Fredag...

HAH! Vad var det jag sa? Snön kom tillbaka! :D
I morse var det snöstorm när jag och Andreas åkte ut till stallet, Janne kom och verkade Garpurs hovar. Jag sjukanmälde mig från skolan i studiesyfte (;P) och var med och diskuterade skoningen med Janne, det var för första gången jätteintressant att vara med när hovslagaren skodde! Nu har jag ju fått en helt ny syn och inblick i hovslagarens arbete! Han förklarade utförligt varför han gör som han gjorde och hur det påverkar Garpur. Som skrivet var det väldigt intressant att vara med idag och jag lärde mig faktiskt nya saker! Förresten såg Garpurs hovar jättefina ut och det gör mig glad!
Jag fyllde på vatten till grabbarna i hagen innan vi åkte hem igen och då skjutsade jag mamma och Carita till jobbet, och efter det skjutsade jag Andreas till bussen vid OK. Han ska på kryssning med firman och kommer hem igen imorgon kväll. Det blir första natten på två månader som vi inte sover tillsammans, det kommer att kännas hemskt tomt! Undrar om jag kommer att kunna sova alls?

Lite senare på dagen åkte jag ut till stallet igen och red ut på Garpan, vi pulsade lite i snön som uppvärmning och sedan red vi vägen bort mot Glåpen och töltade och galopperade, och travade förstås! Det var riktigt härligt och Garpur var yster! När vi kom tillbaka pysslade jag länge i stallet, putsade min gamla sadel, städade lite i "min" hörna i sadelkammaren och rengjorde vattenbaljorna ute i hagen och fyllde på nytt vatten. Hästarna dricker massor av vatten tack vare de uppvärmda termobarbaljorna och det är jättebra! Då minskar risken för kolik och det är ju inget som man vill veta av.

Vid klockan fem kom jag hem igen, ungefär samtidigt som mamma slutade från jobbet. Vi beställde pizza och åkte över till mormor och åt hos henne. Det var längesedan!

Nu har jag berättat allt för idag, ska fortsätta att sitta vid datorn en stund och spela Minecraft! :P
Imorgon ska jag vara effektiv!

Redan vår?

Det är mycket som händer i mitt liv nu och det känns så underbart, allt har verkligen vänts till det bättre! Jag har fått världens nystart och känner mig hundra gånger starkare, gladare och positivare! Energin sprudlar i mig och jag mår så himla bra!

♥♥♥♥♥♥

Andreas är världens underbaraste kille på alla möjliga sätt, han gör mig så lycklig, lyckligast på jorden!
Det är helt ofattbart hur jag kunde få en sådan fantastiskt underbar pojkvän som honom, han är så himla snäll och glad och mysig och rolig, snygg och smart, det finns inte tillräckligt med adjektiv eller ens ord överhuvudtaget för att beskriva hur perfekt han är för mig och hur mycket jag älskar honom!
I högstadiet (tror det var i åttan) fick vi en uppgift att beskriva våran drömpartner, jag minns min lista i huvudet och Andreas stämmer in på alla de punkter jag skrev!
Åh Andreas vad jag älskar dig, du är allt för mig! Min underbara, fina, vackra, perfekta pojkvän!


♥♥♥♥♥♥

Nu har det redan gått en hel månad sedan det blev nytt år, tiden bara flyger iväg! Dagarna har redan blivit längre och ljusare och varmare framför allt! Det har varit plusgrader och solsken i ett par dagar nu, all snö smälter sakta bort, det börjar bli isfritt från vissa vägar (fast man får passa sig för att det fryser på ändå!) och fåglarna sjunger för full hals. Lilla undulaten Gus sjunger så fint tillbaka till vildfåglarna utanför fönstret, han verkar trivas trots att han numera bor själv. Hans kompis Jack trillade av pinn för ett par månader sedan så nu har vi bara Gussen kvar.

Garpur Gusturson mår prima i Värntorp, med sina tio islandskompisar busar han hela dagarna (och nätterna) ute i den stora vinterhagen och står vid höbalen och trycker hö. Han är rund och go' och pigg och glad! Han har blivit mycket mera ridbar sedan han blev "utehäst", nu gör han av med all överskottsenergi ute i hagen istället för att bara rusa och stressa när vi är ute och rider! Han slipper stå inne i onödan utan att kunna röra sig annat än runt i boxen och har fri tillgång till hö så att han får äta så mycket som han vill ha. Garpur verkar vara helt tillfreds med sin tillvaro och det gör mig så lycklig!
I torsdags var veterinären ute och vaccinerade alla föl. En besiktning gjordes på Glaeda och jag fick springa med henne vid böjprovet för att jag hade bäst grepp i skorna! I skolan har vi gått igenom att böjprov ska utföras på plant och halkfritt underlag, nu sprang vi över isen på ridbanan istället men det gick ju bra det med! Hihi.
Sedan fick Garpan sina tänder kollade. När han fick lugnande blev han så trött att han lade huvudet över boxkanten och slumrade tills veterinären kom med munstegen och sina andra verktyg. Jag fick hålla upp huvudet på Garpur under tiden hon raspade och kände på tänderna (det var väldigt tungt eftersom han var så avslappnad och lade hela tyngden på min axel!). Jag har märkt att han inte vill äta upp sitt kraftfoder, speciellt inte betforn, och tänkte att det kanske var något med tänderna, och så rådfrågade jag Anna på Frötuna som tyckte att jag skulle kolla hans tänder. Veterinären raspade ner tänderna lite på högra sidan och tyckte att jag skulle använda mig av lite olika typer av bett, men sade inte direkt något om fodret. Garpan fick piggna till i boxen under tiden det var dags för Piltur att bli av med sina vargtänder. Då fick jag och Johanna hjälpas åt att hålla upp huvudet och sedan tog Jane över när jag inte orkade längre, det kändes rejält i armarna kan jag säga!
När hästarna var klara hjälptes vi åt att ta ut stona och fölen, sedan mockade jag och Johanna hela stallet och gjorde rent och snyggt. Vilket team vi är!

De senaste gångerna jag har ridit på Garpur har jag lånat och provat Janes tungfrihetsbett från Bomber. Det har funkat väldigt bra, speciellt i lördags när och Johanna var ute och red. Vi red på Fiskartorpsvägen i det underbara solskenet och töltade och travade friskt. Garpur har verkligen lugnat ner sig när det gäller traven! Nu går han lång och låg på tygeln långa sträckor istället för att slänga upp huvudet och dra iväg i slängtrav! På vägen hem tog vi galopp och jag riktigt kände hur Garpur tog i med bakbenen, när vi kommit upp för backen satte jag mig ner i sadeln och samlade upp honom ännu mer och han jobbade som bara den på tygeln i kort, kort samlad galopp! Han välvde överlinjen och det kändes verkligen som att sitta i uppförsbacke! Klockren tretakts galopp á la gunghäst! Shiet alltså! Han var hur underbart duktig som helst! Gud vilken duktig häst jag har! Han kan allt! Det gjorde hela min dag, jag hade världens leende hela vägen hem efter den galoppen!

Nu har pälsfällningen börjat, Garpur släpper de längsta håren under magen, på halsen och baken. Nu väntar man bara på resten som kommer att ta otaliga veckor att borsta bort! Varje gång han fäller tänker jag att jag ska spara alla hår och sticka en mössa, fast det är nog inte så lätt, haha!

I skolan har vi börjat med kursen Hovvård. Det är mycket intressant att få lära sig hur hoven är uppbyggd och fungerar och hur otroligt många olika sorters hästskor det finns! I slutet av den här kursen ska vi få tappskokompetens och ska "examineras" av en utbildad hovslagare, därför tränar vi nu under våren på att slå i tappskor på slaktben! Första gången vi fick se slaktbenen var det inte så mysigt, det är riktiga hästben som är avkapade vid knäet, det är fortfarande köttslamsor, senor och blod kvar på dem och är kanske inte så trevligt alla gånger, men nu har jag vant mig vid dem så det går utan större problem bra att hantera dem. Vi lindar så klart in dem i plastpåsar när vi håller på med hovarna för att vi inte ska kladda ner oss... Det har gått jättebra för mig att lära mig att rikta hästskor och passa in dem på hovarna, att verka hovarna är inte heller så svårt egentligen och att sedan slå på skorna har gått galant! (Mycket tack vare att Lolo redan har gått igenom detta för mig, jag har ju slagit på en tappsko på Figge förut så jag vet ju hur man ska göra!). Jag har ju slagit på tappskor på Garpan också så det känns som att det sitter! Nu har jag ju också fått mer djupgående utbildning av det i skolan så det känns som att jag kan det! Tyvärr får man inte lägga ut bilder på slaktbenen därför att det kan finnas folk som kan ta illa upp, men det hade varit roligt att visa vad vi får hålla på med.

De senaste dagarna har det varit helt underbart väder, då har jag passat på att fota Garpur lite. Han är så vacker och fin min underbara islandshäst!

 

Idag däremot spöregnar det och det har blivit blankis på vägarna. Inte roligt, våren verkar komma alldeles för tidigt i år, började redan i Januari! Det är inte klokt, vintern ska ju vara minst till Mars! Men jag tänker inte ge upp hoppet, det kommer att snöa igen, var så säkra på det!

RSS 2.0