Dan' före Dan'

Lördag, sova länge... Det gjorde jag.
Efter lunch åkte vi ut till stallet. Idag var det mammas tur att mocka. Jag klättrade upp på höskullen och kastade ner några höbalar, det var bara en kvar av de jag kastade ner förra gången.
Sedan gick jag och Vickan och hämtade "Grimpen". Jag tränade sista gången före istölten imorgon. Grim går bäst i höger varv så jag hoppas att arbetstempot är i det varvet. Annars gick det bra, lill-Grimpen är så mjuk så.
Efter träningspasset fick han gå ut i hagen igen, jag trodde att han skulle rulla sig men det gjorde han inte!
Under tiden fikade vi och jag gjorde rent både Grims och Tígurs träns. Det tog ett tag att orientera sig bland alla remmar, men jag lyckades!
Sedan var det (redan) dags att ta in hästarna, men Grim fick inte gå till sin box och äta, han var tvungen att stå i gången och bli påbroddad och borstad, stackarn. Hans hovar var så leriga så Pesa fick spola av dem med slangen.
När jag äntligen var klar med allt som jag tyckte tog så lång tid, hade Malin och Sandra inte ens börjat! Men de bor i allafall där så de har lite närmare att ta sig hem. Haha.
Sedan sade vi godnatt till Tigge som fick vila idag, och så åkte vi hem. Efter jag duschat var det dags att leta reda på alla tävlingskläder och grejer som ska med imorgon bitti.
Jag är inte nervös än, men det kommer väl imorgon!

Träningsbilder på mej och Grim, det är min syster som har tagit de proffsiga bilderna! :

image13

image14

image15

Kurs.

Imorse åkte jag och syrran (Vickan) ut ganska tidigt, vi kom till stallet strax efter tio. Pappa är så snäll och flexar med jobbet så han kan skjutsa ut oss!
Det var min tur, så jag mockade åt Tígur. Det gick ganska snabbt, man börjar väl få in snitsen! Jag och Vickan mockade åt Malins lilla Hervar också, för vi hade inte så mycket annat att göra, hihi.
Efter lunch red jag på Tigge. Han var spänd idag, det blåste mycket på ridbanan och han blev nog rädd för sin spegelbild i växthusets glas. Han stack iväg i världens pass-galopp och jag höll på att flyga av (!), men jag fick stopp på honom ändå. Han är duktig på det viset, att när han sticker så sticker han inte så långt. Mot slutet av ridpasset slappnade han av och kom då över i trav.
Sedan blev det inte mycket vila (inte för mig i allafall, Tígur fick ledigt och rullade länge i hagen!). Anna kom och höll kurs för mig, Sandra och Kim. Jag och Sandra tränade inför istölten på söndag medan Kim och Fjalar mjukade på volten. Det gick bra för alla.
Efter träningspasset fikade vi inne hos Pesa och Lotta. Mango and Peach tea är jättegott!

image11

image12

Torsdag

Idag åkte vi till Fagersta på förmiddagen, pappa skulle besikta bilen och vi skulle köpa mer hästfoder. Vi åkte till Hedkärra Gård, för vi var på jakt efter linfrökaka. Det hade de varken på Odals eller Glada Hästen, men i Hedkärra fanns det! Tur det, för det vi fick med i måndags börjar ta slut.
Innan vi åkte hem till sura åt vi strips-tallrikar på Risbrogrillen, de är mycket godare än t.ex. McDonalds eller Buger Kings...
Nog om det, vi åkte ut till stallet när vi kommit hem, pappa släppte av oss. Farbror Håkan hade följt efter oss med bilen, han var nyfiken på Tígur. Håkan tyckte han var jättefin.
Idag gick det inte lika bra att rida, Tígur ville inte alls trava idag, bara passa... Och rygga var inte kul det heller. Jag ska fråga Inger om hon vill lära mig longera och ge mig lite tips om NH. NH är faktiskt riktigt roligt, bara man kommer på hur man ska göra.
Efter jag ridit red Vickan på lill-Grimpen, han är såå söt och så duktig! Samtidigt klättrade jag upp på höskullen och kastade ner några höbalar, min skuldra låste sig och den gör fortfarande ont, hihi.
Imorgon kommer Anna som vi ska ha kurs för, då tar jag Grim. Tígur slipper, fast han rider jag nog på förmiddagen!

Ridning.

Idag åkte vi inte ut till stallet förrän efter tre. Dels för att både mamma och pappa jobbade och dels för att gamla Thokki fick somna in. De tog bort honom i morse, så vi ville inte vara där och störa. Han var en riktigt superbra häst, 29 blev han. Han fick somna in för att slippa sitt eksem, annars var han piggast i hagen och busade mest av alla.
Tack Malin för att jag fick prova att rida honom, den tölten glömmer man inte!

Sedan var det dags för premiärridturen på Tígur! Han var riktigt snygg i sitt nya träns och camo-schabrak!
Innan jag ledde ut honom på ridbanan kom Susanne och hälsade på. Hon kikade runt lite i stallet och tittade en stund när jag red.
Vi började lite lätt med skritt, den är väldigt passtaktig. Här måste det mjukas upp mycket. Traven var det inga som helst problem med idag, det gick lika bra i båda varven. Även galoppen gick lätt, både höger och vänster. 
Tölten däremot, var (nästan) bara passgång! Det ska vi hårdträna på, vi får testa med viktboots och se om det hjälper. Annars är han jätteduktig. Konditionen är inte den bästa, Tígur var genomblöt av svett efter cirka en timmes ridning.
Efteråt var det skönt att få rulla sig i hagen, länge rullade han runt och därefter gnäggade han efter sina kompisar som kom i full fart. Han trivs nog väldigt bra i Ståltorp!

image9

image10

  

Andra dagen.

Första natten gick bra. Tígur hade stått snällt i boxen hela natten.
Klockan nio i morse kom hovslagaren Janne och slog i Tígurs tappsko. Det gick bättre än jag trodde, för när Susanne (Tígurs ägare) hade köpt honom var han jätterädd för hovslagare. Nu stod han bara där som om han inte gjort så mycket annat.
Därefter kom det en veterinär som skulle besikta honom. Chipscannern var lite läskigt tyckte Tígur, han var inte beredd på att den skulle låta (pipa). Allt var okej med "Tigge", men böjprovet var en annan sak. Det är meningen att man ska trava, men för Tígurs del blev det bara passgång. Då blev det svårt för veterinären att se om han hade någon hälta, men han travade på böjt spår så det är nog okej det med också. Vi fick bakläxa att träna trav på rakt spår.
Sedan bar det av till Odals, (Lantmännen, Granngården, eller kalla det vad ni vill!). Vi köpte foder och fodertunnor.
Efter det åkte vi till Glada Hästen I Spiltan. Där köpte jag ett nytt träns till Tígur och så köpte vi två snygga schabrak och lite andra grejor.
Väl hemma igen matade jag min ödla Elviz med levande syrsor och zophobas-larver. Smarrigt!
Sedan åkte vi ut till stallet igen med alla nya saker. Jag smorde in det nya tränset med glycerintvål och pusslade ihop alla remmar.
Efter det red jag Grim på banan, vi tränar inför istölten på söndag, som är i Surahammars ishall. Han är en häftig pålle med supertölt! Hoppas bara hästarna är friska, för det kan vara en förkylning på gång... Vi får väl se.
Imorgon ska jag äntligen rida på Tígur, premiärtur i Sura. Jag längtar!

image8


Nu är han här !

Idag var det den bästa måndagen i hela mitt liv!
Strax över nio åkte vi ut till stallet, Pesa följde med och körde eftersom vi aldrig har åkt med en hästtransport förut.
När vi kom fram hade Tígurs ägare Susanne redan tagit in honom och hans hästkompis Reykur i stallet. Även alla fåren var inne, men de skulle naturligtvis inte följa med.
Jag lastade för första gången, Tígur var hur cool som helst och gick utan att tveka fram till transporten. Först nosade han på luckan, men sedan gick han rakt in utan några problem alls. Bilresan varade i ungefär en halvtimme och gick jättebra.
Han var lite stressad när vi kom till Ståltorp, men hästar är inte gjorda för att åka runt på vägarna i små utrymmen, så det var inte så konstigt. Tígur backade snällt ur transporten och tittade sig nyfiket omkring. Han fick gå ut på ridbanan innan vi släppte ihop honom med hans nya flock så att han skulle hinna aklimatisera sig lite. De två stora hästarna Juvel och Granden var först framme, men Tígur brydde sig knappt om dem. När han fick syn på islänningarna stod han länge och tittade på dem, som tittade tillbaka på honom.
Vi tog en liten fika, sedan var det dags att släppa in Tígur i hagen. Fjalar var först framme, tätt följd av Nös, Hervar, Thokki och Jarpur. De omringade honom och nosade allihopa. Sedan skrek Tígur och sparkandet började, men det var inte så farligt, varsin spark och sedan var det klart. Fast Fjalar var efter Tígur och de busade resten av dagen. Tígur blev nog väldigt glad att få så många nya kompisar.
Hästarna i den andra hagen (Grim, Strokkur, Bára, Idunn och Flipi) blev också alldeles till sig, Strokkur värst av alla. Han sprang fram och tillbaka flera gånger och ville fram och hälsa.
Vi åkte hem och åt snabbt, sedan åkte vi tillbaka direkt. Fast pappa stannade hemma och sov i soffan ett tag, men han kom ut han också efter någon timme.
På eftermiddagen red Vickan, Malin, Lotta och Sandra lite. Vickan hoppade med Grim över ett litet krysshinder.
Under tiden lekte Tígur med Jarpur och Fjalar.
Kallt var det ute idag, men mot kvällen sken solen och värmde ansiktena.
Sedan var det dags att gå in för natten. Tígur fann sig direkt att stå i boxen (fast han är van att gå på lösdrift). Lite tassade han runt när höet var slut, men han tycker nog att det är skönt att få vila efter en så händelserik dag som idag. Lotta tittar till han senare ikväll när hästarna får sitt natthö, då får han något att göra innan han somnar.

Snart är det min tur att sova, jag kommer nog att somna direkt, och sova som en stock hela natten. Men så ska man upp tidigt imorgon för då kommer hovslagaren Janne Mårtensson. Tígur har en tappsko som ska slås på och det har Idunn också. Och så ska Bára och Fjalar få nya skor.

Här kommer det lite bilder från idag!

image2

image3

image4

image5

image6

image7

Välkommen till Surahammar, Tígur !


Halloj !

Nu startar jag en blogg för att jag vill skriva dagbok om våran foderhäst Tígur.
Här kommer jag att skriva ner hur det går för honom, dag för dag, om han gör framsteg eller helt enkelt inte fungerar. Han kommer till Stall Ståltorp imorgon måndag, vi ska gå upp i ottan för att åka och hämta honom!
Jippi vad spänd jag är! Det ska bli så himla roligt att ha en egen häst, det har jag drömt om sedan jag började rida, ISLANDSHÄST så klart!
De är de mest underbara djur som finns, de är så mycket mer än "vanliga hästar".
Tölten är bland det bästa med islänningarna, men lynnet och temperamentet är också så fantastiskt.
Tígur är väldigt passtaktig och stel, så det är det vi ska träna och se om han blir bättre. Vi vill ha en skogsmulle som även kan göra bra ifrån sig på tävlingsbanan, så det hoppas jag verkligen att Tígur kan! Annars får vi leta vidare...
Hursomhelst så gjorde vi iordning hans box idag, vi spånade och gjorde rent foderkrubban och fixade med lite andra grejer. Vi var till V:ås igår och shoppade massor av nya saker till Tígur. Som en salt- och mineralsten från himalaya till exempel, och ett par tyglar. Och nu i veckan beställde vi två snygga fleecetäcken från SjöhagenWear.
Grimmor har vi redan massor av så det behövde vi inte förnya oss med :P

Snart får man väl gå och lägga sig och läsa i nån hästbok, för somna kommer att bli svårt. Väldigt svårt. 
Ladda kameran måste jag också göra, för det kommer säkert att bli många kort imorgon när vi släpper in Tígur till sina nya kompisar; Fjalar, Nös, lill- Hervar, Thokki, Jarpur och Fála (Fála är på tillridning och blir nog förvånad när hon kommer hem igen!). De kommer att springa runt och rangordna sig. Hästarna i grann-hagen, Grim, Bára, Strokkur, Flipi och Idunn kommer också säkert springa runt och undra vem den nya hästen är. 

Ja, spännande är det! Hoppas jag somnar så att jag är pigg imorgon bitti, och hoppas att det är fint väder också, för mamma sa att det var elva grader kallt ute nu.... Det får det inte vara imorgon.

Gokväll! 

image2

RSS 2.0