Valborg.

Glad vår!
Idag efter skolan åkte vi till Fors Gård igen. Maja var såld, så är det Garpur vi får bestämma oss över.
Mormor följde med, hon tyckte att han var fin.
Tess red Garpur först, nu har han lärt sig att stå stilla när man hoppar upp.
Sedan provade pappa honom. I början gick det bra, men sedan ryckte Garpur till och pappa tappade balansen och ramlade nästan av, men han höll sig kvar och sen gick det bra igen. Därefter red jag honom, det gick bra, vi töltade och galopperade. Mamma satt bara på honom, hon tyckte att han var så spänd så hon ville inte stressa honom. Han är väl van att bara bli riden av en person, så det blev lite konstigt när flera hoppade upp och ner... Annars är han så lugn och snäll så.
När vi kom hem startade vi grillen och firade Valborg med grannarna och med Peter och Helena och deras lille Sigge. Jag och ungarna hoppade på studsmattan. Sedan blev det så klart regn, som alla satt och väntade på. Det hör väl till den här tiden på året!
Jag smällde smällare!

Nej, värmen kom tillbaka!

Vi hade temadag i skolan idag, men jag hade "ont i huvudet" och gick inte dit...
Istället hade jag lite sovmorgon (till nio ungefär). Efter frukosten grejade jag med våran ödla Elviz, gjorde rent hans mat- och vattenskål, plockade bort träflisor som han har rivit ner när han klättrar omkring i terrariet och tog ut honom en stund. Sedan gav jag honom mat; zophobas-larver.
Runt klockan ett cyklade jag till mormor. Hundarna Daisy och Ceasar blev alldeles tokiga när jag kom och de ville leka hela tiden. Sedan gick vi ut på en liten promenad och mötte Vickan efter skolan.
Vi fick mat hos mormor, hennes goda köttfärssås. När vi åkte hem åkte vi förbi mammas jobb och hämtade henne på vägen. Dagisungarna blev glada att se oss, jag har praoat där förut, det var jättekul.
När vi kom hem åkte jag och pappa ut till stallet. Idag var det jättelätt-mockat och det gick fort, så skulle det vara varje dag! Sedan gick vi en sväng runt hagarna med Tígur, Inger och Kim följde också med med Fála och Fjalar.
När vi kom tillbaka till stallet gick jag och Tigge till baksidan av stallet och tittade lite. Sedan gick vi genom Pesas loge där det var fullt av grejer som Tigge inte har sett förut. Först stannade han utanför och visste inte om han ville gå in där, men han tog mod till sig och gick igenom utan några som helst problem. 
Idag var det väldigt varmt ute, över 20 grader! Mot kvällen kom solen fram. 

Slut på värmen nu?

Idag när jag vaknade var det grått ute. Regnet hade precis dragit förbi, men ändå hängde det kvar i luften.
Vi åkte inte ut till stallet förrän på eftermiddagen, Kim, Pesa och Johan var där och Inger kom strax efter oss.
Pesa och Johan slog i några fler nya stolpar till ena hagen, idag hade de kommit på ett sätt att göra det fortare...
Vickan, mamma, Kim och Inger mockade. Sedan hämtade vi Jarpur och Tigur. Vickan red med barbackagjorden på Jarpur och jag gick med Tigur runt hagarna. Inger och Kim red på ridbanan med Fála och Fjalar. Fjalar var faktiskt lättfångad idag! Bra för Kim...
Det blåste kallt idag och molnen blev gråare och gråare, men vi klarade oss undan regnet. Innan vi åkte hem frös nog alla! En traktor spred dynga på åkrarna brevid hagarna och på andra sidan vägen, det luktade skit hela tiden, även hemma hos oss i sura... Bläh.

Sammanfattning av veckan.

I måndags hade vi studiedag. När pappa hade slutat jobbet åkte vi till Riddarhyttan, Fors Gård igen.
Tess skulle visa en häst för hennes kompis, så under tiden fick vi borsta Maja som var inne i stallet. Sedan hämtade hon Garpur och vi fick borsta honom också. Vickan blev klar med Maja före mig och Tess med våra hästar, så hon fick värma upp på ridbanan så länge. När jag och Garpur var klara ville han inte stå still när jag hoppade upp, och när Tess hjälpte mig med stigbyglarna snurrade han runt i flera minuter innan han stannade. Sedan red vi lite på banan innan vi begav oss ut i skogen.
De hade jättefina ridvägar, vi kom fram till en sjö med en sandväg runt, vi galopperade upp för en backe och sedan fortsatte vi i galopp på en jättelång väg genom skogen. Vi hoppade över ett träd som låg tvärsöver vägen.
Vi töltade och travade, solen sken och det var jättehärligt. Vi red över en liten bäck, Maja tog ett skutt som Vickan inte var beredd på och ramlade nästan av.
Vi var ute i skogen i över en och en halv timme. När vi kom tillbaka fick vi hjälpa till att släppa ut hästarna i hagarna.
Vi såg en snok som hoppade ner i forsen.

image35I onsdags kom Anna ut och hade kurs. Vickan red på Jarpur, Inger red på Fála och Lotta red på Strokkur.
De tränade böjning runt koralen.I torsdags red jag på Tígur! Vi skrittade runt på ridbanan och gjorde lite volter. Han kändes lugnare och skritten var bättre än förut.I fredags åkte vi till Bastmora. Vädret var toppen och det var kul att träffa alla hästarna och Lolo igen!
Lilla Ljósalfur har blivit så stor och fin, han har börjat avvänjas från sin mamma Leira, så han springer runt och gnäggar så fort han får syn på henne.
Jag fick rida på Leira, det var jättelänge sedan, hon har gått med föl och så har hon varit halt. Vickan fick rida på Ylur, mamma på Rökkvi och pappa på Ófeigur. Själv red Lolo på Blaer.
Det blev en jättehärlig ridtur i skogen, som avslutades med ett plask-stopp i sjön. Hästarna var svettiga så de tycker det är jätteskönt att svalka av sig i vattnet.
Mycket tölt blev det, och i galoppen är Leira den roligaste att rida. Först världens rivstart och sedan iväg i kapplöpningsgalopp. Sedan stannar hon snällt och väntar på de andra!
Stallkatten Blixt hade fångat en sork som han låg och knaprade på, mumsigt...!
Sedan blev det som vanligt fika med äggmackor i fikarummet.
Det är så roligt i Bastmora!
När vi kom hem bjüssade jag familjen på pizza.

image36I går var det hagbyggardag i Ståltorp. Strax efter tio samlades vi utanför stallet. Pesa hade lånat en baklastare från kommunen som underlättade arbetet med att byta stolpar runt hagarna. Vi satte ny eltråd och delade av hagarna i vinter- och sommarhagar.
Många fikapauser blev det och vid lunch grillade vi hamburgare och korv.
När vi nästan var klara fick våra hästar ett smakprov av den nya stora sommarhagen. På kvällen när vi skulle ta in dem för natten ville ingen komma in. Det var bara Tigge och Jarpur som var lättfångade! Vad snopna de kommer att bli imorgon när de inte får vara i sommarhagen!
De nya hagarna blev bra.
Innan vi åkte hem fick jag prova att köra den stora hjul-lastaren, det var häftigt och det var lättare än jag trodde!

image37

Söndag.

Idag blev man väckt av Vickan klockan halv tio. Hon hade gjort frukost, allt stod framme på bordet. Kokat ägg hade hon också gjort!

Efter frukosten gick vi ut i solen och upp till grannarna Sivén-Johansson. Julia och Emmy hade fått en stor studsmatta som vi hoppade på, den var mycket mjukare än våran men det gick att göra volter iallafall.

Runt två åkte vi ut till stallet. När vi kom dit höll Pesa på att sladda hagarna. Det var bland det bästa han visste sade Inger, att köra traktorn runt i hagarna. Hästarna var inte ett dugg rädda, inte ens Tígur!

Anna skulle komma och ha kurs, men hon mådde inte bra så hon kom inte. Istället tog vi ut pållarna på promenad. När vi gick för att hämta dem fick Hervar något ryck och tokgalopperade runt i hagen! Han är rolig han...

Vickan red på Jarpur med barbackagjord, Pesa red på Grim, Jag, Inger och Lotta gick med Tígur, Fála och Strokkur i grimmor och mamma och pappa gick med utan hästar. Vi gick först ett varv runt hagarna och sedan gick på vägen till Stall Ståltorps grannar. Där tog vi en matpaus (hästarna åt gräs på en åker). När vi gick hemåt igen provade jag om Tigge ville gå över ett dike. Jag trodde att han skulle bli rädd och backa, men istället gick han fram till kanten och tog ett elegant hopp över diket och stannade sedan framför mig utan att alls vara rädd! Sedan gick vi till stallet och hästarna fick gå in i hagen igen. Alla var nyfikna på traktorn som stod i hagen och de var fram och nosade och undrade var det var för grej.

Här vågade Tigge gå ända fram, alldeles själv!

image34 


Trädgårdsarbete.

Sköööönt att vara ledig!
Sov till kvart i elva, sedan åt jag en snabb frukost för att sedan gå ut och påta i trädgården.
Pappa var ute tidigare än mej och han städade på altanen. Själv så började jag greja med en plats på baksidan som jag ska plantera en massa blommor och växter på.
Morbror Benny's hund Ceasar var hos oss idag, han låg ute på gräset när vi andra jobbade.
Först så klippte jag grenar i fem rönnbärsträd. Det tog ett tag att få bort alla grenar så att man kan gå under och gräva i jorden. Därefter grävde jag upp stora jordkocklor fulla med brännässlor+deras rötter, och andra oönskade växter.
Vid middagstid grillade jag och pappa korv (mamma och Vickan var på modevisning så de fick inga korvar). Nu har grillsäsongen utomhus inletts! Korvarna var goda.
Sedan fortsatte vi att jobba, ända till klockan halv fyra höll vi på. Jag fick bort allt ogräs och krattade blomsterplatsen. Jag såg en skalbagge.
När mamma och Vickan kommit hem åkte vi ut till Tígur och pållarna. Kim hade besök från Gävle, de var och tittade på Bára och hade provridit henne. De åkte precis när vi kom.
Efter mockningen var det NH med Tigge. Vi var i koralen och hoppade hinder. Eller klev över hindret som Pesa gjort häromdagen. Det var läskigt i början, men om jag gick över först vågade Tígur också! Sedan löslongerade jag honom, mycket trav blev det.
Kim tränade också NH med Fjalar och Vickan red på Jarpur, som efter ett tag haltade i tölten. Han måste ha sträckt sig när de busat i hagen eller något liknande...
När vi kom hem blev det mera grillning! Fläskfilé med klyftpotatis och pappas egen vitlökssås. Mums!
Under tiden köttet grillades fyllde jag en ränna i mitt blomsterställe med planteringsjord, och på ett annat ställe planterade jag två små blommor (skillor). Får se om de klarar sig...

Hästjakten fortsätter!

Äntligen fredag igen!
Hade matteprov strax före lunch idag, det gick nog ganska bra. Bättre gick det i allafall på tyskaprovet som vi hade i måndags, vi fick resultaten idag och jag hade 129/140 poäng, alltså MVG. Som jag brukar... =}
På idrotten var det dans. Killarna kom över på tjejernas sida, TUR att inte jag var med. Sveriges bästa dansare (som är i min ålder) kom och höll en liten lektion för oss nior. De avslutade med att visa hur man buggar på riktigt. Det var ganska häftigt.
När jag (till slut...) kom hem från skolan åkte vi ut en snabbis till stallet, jag mockade och Vickan red på Grim. Sedan åkte vi hem igen, för när mamma kom från jobbet åkte vi till Fors Gård i Riddarhyttan för att provrida en häst.
Térèse visade oss Garpur, han stod i stallet och var väldigt nyfiken och glad att det kom folk och hälsade på honom. Han var riktigt kelig och jättenäll. Vi fick alla ett jättebra första intryck av honom!
Térèse red honom först i paddocken utanför stallet och visade alla fyra gångarterna. Sedan fick jag provrida honom. Han var stor och bekväm, väldigt pigg och framåt. Han hade lätt för tölt och trav, galoppen och skritten var också bra. Väldigt yster pålle!
Sedan visade "Tess" ett fyraårigt sto, Maja. Hon var också mysig, men hon var mycket lugnare än Garpur. Henne fick man driva för att få fram henne i de olika gångarterna, annars var hon okej. Vickan vågade också prova Maja och fastnade för henne direkt. Men jag tyckte mer om Garpur.
Gårdens ägare Tóti och Frida kom och pratade lite. Sedan fick vi följa med och släppa in Garpur i en ny hage med nya kompisar i, men det blev ingen action. Lite trav och något skri, sedan var det bra.
Det fanns runt nittio hästar på gården. Några snygga hingstar stod inne i stallet!
Sedan åkte vi hem för att fundera över hästarna...
Väl hemma tittade vi på Pistvakt, skitkul!
Det var fint väder idag med.

Jag och Garpur.
image31
Vickan och Maja.
image32
Garpur och nya kompisen Efni.
image33

Solig Torsdag.

Schemat i skolan var lite hursomhelst idag. Lektioner som var förkortade och förlängda, raster och lunchen på olika tider och så vidare. Det braiga var i allafall att sista lektionen var inställd (det märks att det är sista vårterminen i nian!) så då slutade jag runt ett idag med, jippi.
När jag kom hem åt jag ungspannkaka, sedan gick jag ut i vårvädret och hoppade på studsmattan. Jag testade om jag kom ihåg hur man voltar, och det gjorde jag!
Därefter började jag klippa i några buskar, inte för att skryta, men jag har gröna fingrar.
Vi åkte ut till stallet vid klockan tre. Det var ingen annan där än vi.
Vickan red på Jarpur och jag red på Grim, det var ett tag sedan. Vi red på banan och runt hagarna och galopperade på vägen mot stallet, det var jätteskönt!
Äntligen är det vår på riktigt!

Mídvíkurdagur.

Jävla site som måste strula! När man väl är klar med ett inlägg och precis ska publicera det så loggas man ut, varför? Det har hänt flera gånger, kan någon tala om för mej varför? Nu måste man skriva om allting igen....
Jag har inte haft tid att skriva på några dagar eftersom jag har haft många prov och läxor i skolan, nåväl...

I söndags tog jag sovmorgon efter äventyret i lördags. Det var skönt att vila ut.
Vi åkte som vanligt ut till stallet till de vanliga dagssysslorna.
Sedan tränade jag NH med Tígur, Inger hjälpte till. Vi gjorde en del nya övningar som gick bra. Sedan gick vi in i koralen. Där longerade jag honom ett tag. Sedan sade Inger att jag skulle ta av repet så att han fick springa själv. Det gick jättebra. Han förstod alla övningar lika bra utan som med repet.
Sedan kom han fram till mig och jag kunde leda honom (fortfarande utan rep!), han följde efter mig vart jag än gick! Därefter öppnade jag koralen och Tigge gick ut, vände och väntade på mig tills jag var klar. Sedan följde han efter mig till grinden genom hela ridbanan!
Den känslan går inte att beskriva, jag blev så glad att han litar på mig! Tack Inger för tipsen, det här glömmer jag inte! Sedan satt vi på bänken ett tag, Tigge betade brevid.
Pesa red på Grim idag!

I måndags var det som vanligt en tung dag i skolan. Och sista lektionen (hemkunskap...) drygades ut så långt det gick. Vilket väder det var då! Molnen mörknade, och rätt som det var blixtrade det till och åskan dånade strax efter. Samtidigt haglade det glaskulor från himlen! Härligt med oväder... Lika snabbt som det kom försvann det igen, och när vi åkte ut till stallet sken solen som om den inte gjort annat den dagen.
Jag tränade lite NH med Tígur. Alla red, Pesa också. Han hade nog glömt hur kul det är!

Igår kom Susanne (Tígurs ägare) ut och hälsade på.
Jag visade henne alla NH övningarna vi har tränat på och hon tyckte att han var väldigt lung. Hon tycker nog att han trivs bra i Ståltorp. När hon hade åkt hem fortsatte jag en stund till med NH.
Pesa red inte idag, för han hade jätteträningsvärk!
Inger och Lotta spände in Fála, Strokkur och Nös.
På kvällen var det mitt favvo program House på TV, dagens höjdpunkt!

Idag hade vi ett nationellt prov i engelska, uppsatsskrivning. Det gick bra för mig. Vi fick gå när vi var klara, så då kom jag hem strax efter klockan ett. Skönt!
När Vickan kom från skolan åkte vi till stallet (nähä?).
Hon red på Jarpur på banan, det ser bra ut!
Sedan red hon runt hagarna, då följde jag med med Tígur i grimma.
Inger töltade med Fála på banan och Pesa hade byggt ett hinder av ett plaströr och skummadrasser, det blev jättebra!
Vi hittade vitsippor och jag såg en humla. Dagens väder var super, näst intill sommar fast lite kallare!

image29

image30 


Lördagsresa.

Imorse gick vi upp (ganska) tidigt, för vi skulle till Stockholm och titta på en häst!
Inger följde också med. När vi tankade bilen i Västerås började det att småregna, men det gick över när vi närmade oss sthlm.
Efter två timmar kom vi fram till Genas Islandshästar. Bliki som hästen hette stod redan inne i en box. Hon som tog emot oss hette Anna (det måste vara ett vanligt namn i hästvärlden!). Hon berättade om Bliki medans hon sadlade och tränsade, sedan gick vi alla iväg till ridbanan. Där var det nybörjarlektion, så vi fick hålla till på ovalbanan runt om istället. Anna red Bliki i alla gångarter och visade lite vad han kunde. Sedan fick jag prova honom. Han var stor och bekväm att sitta på. Skritten och traven var bra, galoppen var lite flack men annars väldigt fin och bekväm. Tölten var ganska passaktig, men när jag red honom andra gången hittade vi takten några steg på slutet. Både mamma, pappa och Vickan provade honom också, det gick bra.
Bliki var jättefin och bra i hanteringen, men jag tyckte att det var något som fattades hos honom. Det sade inte "klick" när jag mötte och provred honom, han hade inte glimten i ögat som så många hästar har. Nej tyvärr så blir det inte Bliki, vi får leta vidare. Nästa vecka kan vi ha något på gång...!
På vägen hem åt vi på McDonalds (inte Mk Daniels som vi såg efter vägen, haha).
När vi kom till Västerås spöregnade det, hela vägen hem till sura. Där var det stora vattenpölar. Vi skjutsade hem Inger innan vi själva åkte hem en stund. Pappa skulle iväg på party så det blev bara jag, mamma och Vickan som åkte ut till stallet. Inger var redan där när vi kom!
Jag mockade medan Vickan hämtade och borstade och sadlade och red Jarpur. Det gick bra. Sedan provade jag honom också, han var mycket bättre än jag trodde! Faktiskt jättemysig! Och han är jätteduktig, han kan mest i hela stallet. Samtidigt tränade Lotta NH med Nös.
När vi var klara och tog in hästarna red Inger på Fála. Nu kan hon tölta och det ser jättefint ut! De är så duktiga så!
Innan vi åkte hem härjade vi lite i stallet så att hästarna vänjer sig vid oljud. Tigge var lite misstänksam men brydde sig inte så mycket ändå.

Bliki.
image25

image26
På McDonalds.
image27
Vickan och Jarpur.
image28

Friday niceday.

Nu kommer dagboken för de senaste dagarna, jag har inte haft tid att blogga på grund av att vi har haft en massa skolarbeten som skulle skrivas på datorn och skrivas ut och lämnas in, tre stycken tills idag plus ett prov i idrott om muskler! Förutom det har vi prov i tyska på mådag...

I onsdags hade vi temadag i skolan, alla elever skulle jobba i fyra timmar och tjäna ihop 100:- till något barnhem i Estland, så självklart åkte jag till stallet! Där finns det alltid något att göra.
På eftermiddagen kom Anna och höll lektion. Tígur fick börja. Han hade tappat en framsko med det gick bra ändå. Anna ville se honom från marken så därför red jag inte. Hon körde NH med honom istället, gjorde många olika övningar. Han är så himla spänd och flyktbenägen, det är mycket att jobba på. Främst måste vi vinna hans förtroende, han måste lita på oss innan vi kan gå vidare. Därför tyckte Anna att vi bara ska markarbeta honom i början, inte rida förrän han känner sig tryggare med oss.
Vi fick lite tips, det var bra att hon tog sig en titt på Tigge.
Sedan var det Vickan och Sandras tur på Grim och Idunn, de red runt om koralen och tränade skänkelvikning. Det såg bra ut för båda!
Sist red Inger, Kim och Lotta på Fála, Fjalar och Strokkur. De tränade också på att flytta undan skänkeln.
Det snöade mycket hela dagen, kvällen och natten!

Igår (torsdag) var det en vanlig dag i skolan. Inget speciellt hände.
Gräsmattan var alldeles vit i morse, studsmattan var täckt under ett centimetertjockt lager av snö. Alla vårblommor fryser i kylan. Aprilvädret har börjat!
Det snöade hela dagen idag med.
Efter skolan spenderade jag eftermiddagen framför datorn med skolarbetena. Sent på eftermiddagen åkte vi ut till stallet. Mamma mockade.
När vi var på väg att åka hem kom hovslageren Janne i full fart på grusvägen. Då fick vi stanna en stund till i stallet. Tígur fick en ny sko på HF (höger fram på hovslagarspråk).

Och till sist idag.
Våren kom tillbaka med sol och värme! På en kick var all snö borta, fast blött i backen var det.
Alla inlämningsuppgifter var klara och inlämnade, skönt att få det överstökat.
Idag var det väldigt lockande att ta en tur på hästryggen. Lill-Grimpen fick den uppgiften. Men först mockade jag.
Jag red barbacka idag, det är jätteskönt! Grim är lätt att hoppa upp på och har så mjuka gångarter. Jag red i alla gångarter, tölten var skönast. Sedan galopperade jag upp för backen som går bakvägen till stallet. Det var jättekul!
Sedan fick Grim gå ut i hagen igen, då hämtade jag Tígur. Jag stod och borstade honom länge, sedan lånade jag Ingers repgrimma och tränade lite NH.
Han har ganska lätt för traven nu! Sedan var jag lite hårdare mot honom och hoppade runt brevid honom. Det tycker han inte alls om, men till slut stannar han och förstår att det inte är farligt. Så jag är ganska nöjd med dagens träning. Efteråt tog Inger Fála och visade andra NH övningar som man kan göra. Fála gäspade redan efter några minuter!
 
image24

Kall dag.

Tisdagar är bra dagar, väldigt bra dagar om man jämför med måndagar. Sovmorgon och sluta tidigt, det är skönt. Fast idag har det varit riktigt kallt, bara runt två plusgrader. Kostigt att det kan slå om så fort när man (nästan!) kunde gå i t-shirt i helgen. Undrar om det är på grund av att jorden blir varmare eller om det är en ny istid på gång?
Har tre inlämningsuppgifter att göra tills på fredag, började på den ena idag... Men sedan orkade jag inte skriva mer på den, för förfrågningen om att åka ut till stallet var mer lockande än genetik...!
Jag hade ju tänkt att rida idag, men det blev inte så. Lite var det väl på grund av vädret (iskall blåst och snöfall mitt i våren!) men också så var det på grund av att Tígur har tappat en framsko någonstans ute i hagen. Då går det ju inte att rida för då slits hoven. Som tur är kommer Janne imorgon och slår dit en ny sko.
Istället för att rida gick jag med honom runt hagarna samtidigt som Vickan red på Jarpur. Två varv blev det, bättre än ingenting! När vi kom tillbaka efter andra och sista varvet gick jag in på ridbanan med honom och visade honom koralen som de har byggt upp igår eller idag (är inte säker). Han brydde sig knappt, men de gröna hinderstöden och plastbitarna på linorna var lite konstiga.
Tígur fäller jättemycket nu, hoppas bara att det inte blir kallt. Men de står ju inne på nätterna så det är ingen fara med det.
Innan jag slutar skriva ska jag bara påpeka att det för tillfället står 4-2 till Liverpool i fotbollen.

Usch för måndagar...

Varför ställer man klockan på måndagar egentligen...? Dagen blir ändå bara jobbig.
Slöjden i morse och tyskan på eftermiddagen var väl kul, men de andra lektionerna var inte speciellt speciella...
Efter sista lektionen (hemkunskap, bläh) hann man bara hem och äta och mata Elviz innan man skulle tillbaka till skolan igen, på utv-samtal. Usch vad tråkigt...
Men sedan var det dags för dagens höjdpunkt, stallkläder på och ut till islännigarna!
Inger red på Fála och Lotta på Nös när vi kom, jag mockade som vanligt och fixade med Tigges mat. Sedan gick jag ut i hagen och kelade med honom, han kommer direkt och möter mig när han får syn på mig. Lotta säger att han leker med Jarpur hela dagarna, det är bra att han trivs i Ståltorp.
Jag orkade inte rida för idag har det varit en väldigt tung dag. Men i morgon ska jag göra det, trava och trava och trava lite mer. Nu travar faktiskt Tigge i hagen istället för att springa i pass när de busar! Någonting har han iallafall lärt sig i sura.
Vi har tittat på lite fler annonser och skickat mail på en häst som kanske kan vara något. Det får vi väl se...

Hälla Shopping.

Efter frukosten i morse åkte vi till Västerås, mormor följde också med. Vi åkte ut till Hälla.
Det enda jag köpte var en 400g toblerone och en 21x30 fotoram. Mamma, Vickan och Mormor gick i alla olika klädaffärer medan jag och Pappa gick in på IcaMaxi. Kläder är jag inte ett dugg intresserad av, det är bland det värsta jag vet att handla kläder.... Speciellt på  Lindex, Kappahl, H&M osv. Där finns det ju nästan bara tantkläder...
Inne i Västerås, i Sigma och Punkt finns det iallafall lite roligare affärer, där kan det hända att jag hittar något.
Vi åt på McDonalds innan vi vi åkte vidare till Erikslund. Där gick vi in på Nisses, äntligen hittade jag de superfina prydnadshästarna som jag har väntat på i evigheter! Nu blev jag glad och nöjd, nu behöver inte jag åka till stan på ett tag, om vi inte måste ha något till Tígur!
Vi var borta hela för- och eftermiddagen, vi kom inte ut till stallet förrän efter klockan fem.
Mamma mockade, jag fixade med maten och vattnet och Vickan tittade på. Pappa stannade hemma och lagade mat, lasagne.
Kim och Sandra red på Fjalar och Idunn när vi kom, efter ett tag kom Jenny ut. Vi beslöt oss för att alla skulle gå ett varv runt hagen och motionera.
Senare kom Pesa, Lotta och Inger hem med Fála och Strokkur. De hade varit på NH kurs och passade då på att ta hem Fála. När Inger släppte ut Fála i hagen sprang hästarna efter Fála och jagade henne hela tiden, ända tills Inger var tvungen att ta ut henne igen. Fjalar och Nös var på henne hela tiden och sparkade och bet, Tígur och Jarpur lekte med varandra och bydde sig inte så mycket. Lilla Hervar blev jättegjad att mamma var hemma igen men fick nästan ingen chans att hälsa.
Hästarna fick sedan gå in och lunga ner sig i sina boxar, alla var dyngsvettiga och flåsiga!

Fredag och Lördag.

Fredag:
Idag hade vi nationella prov i engelska. I tre timmar fick vi sitta, fast med en halvtimmes rast i mitten. Första delen, läsförståelse, var ganska lätt medans hörförståelse-delen var svår. Men det gick nog bra iallafall.
Efter proven hade vi lunch och idrott, sedan så var no'n inställd (HURRA! första gången på typ fyra år!) så då slutade vi tidigt!
Sedan gick jag hem och åt pannkakor innan vi åkte ut till stallet. Jag mockade både Tígurs och Grims box. Därefter tränade jag lite NH med Tigge. Nu kommer traven nästan på en gång, det är bra.
De andra hästarna fick något ryck i hagen och sprang runt som dårar ett tag, sedan lungade de ner sig igen.
Skönt med fredag, på kvällen käkade vi pappas hembakade pizza, mums!

Lördag:
Äntligen fick man sova länge, har inte gjort det på ungefär två veckor...
Solen sken så på förmiddagen hoppade jag och Vickan på våran stora studsmatta tillsammans med våran granne Julia och hennes lillasyster Emmy. Det var länge sedan, pappa byggde upp den igår men då hann vi inte hoppa.
På eftermiddagen åkte vi ut till stallet. Inger skulle till Skogsholmen och rida på sin häst Fála (som är där på tillridning och kommer hem imorgon), så vi hann bara heja på henne innan hon for iväg.
Strax efter att jag började mocka hörde jag mamma och Kim säga att travhästen Granden hade slitit sej från Kicki och sprang omkring i full fart med sulkyn släpande efter sig. De hade precis hunnit över 252:an. Så Lotta och Kim åkte iväg efter Granden med bilen medan jag och mamma stannade kvar. Pappa åkte också ut och hjälpte till att leta i skogen.
Jag hann mocka klart innan Kim kom tillbaka och sade att de fått tag på Granden. Pappa och Lotta hade hittat henne stående i skogen alldeles skärrad och uppjagad. Sedan gick Kicki tillbaka med Granden och allt hon sade var att "sådant händer"... hmmm, jaha... Granden fick inga större skador, bara några sår efter selen och sulkyn.
Efter händelsen red jag på Grim. Tígur fick ledigt idag. Jag red runt hagarna och lite på banan, jag hade glömt spöet hemma så Grim gjorde absolut inte mer än han själv ville...hihi.
Mot kvällen blev Tigge leksugen och sprang i full fart genom hagen ner för backkrönet, man ingen av de andra hästarna följde efter. Det var bara Hervar som gnäggade åt honom. När vi gick och kollade vart Tigge tog vägen stod han bakom krönet ock kikade fram precis som att han väntade på att någon skulle komma och leka. När ingen gjorde det följde han efter mig tillbaka, gullepojken!

NH-bilder:

image20

image21

image22

Och leksugna Tigge:

image23

Onsdag och Torsdag.

Onsdag:
Nu har halva veckan gått, och bra med onsdagar är att vi slutar klockan två. På förmiddagen var vi till folkets hus på en irländsk dans-och musikföreställning, de sjöng och dansade, dansen var rätt häftig med de snabba fotförflyttningarna och klackarna som smällde i golvet. Vi slapp matten efteråt för vi behövde lunch, sedan hade vi bara ett av mina favoritämnen, bild, innan vi slutade för dagen.
Sedan bar det ut till stallet. Jag mockade, mamma och Vickan fixade hö och mat, pappa är fortfarande förkyld.
Sedan skulle jag rida runt hagarna på Tígur, men han blev rädd för en hund, så jag hoppade av och ledde honom runt istället, mamma följde också med. Därefter red jag på banan och efter några bra tips från Inger travade vi flera, flera varv och snett igenom och på stora volter. När vi var klara var Tigge genomvåt av svett och väldigt flåsig. Han hann ut i hagen några minuter innan pållarna fick gå in.

Torsdag:
Tråkig lektion i morse, sedan svenska och no, men vi hade ingen no så vi fick extra lång lunch! Sedan hade vi so och engelska, men på engelskan fick vi göra hur/som vi ville, så alla gick hem. Skönt det med! Då kom man hem runt klockan två idag med. I morgon har vi nationella prov i engelska, vi har en halvtimmes sovmorgon innan...
På eftermiddagen åkte vi som vanligt ut till stallet, mockade och matade och red. Vi hittade traven ganska lätt idag med tack vare gårdagens tips. Solen sken och det var jättevarmt, så svettiga blev både hästen och jag. Efteråt gick Vickan och jag runt hagarna med Tigge för att skritta av honom, han har inte speciellt bråttom när han blir ledd...
Han fick sedan rulla i hagen och busa med kompisarna tills det var in-dags.
Vickan red på Grim runt hagarna innan jag red på Tigge.

Jag har inte så mycket att skriva just nu eftersom halva dagarna går bort på skolan... Men i stallet händer det alltid något som man kan berätta.
Hoppas att du har det bra i Dille, Malin ! Alla hälsar!

Tisdag.

(1/4)
Idag har man både sovmorgon och så slutar man tidigt. Det är skönt efter tunga måndagar. Vi har bara tre lektioner på tisdagar och efter den första har vi över en timmes lunch. Då går jag hem (jag bor ungefär fyra minuter från skolan!) och har min egna varma mackor-stund.
Pappa är jätteförkyld och hemma från jobbet, stackarn. Han har legat i soffan sedan igår morse.
På våran sista lektion (som vanligtvis slutar halv två) fick vi gå tidigare, så då var jag hemma strax efter ett, skönt!
När Vickan slutade åkte vi ut till stallet och mockade, sedan red jag på Tigge. Vi gick bara i skritt hela tiden för att han skulle slappna av, sedan mot slutet travade vi några steg innan det blev passgång....
Medan jag red hade Vickan somnat i solen på bänken, påstår hon, men jag tror nog att hon bara låg och blundade.
När jag och Tigge var klara red Vickan på Grim en stund, då passade jag på att fika lite, saft och kaka blev det.
När vi tog in hästarna drog Strokkur omkull Lotta och stack iväg i full galopp mellan stallarna. Innan jag fick tag på honom sprang han fram och tillbaka framför grannhästarna och visade upp sig. Lotta gjorde illa armen men hon är bättre idag (2/4). Innan vi senare blev hämtade mockade jag på ridbanan.

När jag kom hem var min cykel stulen... Nej jag bara skojade, April April ! Hihi, inte blev man lurad heller fast det är första April, tur det!

Lite NH

Måndagen den 31/3.

Idag var det dags för skola igen, usch vad surt. Efter en sådan superhelg är man trött och utmattad, jag hade jättesvårt att koncentrera mig. Jag hatar måndagar, och just på måndagar så slutar vi sent, tio i fyra. Av alla dagar på hela veckan så måste de tynga extra just idag...
Nåväl, om man har en häst att tänka på så går dagen ganska fort ända.
När vi (äntligen) kom ut till stallet var det de vanliga sysslorna att göra; mocka, byta vatten, fixa hö och mat, sopa och så vidare. Men det är både skönt och avslappnande att vara i stallet, speciellt om det är fint väder som det var idag.
Sedan gick vi ut en sväng med Tígur så att han skulle vänja sig lite med omgivningen. Det gick bra och alla hästarna kom fram till staketet och var nyfikna.
Sedan lät jag Tigge gå över några bommar. Då sade Inger till mig att sätta på honom repgrimman istället och köra NH istället. (NH- Natural Horsemanship).
Det är så himla roligt när man väl har börjat. När jag bad Tígur att gå i en volt runt mig sprang han till en början bara passgång... Men efter ett tag föll han äntligen in i trav! Vi gjorde även lite ledövningar, och när han förstår vad jag vill att han ska göra så slickar han sig om munnen, hela tungan är ute! Tigge är såå gullig.
Efteråt fick han gå in och vila i boxen, de andra hästarna var redan inne.

Tävlingsdags, Istölt i Surahallen !

Jag skriver om söndagen 30/3 idag därför att webblogg-sidan uppdaterades i helgen och inte gick att logga in på då.

Vi gick upp tidigt, för vi skulle göra oss i ordning och åka till stallet och fixa allt som skulle med till ishallen. Sadel och träns var det viktigaste, men vi fick även med oss lite borstar och andra småsaker. Hästarna Grim (som jag skulle tävla med) och Bára (Malins tävlingshäst) gick utan problem in i transporten. Jenny som skulle tävla på Litli-Jarpur åkte också ner med oss direkt. Sandra och hennes häst Idunn skulle tävla senare än mej och Malin (det skulle Jenny också men hon åkte ner på morgonen ändå) så Pesa åkte och hämtade dem lite senare.
När vi kom fram till surahammars ishall var parkeringen till hälften fylld av bilar och hästransporter. Lite längre bort var det veterinärbesiktning, så dit gick vi på en gång. Alla hästarna gick igenom, Bára hade varit halt hela veckan men blev bra lagom till tävlingen, så hon gick igenom besiktningen hon med. Det hade Malin varit mest nervös över.
Det blev en liten ändring i tävlingsschemat, så jag och Malin hamnade i samma grupp, och det var bara vi två i den! Annars hade jag fått rida med två andra, helt okända personer. Vi två startade strax efter tio. Det var min första tävling och jag var ganska nervös när vi stod och väntade på att få rida in i hallen. Men ändå var jag inte så nervös som jag trodde att jag skulle vara. Grim ville först inte gå in, så Pesa fick leda in oss. Sedan var det bara att köra. Jag red in först på Grim, som töltade på jättebra i arbetstempo. Från läktarna hörde jag Anna och Inger som hejade, men jag vågade inte vända på huvudet och titta på publiken, istället fokuserade jag mig på tölten, jag lyssnade på takten " black 'en decker, black 'en decker, black 'en decker..." Malin red om mig på insidan, sedan hördes speakern "ta ner hästarna i skritt och byt varv". I det här varvet vågade jag titta upp på publiken, de var ganska många. (I VLT stod det dagen efter att det var runt hundra personer som satt och tittade).
Jag trodde att man bara skulle rida två varv i arbetstempo tölt och två varv i valfritt tempo tölt, men jag och Malin fick rida på i flera varv innan speakern sade "nu tackar vi ryttarna med en stor applåd". Jag fick uttagningspoängen 5,0 och Malin fick poängen 4,0. När alla ungdomsyttare och senare alla vuxna ryttare ridit kom det upp nya lappar där det stod vilka som hade gått vidare till A-final. Det hade jag gjort! Och så hade jag kommit tvåa i uttagningen, det var bara en som fått högre poäng än mig! Då blev jag nervös igen...!
På lunchen åkte Malin och Pesa hem med Bára, för de hade tyvärr inte gått vidare, men Bára hade ju varit halt så det var nog därför de inte gick vidare, synd! Även Jenny och Jarpur åkte hem, för de gick inte heller vidare. Sandra och Idunn gick vidare till final. De red först direkt efter lunchen och slutade som sexa, de fick en vit rosett.
Sedan var det min tur. Jag skulle den här gången rida med fyra andra. Nu visste Grim vad som skulle hända och gick snällt in i ishallen. Även den här gången red vi flera varv innan domarna blev nöjda. Jag kom på delad tredje-plats med slutpoängen 4,5 och fick min första rosett, den var gul! Då var jag glad och väldigt nöjd med min fösta tävling, och "Grimpen" var såå duktig. Vi red ett ärevarv innan vi fick lämna hallen och hämta våra priser utanför.
Sedan kom alla som tittat på mig fram och gratulerade; Mamma, Pappa, Vickan, Mormor, Inger, Pesa, Lotta, Anna, Benny, Marita med flera. Jag var jätteglad, det här var den bästa dagen på mycket, mycket länge (om man inte räknar med när Tígur kom!)!
Sist var det final för "storfräsarna". Jökull Gudmundson vann med sin superhäst Jóra, inte helt otippat...!
Sedan var det slut för den här gången och vi åkte hem till Ståltorp igen.
Jag broddade av Grim och släppte sedan ut honom i hagen. Han rullade flera gånger, han hade blivit rejält svettig på tävlingen, sedan sprang han i full fart ner till sina kompisar. 
Vi åkte hem och vilade, jag somnade nästan i soffan. Mot kvällen åkte vi ut till stallet igen och hjälpte till att ta in hästarna för natten. Jag kelade lite med Tigge innan vi till sist åkte hem igen. Jag somnade på en gång och sov som en stock tills klockan ringde kvart över sju.......

TACK Pesa för att jag fick låna din superduperhäst Grim på tävlingen och Tack alla som kom och hejade på mig och tack för allt stöd av alla!!!!!!! Den här dagen glömmer jag inte!

image16

image17

image19


RSS 2.0