagen, wow vilken härlig och stooor hage! Jag tror att Garpur tyckte det var skönt att gå med oss på promenaden i bara grimman och sträcka ut sig lite, han var nog lite trött efter gårdagen så det passade bra med promenix. Vi såg gigantiska älgspår efter vägen och vem vet om den stod bakom buskarna i snåret och tittade på oss?

Skolveckan har hittills varit väldigt lugn och relativt lätt. I måndags hade vi ridning och stalltjänst på förmiddagen, jag fick rida på Leila (halvblod) och det gick ganska bra, jag började hitta på knapparna mot slutet av lektionen och då kändes det att jag skulle vilja rida lite längre bara för att man äntligen kom på hur man skulle göra, men då skulle vi såklart börja avsluta hästarna... Jag tycker inte att ridlektionerna i skolan ger så mycket längre utan att vi bara gör samma saker hela tiden, men det blir väl så med tiden antar jag. Stalltjänsten gick fort och vi var klara tjugo över elva. Karin tyckte att vi hade varit så duktiga så vi fick sluta! Jag åkte till Glada Hästen I Spiltan och kikade lite, de hade byggt ut lokalen så att det hade blivit jättemycket större. Det finns mycket jag skulle vilja köpa, speciellt från 66° North, men det kostar ju förstås lite grann... När jag kom ut från affären kom jag på att min mobil låg kvar i skåpet i skolan, så jag fick vända och åka tillbaka. Tänk vad det underlättar att ha bil!
Tisdagen bestod av lektion med Marita på förmiddagen och efter lunch började vi med en ny kurs; Projektarbete. Vi fick börja spekulera i vad vi ville arbeta om och efter det var det meningen att vi skulle ha Naturkunskap, men hela klassen åkte hem (de flesta har inte nk men de andra trodde kanske att vi inte hade det eller jag vet faktiskt inte, men de försvann också), så det blev bara en tapper elev kvar på lektionen, JAG! Läraren tyckte det var bra gjort av mig och tyckte kanske lite synd om mig att jag blev helt själv på lektionen, så hon gick igenom det tänkta ämnet lite kort med mig och sedan fick jag också åka hem. Då var jag hemma rätt tidigt och kunde åka ut och pyssla med Garpan! Han var på bushumör så vi sprang runt och lekte lite i hagen (jag först och han efter i full fart!) innan jag åkte hem. Han är så söt!
Idag har vi haft temadag. Först en kort liten föreläsning från LRF Ungdom (som jag tyckte var helt värdelös och inte gav någonting!) och sedan hade vi i trean en APU-Mässa för tvåan och ettan, där vi stod i grupper i varsin box i gymnasiestallet som en monter med affischer och grejer och berättade om våra olika praktiker vi har haft. Jag och Sandra hade om instruktörspraktiken på ridskola och vi gjorde ett otroligt bra jobb tycker jag! Trots den lilla tid vi har haft på oss att arbeta om det och trots "avvikande andra gruppmedlemmar" blev vårat resultat kanon! Och jag tror de andra klasserna tyckte våran föreläsning var bra också, de lämnade våran monter med leenden och det var mitt och Sandras koncept; positivt tänkande! Det ska vara roligt :D
På lunchen fick vi äta Tacobuffé (vi treor fick börja att ta mat först!) och det var det godaste jag någonsin har ätit i skolan! Cheese vad gott det var!
Efter lunchen hade våran lärare Meril (f.d. jockey) föreläsning om galoppsport och sedan visade hon upp utrustning och red på en av gymnasiehästarna med full galoppmundering! Det var jätteroligt att se och hon var jätteduktig!
Vi fick sluta klockan 14 och då åkte jag direkt hem och ut till Garpur. Vi red genom vinterhagen och bort genom skogen, det var mysigt och Garpur kändes bra, om än lite överpigg...! Min älskade Piggelin! Vi avslutade på ridbanan (som har fått upp staket!) och där gick han jättemjukt och lydigt. Han är en annan häst på ridbanan än vad han är ute, men fortfarande min bästa Garpur såklart!
Imorgon har jag sovmorgon till 9.30 och då ska vi ha historia, ett av mina favoritämnen! Sedan har vi hoppning... Och efter det är det fredag!

RSS 2.0