Praktik hos Tess! Dag 6, 7 och 8

I helgen var det lugnt och skönt och det var skönt att sova ut lite hemma och det var härligt att träffa Garpur och familjen igen! På lördagen var jag, mamma och mormor ner och förtidsröstade så nu har jag gjort det med. Det som avgjorde mitt val var det parti som hade den bästa djurskyddspolitiken (eller nya förslag om djurskydd).
På eftermiddagen åkte jag ut till Garpur och red bort till Baståsen och vände, Piggelin var jättepigg och töltade fram som en gud, galoppen gick undan! :)
På söndagen var vi upp till Lolo och red en tur i Bastmoraskogen. Det var som vanligt riktigt härligt med ystra hästar! Men det var också den sorgligaste ridturen jag har varit med om, vi hittade nämligen en stackars räv som låg en bit in i skogen alldeles vid sidan om skogsvägen, som vi först trodde var död men som visade sig levde. Den låg så onaturligt med nacken och halsen vridet bakåt åt fel håll och andades tungt, öronen vickades lite men de var de enda livstecknen vi såg från hästryggarna. Jag hoppade av Figge och gick fram och tittade lite närmare på den lille, när den hörde att jag kom öppnade den försiktigt ögonen och blicken den gav mig när våra ögon möttes gick rakt in i hjärtat på mig och jag kommer aldrig att glömma den blicken, de stora bruna ögonen såg sorgset in i mina precis som om den ville säga "hjälp mig". Jag kände tårarna komma och sade till de andra att "den tittar på mig", och undrade vad vi skulle göra. Vi kom fram till att den måste ha blivit påkörd eftersom det är en stor bilväg inte långt ifrån platsen och att stackarn hade släpat sig så lång därifrån den kunde för att sedan lägga sig ner i mossan... Lolo ringde runt och fick tag i en som skulle komma ut och avsluta lidandet för räven. Vi markerade platsen med en lång pinne tvärsöver skogsvägen och sedan red vi vidare. Efter en kort stund hörde vi ett skott... Stackars lilla oskyldiga djur säger jag bara! Jag blir alldeles tårögd när jag tänker på den lilla räven, men gläds åt att vi kunde hjälpa den på något sätt.
På eftermiddagen åkte jag ut till Garpur och han var smått galen! Pigg som attan men Gud så duktig han är! Och så himla rolig! "Får jag galoppera?", "Nej Garpur vänta lite", så jag håller ihop honom i kort, kort tölt och han arbetar på energiskt och taktrent, "Får jag galoppera nu?", "Vänta Garpur, vänta.., sakta.., vänta... okej galopp!" och svusch kastar han sig framåt i full galopp och viner iväg över ängen som vinden! Det är så underbart och vi älskar det båda två! På vägen hem knyckte vi äpplen eftersom vi är Äppelknyckarmästarna och sedan släppte jag ut en nöjd Garpur som rullade sig så härligt i hagen!
Sedan åkte jag hem och packade ihop alla grejer som skulle med till Tess! Både mina och Garpurs. :)
På måndag morgon var det alltså dags att åka tillbaka till Tess och Göranstorps Gård. Jag och pappa åkte ut till stallet vid 8 och gjorde i ordning transporten och packade i de sista sakerna som skulle med. Sedan hämtade vi Garpur och jag satte på transportskydden och sedan var det dags att lasta... Och min bästa Garpur var så otroligt duktig och gick in direkt utan att tveka det allra minsta! Träning ger resultat! Vi åkte sedan lungt iväg och hela resan gick utan problem. Mellan Uttersberg och Forsen var vi tvugna att stanna till eftersom det stod två Tjädertuppar mitt på vägen och rivaliserade. Det var häftigt att se och naturligtvis låg kameran oåtkomlig... När vi kom fram fick Garpur gå in i en box en stund innan vi släppte ut honom i hagen med Efni, Atlas och Lokki. Det gick också lugnt till och det verkar som att Garpur och Efni känner igen varandra från Forsen! De bara nosade på varandra och sedan gick de iväg och betade! :) Coola killar!
Veterinären kom på eftermiddagen och chippade fölen och vaccinerade några av hästarna, sedan fortsatte vi som vanligt med träningen av hästarna. Det var skönt att krypa ner i sovsäcken efter dagens slut.
Igår morse lagade jag Ess' eksemtäcke och lite senare på dagen var det hans tur att bli badad. Jag red ut på honom själv en sväng först, vi tog klätterrundan och han var jätteduktig. Han är så mysig Ess, så himla gullig! När vi kom tillbaka var det dags att bada och det tyckte han inte alls var särskilt kul... Det gick bra att spola av kroppen men uppåt manen och huvudet ville han inte samarbeta! Men efter en stunds kamp var han ren och fick stå och torka medan Tess och jag grejade med annat. Vi åkte in till Nora och handlade och åt lunch på ett jättemysigt café, sedan blev det lite mer shopping innan vi åkte hem igen. Mot kvällen red vi ut, jag tog Garpur och Tess tog Tindra. Garpur gick som en dröm och tickade på som den fantastiska Piggelin han är! Det var en underbar ritt!
När vi kom tillbaka bytte vi hästar, Garpur fick stå inne och äta kraftfoder under tiden. Jag red på Skellur och Tess Kynnir. När vi kom bort till ovalbanan fick vi hjälpa till att lasta en häst som varit där och tränat. Han var envis men det gick efter en stund. När Tess och jag sedan fortsatte hade det börjat bli mörkt men det var bara mysigt. På hemvägen blev det bara mörkare och mörkare med det var en jättehärlig kvällsritt i skogen! Skellur var lite mörkrädd men det är inte jag så jag övertalade honom att fortsätta framåt...!
Väl tillbaka igen fixade jag i ordning Garpur och gick ut med honom i mörkret, sedan gjorde jag och Tess hökassar och fodrade hästarna och till sist var vi klara och då var klockan strax efter nio. Då bakade vi en god äppelpaj med marsán-sås och tittade på film innan vi gick och lade oss.
Idag har det varit lite lugnare. På förmiddagen krattade jag och gjorde rent och snyggt vid höbalen och sedan har jag varit fotograf och fotat Tess på Tindra och Atlas (som även jag fick rida på efter). De bilderna har hon nu lagt upp på sin hemsida www.tessishästar.se
På middagen var det strömavbrott i några timmar eftersom det är ett vägarbete i närheten men vi klarade oss bra i mörkret i stallet ändå och det gjorde även hovslagaren som kom och skodde en häst.
På eftermiddagen red jag på Ari, Skellur och Garpur. Jag och Garpur tränade på ovalbanan samtidigt som Tess och Efni och det gick ganska bra. Vi har ju nästan bara ridit på ovalbana när det har varit tävling så Garpur blir väldigt taggad och ska dra järnet när vi rider där. Tölten sitter som en smäck och vi gjorde tempoväxlingar på långsidorna och det klarade Garpur väldigt bra. Traven var det sämre med men mot slutet slappnade han av och gick lungt och fint så det får vi vara nöjda med! Han kan om han vill. ;)
Idag blev vi klara i stallet tidigare än igår, vi hann se Idol och äta jordgubbar!
Imorgon ska jag försöka lägga upp lite bilder här på bloggen om jag hinner och orkar...!
Förkylningen håller i sig men det känns lite bättre, hoppas det går över snart för det är värdelöst att vara sjuk när man verkligen inte vill, jag hade ju tänkt att spara det till skolan senare ju... Men det kanske kommer tillbaka igen, vem vet?

Kommentarer
Postat av: mamma

jag får tårar i ögonen när du skriver om räven.

Ha en fortsatt rolig praktik :)

2010-09-16 @ 07:36:47
Postat av: Far

Allt låter härligt.

2010-09-16 @ 14:53:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0