6 år med Islandshästar!

Den 2 Oktober 2004 kom vi i kontakt med islandshästar för första gången! Då red jag och mamma en tvåtimmarstur med två av mammas vänner hos Lolo (pappa och Vickan följde med och lämnade oss och tittade på och klappade hästarna). Jag fick rida på en fux med bläs som hette Dani, han var stor och lugn.
Ett par månader senare åkte vi upp och red igen, och gången efter det "vågade" pappa och Vickan också följa med på en ridtur. Tur var väl det, annars kanske vi inte hade fastnat så hårt för islänningarna allihopa!
I lördags, precis på dagen, sex år senare, firade vi med en två och en halv timmars-ritt hos Lolo! Och Garpan följde också med! :D
Han gick snällt in i transporten och trettio minuter senare lastade vi av honom på stallbacken i Bastmora. Han fick stå i en hage intill Lolo's vinterhage där de andra hästarna gick och där fanns det gott gräs och lite havrerester att knapra på. Vi tog en fika med Lolo innan turen medan vi väntade på de tre andra som också skulle rida med oss. Mamma red på Audur, pappa på Ylur, Vickan på Gaukur, Lolo på Leira och de andra tre red på Rökkvi, Blær och Júpiter. Jag red ju på Garpur!
Det blev en underbar eftermiddagsritt med mycket tölt och galopp. Garpur hängde på jättebra och han skulle promt gå först och leda vägen för de andra hästarna hela tiden! Pigg och glad och nyfiken som alltid! Han (liksom jag) älskar att utforska nya vägar!. Jag tror att Garpur är född till ledare eftersom han alltid vill gå först och visa vägen, han ger bara inte sken av det i hagen till de andra hästarna! När vi efter ungefär halva vägen hade töltat längs kanten på en jättehärlig äng tog vi en liten paus och lät hästarna pusta och äta lite gräs. Sedan fortsatte vi genom skog och hyggen hemåt. Garpur började bli trött men han gav sig inte, han skulle vara först i allafall! En riktig kämpe!
Sista biten hem bytte jag med Lolo så att hon fick prova Garpur och jag tog Leira. Han skötte sig bra och jag tror att Lolo tyckte om honom! (Vem gör inte det?). När vi kom tillbaka till stallet fick Garpur stå inne i stallet med de andra hästarna och äta hö och torka under fleecetäcket. Vi fikade igen och pratade tills det blev mörkt ute. Sedan var det dags att lasta Garpur igen och han gick in på en gång, så duktig som han har blivit när det gäller transporten!
Väl hemma igen fick han kraftfoder och sedan släppte jag ut honom i hagen till grabbarna. Jag tyckte det var bättre att han fick gå ut och röra på sig efter den stora ansträngningen hellre än att stå inne i boxen under natten och bli stel i musklerna. Den här dagen var så perfekt det kunde bli!
På söndagen tog vi sovmorgon och jag och mamma åkte senare ut till stallet och gick en promenad med Garpur i skogen. Det var så fint väder och vi utforskade nya vinterhagen, wow vilken härlig och stooor hage! Jag tror att Garpur tyckte det var skönt att gå med oss på promenaden i bara grimman och sträcka ut sig lite, han var nog lite trött efter gårdagen så det passade bra med promenix. Vi såg gigantiska älgspår efter vägen och vem vet om den stod bakom buskarna i snåret och tittade på oss?

Skolveckan har hittills varit väldigt lugn och relativt lätt. I måndags hade vi ridning och stalltjänst på förmiddagen, jag fick rida på Leila (halvblod) och det gick ganska bra, jag började hitta på knapparna mot slutet av lektionen och då kändes det att jag skulle vilja rida lite längre bara för att man äntligen kom på hur man skulle göra, men då skulle vi såklart börja avsluta hästarna... Jag tycker inte att ridlektionerna i skolan ger så mycket längre utan att vi bara gör samma saker hela tiden, men det blir väl så med tiden antar jag. Stalltjänsten gick fort och vi var klara tjugo över elva. Karin tyckte att vi hade varit så duktiga så vi fick sluta! Jag åkte till Glada Hästen I Spiltan och kikade lite, de hade byggt ut lokalen så att det hade blivit jättemycket större. Det finns mycket jag skulle vilja köpa, speciellt från 66° North, men det kostar ju förstås lite grann... När jag kom ut från affären kom jag på att min mobil låg kvar i skåpet i skolan, så jag fick vända och åka tillbaka. Tänk vad det underlättar att ha bil!
Tisdagen bestod av lektion med Marita på förmiddagen och efter lunch började vi med en ny kurs; Projektarbete. Vi fick börja spekulera i vad vi ville arbeta om och efter det var det meningen att vi skulle ha Naturkunskap, men hela klassen åkte hem (de flesta har inte nk men de andra trodde kanske att vi inte hade det eller jag vet faktiskt inte, men de försvann också), så det blev bara en tapper elev kvar på lektionen, JAG! Läraren tyckte det var bra gjort av mig och tyckte kanske lite synd om mig att jag blev helt själv på lektionen, så hon gick igenom det tänkta ämnet lite kort med mig och sedan fick jag också åka hem. Då var jag hemma rätt tidigt och kunde åka ut och pyssla med Garpan! Han var på bushumör så vi sprang runt och lekte lite i hagen (jag först och han efter i full fart!) innan jag åkte hem. Han är så söt!
Idag har vi haft temadag. Först en kort liten föreläsning från LRF Ungdom (som jag tyckte var helt värdelös och inte gav någonting!) och sedan hade vi i trean en APU-Mässa för tvåan och ettan, där vi stod i grupper i varsin box i gymnasiestallet som en monter med affischer och grejer och berättade om våra olika praktiker vi har haft. Jag och Sandra hade om instruktörspraktiken på ridskola och vi gjorde ett otroligt bra jobb tycker jag! Trots den lilla tid vi har haft på oss att arbeta om det och trots "avvikande andra gruppmedlemmar" blev vårat resultat kanon! Och jag tror de andra klasserna tyckte våran föreläsning var bra också, de lämnade våran monter med leenden och det var mitt och Sandras koncept; positivt tänkande! Det ska vara roligt :D
På lunchen fick vi äta Tacobuffé (vi treor fick börja att ta mat först!) och det var det godaste jag någonsin har ätit i skolan! Cheese vad gott det var!
Efter lunchen hade våran lärare Meril (f.d. jockey) föreläsning om galoppsport och sedan visade hon upp utrustning och red på en av gymnasiehästarna med full galoppmundering! Det var jätteroligt att se och hon var jätteduktig!
Vi fick sluta klockan 14 och då åkte jag direkt hem och ut till Garpur. Vi red genom vinterhagen och bort genom skogen, det var mysigt och Garpur kändes bra, om än lite överpigg...! Min älskade Piggelin! Vi avslutade på ridbanan (som har fått upp staket!) och där gick han jättemjukt och lydigt. Han är en annan häst på ridbanan än vad han är ute, men fortfarande min bästa Garpur såklart!
Imorgon har jag sovmorgon till 9.30 och då ska vi ha historia, ett av mina favoritämnen! Sedan har vi hoppning... Och efter det är det fredag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0